DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Byrådsmødereferat

Opdateret 23/03 2010

Randers Byråd

Referat af møde 22/03 2010

Spørgetid + dagsorden med 23 sager.

Spørgetid:

Der var stillet 5 spørgsmål om plejehjemskost samt pris på og udførelse af samme, om en arbejdstilsynssag på et plejehjem, ifølge hvilken arbejdsmiljøproblemet udgøres af beboeres pårørende og om dokumenta­tion for udført personlig pleje. Svar på spørgsmålene blev givet af borgmesteren, klik på linket for nærmere detaljer om både spørgsmål og svar.

Sag fra Socialudvalget:

01. Efter at en lokalplan for området blev vedtaget på Byrådets møde 26/10 2009 er der nu lavet tegninger og udbudsmateriale til en ny Naturskole. Anlægsud­giften forventes at være 17,2 mio. kr. Der søges der­for en bevilling på dette beløb (hvoraf Aage V. Jensen Naturfond bidrager med 7,5 mio. kr. og Friluftsrådet med 1 mio. kr.). Indstilles til godkendelse. Godkendt.

Sager fra Økonomiudvalget:

02. En opgørelse over uafsluttede anlægsprojekter i 2009 viser, at der er uforbrugte rådighedsbeløb på 159,9 mio. kr., og det foreslås, at beløbet overføres til 2010. En økonomi-teknisk ting. Indstilles til godken­delse. Godkendt.

03. Underværket skal ifølge sine vedtægter have sit regnskab godkendt af Byrådet, og regnskabet for 2009 foreligger nu uden anmærkninger. Indstilles til godkendelse i Byrådet, herunder indstilles det, at Økonomiudvalget fremover får bemyndigelse til at foretage godkendelsen på Byrådets vegne. Godkendt.

04. Den kommunale styrelseslov er blevet ændret, så­ledes at der nu kan indkaldes stedfortrædere for by­rådsmedlemmer, der er af forskellige nærmere specifi­cerede grunde er fraværende i mindre end en måned. Efter de gamle regler var det kun helbredsgrunde, der gjorde dette muligt, mens der ved andre begrundelser skulle være tale om fravær i mere end en måned. Hvis de nye regler skal anvendes, kræver det en beslutning i Byrådet, herunder om der skal fastsættes en anden undergrænse for fraværets varighed, eller der slet ikke skal være nogen. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

05. Borgmesteren traf 03/03 beslutning om at støtte Røde Kors' nødhjælpsarbejde efter et jordskred i Mount Elgon området i Uganda, hvor Randers' partner­skabsby Mbale liggeri Uganda. Efter reglerne kan borg­mesteren 'afgøre sager, som ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl'. Efter de samme reg­ler skal borgmesteren efterfølgende give Byrådet en redegørelse. Støtten til Røde Kors blev givet med
1 kr. pr. indbygger = 94.776 kr. fra Erhvervsudviklings­puljen. Indstilles til godkendelse, dog mener V+DF ikke, at sagen var uopsættelig. Godkendt af et flertal på 29, i det 1 (Jens Peter Hansen (V)) stemte imod (Daniel Madié (K) var fraværende).

06. Statsforvaltningen Midtjylland, der fører tilsyn med kommunerne, har bedt Byrådet kommentere en arti­kel i bladet 'Socialrådgiveren' om besparelser på børn og unge-området. Artiklen stiller spørgsmålstegn ved lovligheden af de initiativer, Byrådet hat taget for at holde aktiviteterne på anbringelsesområdet inden for den fastlagte budgetramme. Der foreligger udkast til et svar, som afviser den antydede ulovlighed, idet der ikek er lagt op til, at økonomiske hensyn skal over­trumfe andre hensyn, samt at der ikke er tale om bin­dende retningslinjer. Indstilles til godkendelse. God­kendt, idet et forslag fra R om at foretage en analyse af langtidseffekten af anbringelser samtidig blev sendt til behandling i Børn og Skoledvalget.

