Byrådsmødereferat
Opdateret 28/10 2009
Dagsorden med 25 sager.
00. Sager fra Økonomiudvalget:
01. Forelæggelse af revisionsberetning vedr. regnskabet for 2008. Der 4 bemærkninger: 1. Der mangler en redegørelse for de faktiske omkostninger (efterkalkulation) ved kommunal leverandørvirksomhed af personlig og praktisk bistand. En sådan er nu lavet, samtidig vil der blive lavet en handleplan og tidsplan, så efterkalkulation fremover kan fremgå af årsregnskabet. 2. Der er ikke foretaget de fornødne afstemninger til dokumentation af kommunens balance - et problem, som også blev påpeget sidste år, og som især vedrører områder under Social og Arbejdsmarked
og under Personale og HR. Man har nu i samarbejde med revisionen udarbejdet handleplaner, der sikrer, at opgaven fremover løses korrekt og rettidigt.
3. Der er konstateret fejl og mangler i regnskabsaflæggelsen på det sociale område, i den grad så det har været nødvendigt at udvide revisionen. Der er i den anledning aftalt en række tiltag for at styrke regnskabsaflæggelsen, så der fremover er klare aftaler og ansvarsområder og ledelsestilsyn og kvalitetssikring i fornødent omfang. Desuden deltager revisionen på konsulentbasis i en gennemgang af organisationen for at sikre en mere robust økonomistyring generelt. 4. Endelig er der på flexjobområdet konstateret væsentlige fejl og mangler i 19 sager ud af de 44, der er blevet revideret. Fejlene og manglerne består i, at revurdering af sagerne enten ikke er tilstrækkelig dokumenteret, eller de er foretaget for sent - forhold der kan få stor refusionsmæssig betydning. Problemet er en genganger fra sidste år og skyldes, at (en del af) sagsbehandlingen er baseret på manuelle løsninger, idet brugbare IT-løsninger ikke findes. I stedet er der taget initiativ til andre forbedringer, som revisionen følger løbende. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
02. Fremlæggelse af Ligestillingsredegørelse for 2009, en status over ligestillingssituationen i kommunen og regionen og over byrådets og regionsrådets indsats for fremme af ligestilling af kvinder og mænd. Skal godkendes af Byrådet og indsendes til ligestillingsministeren senest 01/11. Åben drøftelse. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
03. Forelæggelse af årsregnskab og årsberetning for 2008 for Randers Kommunes Kunstfond. Revisionen har ikke haft bemærkninger. Indstilles til godkendelse, idet det samtidig foreslås, at godkendelse af Kunstfondens regnskab og beretning fremover overlades til Kultur- og Fritidsudvalget. Godkendt.
04. Bevillingsnævnet har lavet et udkast til restaurationsplan, byggende på Bevillingsnævnets hidtidige praksis og principielle afgørelser, idet restaurationsplanen fremover skal fungere som et slags 'opslagsværk', når der søges bevillinger. Udkastet har været sendt til høring blandt nuværende bevillingshavere og diverse organisationer, og desuden har der været holdt særskilt møde med forpagtere og bestyrere i cafeterier mv. i sportshaller og klubhuse. Om sidstnævnte hedder det eksempelvis, at 'Bevillingsnævnet vil udvise tilbageholdenhed med at give alkoholbevillinger til nyetablerede restaurationsvirksomheder på steder, der søges af børn og unge, og der vil blive stillet krav om alkoholpolitik og koncept for serveringen'. Vedrørende åbningstider hedder det, at tilladelse til åbningstid til kl. 05 fortrinsvis vil blive givet i Storegade (og Middelgade og Søndergade), mens bevillingshavere i resten af bykernens strøggader som udgangspunkt må lukke kl. 24. Eksisterende tilladelser til udvidet åbningstid vil dog ikke blive ændret. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