07.-10. Der skal udpeges medlemmer og suppleanter til bestyrelsen for CSV (Center for Specialundervisning for voksne), og der skal ændres på en tidligere fore­taget udpegning af et medlem med suppleant til dels Handi­caprådet, dels ungdomsskolebestyrelsen, og endelig skal der udpeges medlemmer og suppleanter til Inte­grationsrådet. Klik på de nævnte instanser for nær­mere detaljer.

Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:

11. Et forslag til Infrastrukturpolitik, som skal omsætte Byrådets Vision 2016 til konkrete indsatsområder, har været i høring og er nu klar til endelig godkendelse. Blandt høringssvarene skiller især ét sig ud - det er Vejdirektoratet, der påtaler, at det et sted i Infra­strukturpolitikken er nævnt som en forudsætning, at staten anlægger østforbindelsen over/under Randers Fjord. Vejdirektoratet præciserer, at der aldeles ikke er taget stilling til, om en Østbro er en statslig opgave, og det bliver nu indskrevet i den endelige ver­sion af Infrastrukturpolitikken. Derudover har både Randers Havn og flere af virksomhederne på havnen påpeget, at der arbejdes med muligheden for at an­lægge en ny vej til den nye havn, hvilket vil kunne flytte en del af den tunge trafik væk fra byen. Dette aspekt skrives derfor også ind i den endelige version af Infrastruktur­politikken. I Miljø- og Teknikudvalget fremsatte Kasper Fuhr intet mindre end 5 forslag til tekstændringer, hvor hovedindholdet for de 3's vedkommende bestod i at tilføje ordet 'klima' i forskellige sammenhænge, mens de 2 øvrige udtrykte forskellige grader af af­standtagen fra Bolværkslinjen, som ellers bakkes op af et massivt flertal i Byrådet. Samtlige 5 ændringsforslag blev i Miljø- og Teknikudvalget nedstemt af et flertal på 7 (S+V+K) mod 2 (SF+BL), hvorfor udvalget ind­stillede det oprindelige forslag til godkendelse, idet Kasper Fuhr (SF) tog forbehold for de elementer, der indgik i hans ændringsforslag. Disse genfremsatte han
i Økonomiudvalget, hvor de også blev nedstemt af et flertal på 7 mod 2 (SF+BL). Det oprindelige forslag til Infrastrukturpolitik indstilles til godkendelse. I Byrådet genfremsatte Kasper Fuhr (SF) endnu en gang sine 5 ændringsforslag, og endnu en gang blev de alle ned­stemt, denne gang af et flertal på 27 mod 3 (SF+BL). Derefter blev Infrastukturpolitikken vedtaget af et fler­tal på 28 mod 2 (BL), dvs. Kasper Fuhr (SF) endte med at stemme for det endelige resultat uden æn­dringsforslag, og når Beboerlisten stemte imod, var det ifølge partiet selv af 'overordnede grunde', idet nemlig Beboerlisten mener at Infrastrukturpolitikken i virkeligheden blot er en 'politik for bilisme', og der i stedet bør vedtages en 'mobilitetspolitik som sammen­tænker befolkningens transport- og bevægelsesbehov med alle tænkelige transportformer - gang, cykling, busser, letbane, tog, taxaer, biler, skibstrafik, lastbiler m.v.', for hvilket Beboerlisten finder Bolværksprojektet direkte skadeligt. Hvilket partiet meddelte i en udta­lelse, som det forlangte ført til protokols.

12. Som det blev besluttet på Miljø- og Teknikudval­gets møde 11/02 2010 er mulighederne for at placere test­møller, de såkaldte prototypevindmøller, i Randers Kommune blevet undersøgt. Der er fundet 6 lokalite­ter, der overholder de miljøkravene, heraf ligger 2 dog i fredskov (Sødringholm Skov og Hungstrup Skov) og er derfor uhensigtsmæssige. Tilbage er 4 lokaliteter, alle i det nordøstlige hjørne af kommunen. 3 af områ­derne indgår i forvejen i vindmølleplanen, der blev vedtaget på Byrådets møde 01/03 2010, hvorfor disse i givet fald må udgå af vindmølleplanen. Det 4. område ligger meget tæt på Randers Fjord, og ingen af de 4 områder kan i øvrigt opfylde Miljøministeriets ønsker om det antal møller, der skal være plads til, og om at de skal kunne opstilles i nord/syd-gående retning. I givet fald skal (alle eller nogle af) områderne meldes ind til By- og Landskabsstyrelsen senest 19/03 og kan først efterfølgende godkendes endeligt i Byrådet. Og under alle omstændigheder er det op til statslige myn­digheder, om områderne accepteres som testområ­der. Miljø- og Teknikudvalget har indstillet 2 af de 3 områder, der i forvejen indgår i vindmølleplanen, samt det nævnte område tæt på Randers Fjord. Inden sagens behandling i Økonomiudvalget forsøges der indhentet udtalelser fra Danmarks Naturfredningsfor­ening, fra berørte parter i forhold til igangværende projekter samt fra vindmølleindustrien. Indstilles til godkendelse, idet det forudsættes, at de områder der ikke bliver udtaget til testområder, fortsat vil indgå i vindmølleplanen. Fremme ved målstregen i Byrådet foreslog Kasper Fuhr (SF) at tage 2 af områderne ud af indstillingen (de 2 der indgår i vindmølleplanen). Godkendt enstemmigt. Derefter godkendte et flertal på 28 at indstille det enlige tilbageværende område til opførelse af testmøller. Imod stemte 2 (Mogens Ny­holm (R) og Erik Poulsen (up).

13. Der er behov for at få fastlagt principper for, hvor­dan energiforbruget styres inden for de forskellige kommunale områder ('aftaleenheder'). Der skal være en tilskyndelse til at reducere energiforbruget og til at sikre, at kommunen anvender den mest energirigtige teknologi. Konkret foreslås det at udlægge energi­budgetterne til aftaleenhederne, at sikre en systema­tisk registrering af aftaleenhedernes energiforbrug, at fastlægge retningslinjer for gennemførelse af energi­besparende foranstaltninger og at sikre kompetence­udvikling af nøglepersoner i forhold til aftaleenheder­nes energistyring. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

14. Det foreslås, at puljen til bygningsvedligholdelse i 2010 øges med 15 mio. kr., der fremrykkes fra 2013. Forslaget er et led i den generelle fremrykning af pro­jekter, der er muliggjort af de øgede lånemuligheder til anlægsprojekter på Finansloven for 2010. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

15. Byrådet besluttede på sit møde 16/10 2009 at suspendere projektet 'Tre bydele uden støjgener', ef­ter at den ene bydel (Vorup) var færdiggjort, og der ikke var penge til de 2 andre. Undervejs i udvalgs­be­handlingen var beslutningen blevet ændret fra 'af­slut­tes' til 'sættes i bero', og hvad forskellen på de to ord­valg betyder, illustreres af, at det nu foreslås at vække projektet til live igen og færdiggøre også de 2 reste­ren­de bydele Hornbæk og Helsted. Projektet var ud­tænkt som en måde at løse to problemer med hinan­den, så at sige, idet man kunne skaffe sig af med over­skudsjord fra diverse byggeprojekter ved at bruge jordfyld til at bygge støjvolde mod trafikstøj fra motor­vejen. Imidlertid gik projektets udgifter og indtægter alligevel ikke helt lige op, som man skulle have troet, derfor pausen fra oktober til nu. Men Miljø- og Teknik­udvalget besluttede på sit møde 13/01 2010, at 2010-bud­gettets uspecificerede rådighedsbeløb på 1,1 mio. kr. til 'diverse vejprojekter', skulle bruges til bl.a. dette pro­jekt, hvorfor der nu ansøges om en anlægsbevilling på 140.000 kr., det forventes at koste (i år - og hvert af de næste ca. 10 år). Indstilles til godkendelse. Godkendt.