05. Kommunens vilkår for salg af erhvervsgrunde blevet om- og gennemskrevet med henblik på at minimere risikoen for misforståelser. Indholdet er således det samme, dog med et par undtagelser hvoraf de vigtigste vedrører tilbagekøb og udstykningsgaranti. Tilbagekøb af solgt kommunal jord til samme pris som køberen gav, var ikke noget problem, mens priserne steg, men med faldende priser risikerer kommunen at skulle påtage sig et tab ved at tilbagekøbe til salgsprisen, selv om værdien i mellemtiden er faldet. Det foreslås derfor, at tilbagekøb skal ske til den oprindelige mindstepris, uanset om køberen måtte have budt over. Tinglysningsgaranti er aktuel, når en erhvrsvgrund skal udstykkes - en procedure der kan vare op til 1½ år. Imens kan der ikke tinglyses pant i grunden, hvorfor låneomkostningerne bliver større. Ved at tinglyse pant i hovedparcellen og garantere, at udstykningen gennemføres, kan købers udgifter nedsættes væsentligt, uden at kommunen risikerer noget reelt ved det. Det er da også sket flere gange, men foreslås nu formaliseret ved indskrivning i standardvilkårene. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:
06. Vester Altanområdet er som helhed usædvanligt velbevaret og rummer store bevaringsværdier, både hvad angår byrum, gademiljøer og bygninger og med hensyn til og karakteristiske detaljer som døre, facadedekorationer og overflader. For at sikre kvarteret foreslås derfor en bevarende lokalplan, bl.a. på initiativ af Bevaringsudvalget i Randers. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
07. En lokalplan for området ved Naturskolen har været i høring, og der er kommet 1 indsigelse fra Kano- og Kajakklubben Gudenaa, der ønsker nogle ændringer for ikke at blive forhindret i en ønsket udvidelse. Indsigelsen kom ganske vist for sent, men er alligevel taget til følge, og et efterfølgende møde med Kano- og Kajakklubbens formand har ryddet mulige uovereensstemmelser af vejen. Lokalplanens hovedformål er at åbne mulighed for at bygge nyt til Naturskolen (se oversigtskort her). Byggeriet kræver, at kommunen tillige giver dispensation fra en skovbyggelinje. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
08. En lokalplan for en udvidelse af Randers Regnskov på den såkaldte "sneplads' har været i offentlig høring, uden at der der kommet kommentarer til den. Lokalplanen indebærer, at Randers Regnskov kan etablere en ny overvejende udendørs zoo, kaldet 'Tidsrejsen', på et areal vest for jernbanedæmningen (se oversigtskort her). Arealet ejes af kommunen, der overdrager det til formålet. På grund af en skovbyggelinje kan arealet dog ikke umiddelbart bebygges, sådan som den konkrete udformning af udvidelsen af Randers Regnskov lægger op til, men kommunen har mulighed for at give en dispensation. Indstilles til godkendelse. Godkendt af et flertal. 28 stemte for, 3 (BL) stemte imod.