16. Med få måneders varsel har kommunen fra Miljø­center Århus fået forbud mod fortsat drift af den eta­blerede del af det nuværende affaldsdeponi ved Ran­ders Affaldsterminal efter 01/04 2010 - fristen kan dog forlænges med 2 måneder til 01/06 2010, hvis der an­lægges et nyt afsnit af affaldsdeponiet. Deponiet er i søgelyset, fordi det pga. den korte afstand til Guden­å/Randers Fjord regnes for at være 'kystnært', og det har da også meget længe været kendt, at der skulle gøres noget. Alligevel er afgørelsen faldet ganske pludseligt, i betragtning af at Gl. Randers Kommune allerede i 2001 henvendte sig til det daværende Århus Amt med et forslag til en løsning. I årene efter blev der arbejdet en del med planen, men efter en ny revi­deret plan i 2006 gik arbejdet i stå i amtet. Efter am­ternes nedlæggelse overgik opgaven 01/01 2007 til Miljøcenter Århus, som er en del af By- og Landskabs­styrelsen under Miljøministeriet. Miljøcenter Århus rea­gerede imidlertid ikke før i oktober 2009, til gengæld faldt den nævnte afgørelse inkl. forbud mod fortsat drift hurtigt, 21/12 2009. Afgørelsen får større konse­kvenser end forudset, i og med at det nuværende deponi-afsnit skal lukkes og et nyt etableres. Anlægs­projektet er ikke indregnet i budgettet, af den simple grund at ingen kendte til det før efter budgetved­ta­gelsen. Embedsmændene har klaget over afgørelsen vedrørende forskellige forhold og detaljer i sagen, men mener i øvrigt ikke, at man kan undgå at etablere et nyt deponiafsnit. Der søges derfor en anlægsbevilling på 4,2 mio. kr. til arbejdet. Indstilles til godken­delse. Godkendt.

Sag fra Kultur og Fritidsudvalget:

17. Egnsteateraftalen mellem Randers Egnsteater og Randers Kommune udløber med udgangen af 2010, og der er derfor lavet forslag til ny egnsteateraftale. Den er i princippet en videreførelse af den nugæl­den­de, dog er der indført rammestyret refusion (et fast beløb i stedet for en procentdel), hvilket kan komme til koste kommunen flere penge end hidtil (dette har Byrådet dog tidligere udtrykt velvilje over for at løse). Indstilles til godkendelse, idet Kasper Fuhr (SF) i Øko­nomomiudvalget forgæves foreslog, at merudgiften holdes inden for budgettet 2011-2014 (nedstemt af et flertal, 7 mod 2 (SF+BL)). I Byrådet genfremsatte Kasper Fuhr (SF) sit ændringsforslag, men blev ned­stemt af et flertal på 27 mod 3 (SF+BL). Derefter blev egnsteateraftalen godkendt med alle stemmer for.

Sager fra Børn og Skoleudvalget:

18. Et anlægsarbejde med udvidelse af 2 daginstitu­tioner i Helsted og Hornbæk med vuggestue- og bør­nehavegrupper er afsluttet, og det endelige anlægs­regnskab foreligger nu. Udgiften på knap 7 mio. kr. holder sig lige inden for bevillingen, men da beløbet er over 2 mio. kr., skal regnskabet behandles politisk. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

19. Et anlægsarbejde med modernisering og renove­ring af Fårup Skole med bl.a. varmestyringsanlæg og lokaleændringer er afsluttet, og det endelige anlægs­regnskab foreligger nu. Udgiften på 2,4 mio. kr. holder sig rigeligt inden for bevillingen (knap 3 mio. kr.), men da beløbet er over 2 mio. kr., skal regnskabet behand­les politisk. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

20. En 'arvesag' fra Gl. Randers Byråd: et anlægsarbej­de med udbygning på Hornbæk Skole med etablering af 2 nye klasselokaler er afsluttet, og det endelige an­lægsregnskab foreligger nu. Udgiften på 4 mio. kr. overskrider bevillingen med ca. 0,4 mio. kr., begrundet i dels prisstigninger i tidsrummet fra planlægningen i 2006-2007 til færdiggørelsen i 2009, dels skærpede brandsikringskrav. Overskridelsen hentes rigeligt ind ved mindreforbruget på anlægsarbejdet i næste punkt, men da beløbet er over 2 mio. kr., skal regn­skabet behandles politisk. Indstilles til godken­delse. Godkendt.