09. Før dannelsen af (Ny) Randers Kommune havde de daværende kommuner organiseret affaldsområdet forskelligt - Gl. Randers drev det selv, mens de andre havde dannet affaldsfællesskaber med kommuner uden for Ny Randers. I forbindelse med kommunesammenlægningen besluttede det daværende Sammenlægningsudvalg (det nuværende Byråd), at (Ny) Randers Kommune selv skulle drive sit affaldsområde, hvorfor Ny Randers-kommunerne uden for
Gl. Randers skulle udtræde af de respektive affaldsselskaber, hhv. Reno Djurs og Reno Syv. Samtidig besluttede Sammenlægningsudvalget, at de penge de daværende kommuner fik med sig ud af affaldsselskaberne, skulle gå til (Ny) Randers' nye fælles affaldsenhed. Beløbet er senere opgjort til i alt 4.256.653 kr. Imidlertid har revisionen gjort opmærksom på, at pengene rettelig bør tilfalde kommunekassen, af den grund at hvis de andre daværende kommuner havde organiseret deres affaldsområde på samme måde som Gl. Randers, ville pengene dengang have ligget i de daværende kommuners kommunekasser og ad den vej være kommet med over i (Ny) Randers' kommunekasse og ikke bundet til den nye fælles affaldsenhed. Det foreslås derfor, at Sammenlægningsudvalgets beslutning omgøres i overensstemmelse hermed, idet affaldsområdets gæld til kommunen derved vil blive forøget og resultere i højere dagrenovationstakster i en periode. Indstilles til godkendelse af et flertal i Miljø- og Teknikudvalget, idet S blev delt på spørgsmålet, da Jørgen Bruno Andersen ikke ville lade penge gå uspecificeret i kommunekassen, men øremærke dem dels til at færdiggøre projekt 'Tre bydele uden støjgener' (se punkt 12 nedenfor), dels til trafikdæmpende foranstaltninger ved landsbyerne. Afvist af Mogens Nyholm (R), Erik Bo Andersen, Carl Damgaard Nielsen og Jens Peter Hansen (alle V), og Hugo Sørensen og Jan Helbo (begge S). Det oprindelige forslag om at lade beløbet indgå i kommunekassen indstilles til godkendelse. Godkendt.
10. Diverse påkørsler ved Fladbro Kro fører nu til et forslag om hastighedsdæmpende foranstaltninger på Fladbrovej, i form af heller på vejen på begge sider af kroen, således at vejbanen snævres ind og bilisterne tvinges til at sætte farten ned på stedet. Samtidig er der i Kondrup en vis frustration over en hastighedsdæmpning, der var nået helt frem til vedtagelse
i Byrådet, da den i sidste øjeblik blev sendt retur
til fornyet udvalgsbehandling - hvorefter pengene
i stedet gik til en hastighedsdæmpning i Hvidsten.
De 2 projekter anslås at koste hhv. 541.000 kr. og 150.000 kr., og da der netop er 691.000 kr. tilbage af et rammebeløb til 'Diverse vejprojekter', foreslås det tømme kontoen for disse sidste penge og sætte de 2 projekter i værk. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
11. En sag om byggemodning af Butikstorvet i Fårup blev taget af Byrådets dagsorden 31/08 (punkt 8), fordi der viste sig at være omfattende arkæologiske fund på grunden. Efterfølgende har den potentielle køber af (en del af) byggemodningsarealet indvilget
i at betale 215.000 kr. oveni den aftalte købesum, således at udgiften til udgravningerne på det solgte areal er dækket ind. Samtidig viste det sig imidlertid, at køberen troede, at byggemodningen omfattede et større område, herunder etablering af en vej frem til Birkevænget - noget sådant vil betyde en merudgift på 1,5 mio. kr., penge som ikke er til rådighed i år, men som i givet fald må tages af bevillingerne for næste år. Alternativt kunne man fastholde det oprindelige byggemodningsprojekt. Et flertal (V) i Miljø- og Teknikudvalget indstillede det oprindelige byggemodningsprojekt til godkendelse, idet S tog forbehold, og R (Mogens Nyholm) ikke deltog i behandlingen af sagen. Økonomiudvalget, derimod, nåede til den modsatte afgørelse. Stemmerne var delt lige over med
4 (S+BL) på den ene side og 4 (V) på den anden (Mogens Nyholm (R) var fraværende). Ved stemmelighed er borgmesterens stemme afgørende, hvorfor det nu indstilles til Byrådet, at det udvidede byggemodningsprojekt godkendes. I Byrådet foreslog Venstre, Dansk Folkeparti og konservative en mellemløsning, nemlig at udvidelsen af byggemodningsarealet udskydes og den omtalte ekstra-vej først anlægges efter aftale med kommende købere af grunde i området. Ændringsforslaget blev afvist med 16 stemmer imod (S+BL+R). 1 undlod at stemme - Anders Bach Andersen (V) - og 14 stemte for (resten af V+DF+K). Derefter blev det udvidede byggemodningsprojekt godkendt af et flertal. 20 stemte for - S+BL+R samt DF+K og Anders Bach Andersen (V) - mens ingen stemte imod. 11 (resten af V) undlod at stemme.
12. Gl. Randers Kommune påbegyndte i 2005 et projekt 'Tre bydele uden støjgener', som i samme arbejdsgang kunne skaffe kommunen af med overskudsjord fra diverse byggeprojekter, ved at bruge jordfyld til at bygge støjvolde mod trafikstøj fra motorvejen. De tre bydele er Vorup, Hornbæk og Helsted, og planen var, at projektet skulle hvile i sig selv med udgifter og indtægter, der gik lige op, idet der skal betales en afgift til kommunen for overskudsjorden. Nu nærmer projektets 1. etape, Vorup, sig sin afslutning, og det viser sig, at udgifter og indtægter alligevel ikke går helt lige op. Der mangler 0,4 mio. kr. Det foreslås derfor, at der gives en tillægsbevilling på 0,4 mio. kr., så man kan får gjort 1. etape i Vorup færdig. Da erfaringerne fra etape 1 gør det tvivlsomt, om de 2 resterende etaper kan holdes udgiftsneutrale, skal der tillige laves et nyt arbejdsgrundlag for projektets færdiggørelse i Hornbæk og Helsted. Indstilles til godkendelse i Byrådet, dog med ændret ordlyd så projektet ikke 'afsluttes', men 'sættes i bero'. For dette stemte R og V, mens S (Jørgen Bruno Andersen, Hugo Sørensen og Jan Helbo) stemte imod - dog med forskellige begrundelser, idet Jørgen Bruno Andersen ønskede etaperne i Hornbæk og Helsted gennemført nu, mens Hugo Sørensen ønskede projektet 'afsluttet' og ikke 'sat i bero'. Indstilles til godkendelse med den ændrede ordlyd. Godkendt af et flertal. 29 stemte for, Jørgen Bruno Andersen og Jan Helbo (begge S) stemte imod.
00. Sager fra Børn og Skoleudvalget:
13. I forbindelse med indførelse af obligatoriske madordninger (frokostmåltider) i daginstitutioner har enkelte institutioner og forældre spurgt til muligheden for forældrebetalte ordninger for mad ud over frokostmåltidet. Noget sådant kræver Byrådets tilladelse, og det foreslås derfor, at daginstitutioner, der selv ønsker det, kan etablere sådanne ordninger, som skal være frivillige for forældrene og højst koste 200 kr. om måneden oven i daginstitutionsbetalingen. Indstilles
til godkendelse. Godkendt.
14. En ellers planlagt pavillon til Vuggestuen Viborgvejs udegruppe i kolonihaveområdet Vasen er blevet opgivet på grund af diverse tekniske vanskeligheder (se punkt 08 i referat af møde 01/09 i Børn og Skoleudvalget), foreslås det i stedet at ombygge Bjerregrav Børnehave, så der etableres en vuggestuegruppe i eksisterende lokaler i børnehaven. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
15. Ungemiljøet er etableret i en bygning tilknyttet Underværket, hvor der ikke er tilfredsstillende forhold for handicappede. Sådanne kan tilvejebringes ved at gøre udvendige adgangsforhold niveaufri samt ved at etablere indvendig trappelift, elevator og handicaptoilet. Pris i alt anslås til 660.000 kr., der tages fra ubrugte anlægsmidler på skoleområdet i 2009 og 2010. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Sundheds- og Ældreudvalget:
16. Den Hørningske Stiftelse ønsker at overtage 3 ældreboliger, der er sammenbygget med stiftelsens 4 boliger på Præstedalsvej i Hørning. De 3 tilkommende ældreboliger er opført i henhold til dagældende ældreboliglovgivning og belånt med et kommunelån