21. Endnu en 'arvesag' fra Gl. Randers Byråd: et an­lægsarbejde med en række om- og udbygningsarbej­der på Rytterskolen og Vorup Skole er afsluttet, og det endelige anlægsregnskab foreligger nu. Udgiften på 24,2 mio. kr. holder sig rigeligt inden for bevillingen (25,6 mio. kr.), men da beløbet er over 2 mio. kr., skal regnskabet behandles politisk. Indstilles til godken­delse. Godkendt.

Lukkede sager:

22. Udbud af udlejningsejendom.

23. Købstilbud på storparceller.



 > Det officielle referat


 > Lydoptagelse af byrådsmødet


Referater af tidligere møder: 01/03 2010, 08/02 2010, 18/01 2010, 14/12 2009, 23/11 2009, 26/10 2009, 05/10 2009, 28/09 2009, 14/09 2009, 31/08 2009



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Sven Dalsgaards byport ©DitRanders
Tropnholmparken med Sven Dalsgaards byport. © DitRanders





Fra bilag til dags­ordenens punkt 06, udkast til svarbrev:
Finansministeriet skriver i pjecen 'Det specialiserede socialområde - redskaber til styring og prioritering' fra juni 2009: 'Kommunalbe­styrelsen skal således på­tage sig ansvaret for ind­satsen og prioriteringen af området, herunder fast­sætte serviceniveauer for opgaveløsningen, skabe sammenhæng mellem den faglige og økonomiske sty­ring samt understøtte, at det vedtagne budget reelt bliver styrende i forhold til udgiftsniveauet på områ­det.' Og: 'Kommunalbesty­relsen skal altid overveje, om opgaveløsningen sker på den mest økonomiske måde. Der skal således ind­gå økonomiske hensyn i kommunens valg af indsat­ser og foranstaltninger. Økonomiske hensyn må imidlertid ikke gives forrang frem for andre hensyn, når der træffes afgørelse om hjælp til den enkelte bor­ger.'
 
Randers Station ©DitRanders
Randers Station. © DitRanders
 
Thorsgade ©DitRanders
Thorsgade. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 10, sagsfremstilling:
De 9 pladser er herefter på baggrund af valgresultatet fordelt mellem listerne ef­ter den d'Hondtske meto­de og inden for listerne med flere kandidater til de kandidater, der har fået flest stemmer, dvs. samme opgørelsesmetode som ved byrådsvalg, når kandi­datlisterne anvender side­ordnet opstilling. De 9 pladser er fordelt således:
- Joseph Aruliah, Sri Lanka
- Mohammed Mohammud
Abdirizag, Somalia
- Asad Sultan, Afghanisten
- Efkar Acar, Tyrkiet
- Sultan Rüya Ülgü, Tyrkiet
- Dzevad Ahmetagic,
Bosnien og Hercegovina
- Fatmir Asllanaj, Kosovo
- Ayhan Bilici, Tyrkiet
- Seda Tugba Cetinkaya,
Tyrkiet
Suppleantrækkefølgen er ligeledes fordelt mellem kan­didatlisterne efter den d'Hondtske metode (...):
- Francoise N. Poulsen,
Burundi
- Adem Vehbi Oral, Tyrkiet
- Alieye Gültekin, Tyrkiet
- Gabrielle Dolstrup Celik,
Tyrkiet
- Øzcan Deveci, Tyrkiet
- Mali Ahsani, Iran
- Shahab Yazdi Sotoudeh,
Iran
- Kateryna Fana, Ukraine
- Milanka Devlic,
Bosnien og Hercegovina
- Nasuf Dervishi, Kosovo
 
Randers Flyveplads ©DitRanders
Randers Flyveplads. © DitRanders
 
Rutebilstationen ©DitRanders
Rutebilstationen. © DitRanders
 
Rebet ©DitRanders
Rebet. © DitRanders
 
Randers Havn ©DitRanders
Randers Havn. © DitRanders
 
Jernbanebroen ©DitRanders
Jernbanebroen. © DitRanders