på 243.750 kr. fra 1989. Lånet vil blive betalt ud i forbindelse med overtagelsen, der samtidig ændrer de 3 boligers formelle status fra offentligt støttede ældreboliger til almindelige lejeboliger, idet boligerne uanset dette fortsat vil være forbeholdt ældre. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
17. Tildeling af høreapparater er et af de områder, som overgik til kommunerne, da amterne blev nedlagt i 2007, men i praksis har oopgaven været varetaget af Region Midtjyllands Høreinstitut på en abonnementskontrakt. Prisen for denne står til at stige væsentligt i 2010, hvorfor kommunen ønsker at overtage opgaven selv, så meget mere fordi man forventer at kunne gøre det for det samme som det koster i dag - altså uden en udgiftsstigning. Indstilles til godkendelse, idet der samtidig skal foretages nogle omposteringer, fordi udgiften til opgaven fremover ligger hos kommunen selv og ikke skal betales i form af en regning udefra. Dette er dog udelukkende en konto-teknisk foranstaltning. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
18. Et sæt ellers godkendte vedtægter for 'Den selvejende institution Ældreboligerne Parkboulevarden 69', som knytter Ældreboligerne til Kollektivhuset, er løbet ind i et problem med sammensætningen af bestyrelsen. På den ene side er det ønskeligt med en høj grad af kooordination imellem de to institutioner
- hvorfor der i vedtægterne er et vist personsammenfald på bestyrelsesposterne - men på den anden side skal der også tages højde for mulige situationer med modstridende interesser. Sidstnævnte taler imod personsammenfald i de to institutioners bestyrelser,
og derfor skal Ældreboligernes vedtægter nu ændres på dette punkt. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
19. Med budgetforliget for 2010 (og de følgende år 2011-2013) samt udvalgsbehandling på lukket møde
i Sundheds- og Ældreudvalget 08/10 er finansieringen af projekterne på Thors Bakke nu endeligt på plads. Der er over de 4 år afsat 101,5 mio. kr. fra kommunekassen, og de manglende 47,8 mio. kr. skaffes dels med lån på 12,4 mio. kr. i 2009 og 9,7 mio. kr. i 2010, dels med OPP-puljemidler for 13,1 mio. kr. (OPP = Offentligt-Privat Partnerskab). Derefter mangler der 12,6 mio. kr., som imidlertid er bevilget af Region Midtjylland på Regionsrådets møde 21/10, idet regionen har indvilget i at købe sig ind i det planlagte nye Sundhedscenter i stedet for at leje. Foruden de nævnte beløb - 101,5 mio. kr. fra kommunekassen og 47,8 mio kr. der finansieres som beskrevet - omfatter Thors Bakke-projktet for 70,8 mio. kr. ældreboliger, der finansieres på anden vis, og selve prisen for grunden (18,2 mio, kr.) som blev betalt allerede sidste år. Det hele er kort sagt på plads, så kontrakten med totalentreprenøren Hoffmann A/S kan underskrives og træde i kraft med projektstart 01/11 og forventet byggeslut og indflytning i december 2011. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra byrådsmedlemmer:
20. Bjarne Overmark (BL) foreslår en ændring i vintervedligeholdelsesregulativet, således at snerydningspligten overgår til ejere af 'private veje til bebyggelser med flere udlejningsejendomme', efter samme regler gælder for 'skov- og parkveje, veje på havneområder' etc. Åben drøftelse. Ingen beslutning, i stedet sendes sagen til behandling i Miljø- og Teknikudvalget.
21. Bjarne Overmark (BL) foreslår, at Byrådet omgør en beslutning i Taxinævnet om ikke for tiden at give flere taxibevillinger, uanset at der er plads til at give yderligere 7 bevillinger, før loftet på 105 bevillinger nås, idet Taxinævnet ved en tidligere lejligheden fra fået bemyndigelse til selv at fastsætte antallet af bevillinger til mellem 90 og 105. Hvilket man så har gjort ved at lade det blive ved de 98 bevillinger, der pt. er
i omløb. Åben drøftelse. Byrådets 3 medlemmer af Taxinævnet, Karen Lagoni og Steen Bundgaard (begge S) og Christian Boldsen (V) fremsatte et ændringsforslag, sålydende: 'Idet byrådet bakker op om taxinævnets afgørelse af 09/09 2009 med baggrund i gældende lovgivning på området, fremsender vi samtidig en opfordring til transportministeren om at få liberaliseret området, så erhvervet gives frit, men naturligvis undergives de nødvendige sikkerhedsmæssige krav af hensyn til brugerne'. Vedtaget af et flertal på 28, 3 (BL) stemte imod. Reelt en afværgedagsorden, men Bjarne Overmark forlangte alligevel sine egne forslag (2 alternativer) til afstemning. Det ene forslag - positiv forskelsbehandling af ansøgere
der vil tilknyttes TaxaMotor - afviste borgmesteren
at sætte til afstemning, med den begrundelse at det ville være ulovligt, hvis det blev vedtaget. Overmark protesterede, hvorfor det i stedet kom til en afstemning, om forslaget skulle til afstemning eller ej. Det skulle det ikke, besluttede et flertal på 28 mod 3 (BL). Bjarne Overmarks andet forslag - at øge antallet af bevillinger til det maximale - blev derefter nedstemt med 26 stemmer mod 3 (BL), idet Kurt Helge Andersen og Anders Bach Andersen (begge V) undlod at stemme. /p>
00. Lukkede sager:
Referater fra tidligere møder:
05/10 2009, 28/09 2009, 14/09 2009, 31/08 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Kulturhuset i Fischersgade. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 21, sagsfremstilling: Bjarne Overmark har stillet følgende beslutningsforslag til byrådsmødet: 'Det besluttes at udstede 5 taxabevillinger. Under henseende til at taxaerne tilsluttet Dantaxi, Randers, har langt mere at lave, end de kan overkomme, besluttes det, at chauffører der forlods tilkendegiver at ville tilslutte sig Dantaxi, Randers' økonomiske forening og bestillingskontor, forlods tildeles 3 point, jf. i øvrigt de vedtagne kriterier'. Alternativt forslag: 'Det besluttes at udstede det antal bevillinger, der skal til for at nå op på det vedtagne bevillingsloft på 105 taxabevillinger. Taxabevillingerne tildeles efter de vedtagne kriterier'. | |
Vestervold med Sundhedscenter Vestertorv. © DitRanders | ||
Dytmærsken. © DitRanders | ||
Sparekassen Kronjyllands hovedsæde på Tronholmen. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 20, Regulativ for vintertjeneste på og renholdelse af veje, stier og pladser: Private veje: Med hensyn til skov- og parkveje, veje på havneområder og andre lignende veje, som er åbne for offentlig færdsel og af væsentlig betydning for denne, påhviler det efter nærmere meddelelse ved anbefalet brev til vedkommende vejejer, at rydde vejen for sne, træffe foranstaltninger mod glat føre og renholde vejen som beskrevet under punkt 5. | |
Tinghuset. © DitRanders | ||
Rutebilstationen. © DitRanders | ||
Hadsundvejens Skole - forrest den nye del (af det tidligere Flintebjergcenter), der er ved at blive ombygget, og bagved den oprindelige skolebygning. © DitRanders | ||
Thors Bakke. Her på pladsen oven for biografen kommer det nye sundhedscenter til at ligge. Første spadestik tages allerede i begyndelsen af november. Se kommunens omtale af projektet her. © DitRanders | ||
Vorup Enge. © DitRanders | ||
Tronholmparken, i baggrunden de 5 klippestykker der lå på Nordens Plads. © DitRanders | ||
Dr. Lassensgade. © DitRanders | ||