Byrådsmødereferat
Opdateret 01/09 2009
Dagsorden med 17 sager:
00. Sag fra Sundheds- og Ældreudvalget:
01. Istandsættelse af stueetagen i plejeafdelingen på Randers Kollektivhus vurderes som en akut nødvendighed, hvorfor der søges om en anlægsbevilling på 1 mio. kr. til modernisering og vedligeholdelse. Sundheds- og Ældreudvalget og Økonomiudvalget indstiller til vedtagelse, idet anlægsbevillingen finansieres af det det rådighedsbeløb, der er afsat til området i 2009. Vedtaget.
00. Anden sag:
02. Byrådsmedlem Maja Panduro (S) skal som bekendt være folketingsmedlem efter Svend Aukens død og ønsker derfor at udtræde af byrådet. En de facto-efterretningssag. Godkendt, idet Maja Panduro selv var inhabil og derfor ikke deltog i sagens behandling. Se også bloggen Farvel til Maja Panduro og goddag til Sükrü Ertosun.
00. Sager fra Økonomiudvalget:
03. Kommunens reklamepolitik, der handler om reklamer for andre end kommunen selv på faste ejendomme, køretøjer og andet grej, har undergået planmæssig evaluering. Der foreslås på den baggrund nogle mindre ændringer, men også at 'kommunen kan modtage fast ejendom eller løsøre som gave (vederlagsfrit) mod at disse anvendes til brug for reklamering for andre', på den betingelse at ydelsen/gaven og modydelsen/reklameværdien skal stå i rimeligt forhold til hinanden. Endvidere foreslås det, at 'der kan accepteres mere vidtgående reklamering på fx et køretøj, hvis køretøjet indgår i et pilotprojekt vedrørende miljøvenlige køretøjer, og at kommunen i højere grad end nu bruger egne bygninger og køretøjer etc. til at markedsføre kommunen selv og dens tilbud til borgerne. Økonomiudvalget indstiller til godkendelse. Godkendt. Derudover var der lagt der op til at overveje en ophævelse af det nuværende forbud mod reklamer (for andre end kommunen selv) på eksempelvis hjemmeplejebiler og andre former for grej og køretøjer, der anvendes til borgerrettede opgaver. I Økonomiudvalget stemte et flertal imod dette (S+BL+R) - V stemte for. I Byrådet var der stemmelighed (V+K+DF for, S+BL+R imod), hvorfor forslaget faldt.
04. Der skal hvert halve år gøres status for bosætningspolitikken, der som bekendt går ud på at gøre Randers så attraktiv som muligt som bosætningsområde. Arbejdet foregår på mange fronter lige fra forskønnelse og service til kulturtilbud og nye boligområder, og i alle henseender med blik for at fortælle 'den gode historie' om Randers. Til åben drøftelse, desuden foreslås det, at kommunens erhvervs- og udviklingsafdeling bliver tovholder for formidlingen af 'den gode historie'. Status taget til efterretning i Økonomiudvalget og det nævnte forslag godkendt. Videresendes til Byrådet efter ønske af Bjarne Overmark (BL). Status taget til efterretning i Byrådet og det nævnte forslag godkendt.
00. Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:
05. Byrådet skal hvert fjerde år beslutte en 12-årig affaldsplan for den kommunale håndtering af affald med hovedvægten lagt på planens første 4 år. Affaldsplan 2009-2012 er den første siden dannelsen af (Ny) Randers Kommune, og de overordnede målsætninger er 1. at fortsætte processen med at nedbringe mængden af produceret affald (affaldsforebyggelse), 2. at udnytte ressourcerne i affaldet bedst muligt (genanvendelse), 3. at arbejde for at nedsætte miljøbelastningen fra affaldet, og 4. at øge kvaliteten i affaldshåndteringen. Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller, at affaldsplanen godkendes og sendes i offentlig høring. Godkendt.
06. Der søges om støtte fra Vejdirektoratets Cykelpulje til tre projekter, der skal få flere til at cykle for dels at forbedre folkesundheden, dels at få mere miljørigtig transport og dels at mindske trængselen i byen. De tre projekter er 'El-cykler - en genvej til flere cyklister', 'Markedsføring af Randers Cykelby' og 'Randers Cykelby - byen i bevægelse". Sidstnævnte er det dyreste: 6 mio. kr., der bl.a. skal gå til lyssignal i krydset Gl. Viborgvej/Fladbrovej, cykelparkeringsplads ved motorvejen, aflåst og overdækket cykelparkering ved busterminalen, elcykler i udvalgte landsbyer og oplandsbyer, og bycykler der dog forudsættes at blive reklamefinansieret. Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller, dels at der ansøges om støtte fra Cykelpuljen, dels at der gives en anlægsbevilling på 6 mio. kr. til projektet 'Randers Cykelby - byen i bevægelse' (1 mio. kr. i 2009 og 2 mio. kr. i 2010 fra rådighedsbeløbet til vejprojekter, og 3 mio. kr. fra Vejdirektoratet), og dels at der fra og med 2011 afsættes 45.000 kr. årligt til drift af signalanlæg og bycykler. Godkendt.
07. Et forslag til kollektiv trafikplan har været i høring og er blevet godt modtaget. Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller til vedtagelse. Vedtaget.
08. En mulig køber et 'meget interesseret' i et erhvervsareal i Fårup ved den nuværende udstykning Butikstorvet, men har brug for byggemodning af yderligere et areal Byggemodningen omfatter etablering af 100 meter vej med fortov i den sydlige side af vejen, kantsten samt ca. 35 parkeringspladser. Projektet anslås at koste 1,8 mio. kr., hvilket er inden for den ramme, der er reserveret til formålet. Desuden medfører byggemodningen årlige driftsudgifter på ekstra 12.000 kr. (gadebelysning etc.). Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller til godkendelse. Udgået af Byrådets dagsorden på begæring af borgmesteren, med den begrundelse at der er historiske fund på grunden, som skal afklares nærmere.
09. Igangværende anlægsprojekter vedrørende Randers Fjords Færgefart både i Udbyhøj og ved VoerMellerup er på vej til at overskride udgiftsrammen og kan derfor ikke færdiggøres uden tillægsbevillinger på i alt 3,6 mio. kr. (til deling mellem Randers Kommune og Norddjurs Kommune). Norddjurs har allerede bevilget sin andel af Voer-Mellerup-delen af merudgiften, der skyldes, at færgelejerne her er mere medtagne end ventet og derfor dyrere at istandsætte. I Udbyhøj er det et nyt billetteringsanlæg, der har sprængt rammen. Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller tillægsbevillinger til begge projekter til godkendelse. Godkendt.
10. Der er brug for ekstra 25.000 kvadratmeter detailhandelsarealer i Paderup, hvilket kræver en ny lokalplan. Samtidig med kvadratmeterudvidelsen hæver den nye lokalplan bebyggelsesprocenten for ejendommene, der anvendes til detailhandel, fra 40 procent til 60 procent, fordi flere eksisterende ejendomme er udnyttet til de 40 procent og derfor ikke har mulighed for at udvide. Det vurderes, at det ikke er nødvendigt med en miljøvurdering af lokalplanen. Udvalgsformand Mogens Nyholm (R) forsøgte at undgå, at sagen overhovedet kom på dagsordenen i Miljø- og Teknikudvalget, men det blev afvist af embedsmændene som værende i strid med reglerne. Nyholms begrundelse var, at der manglede en detailhandelsanalyse i beslutningsgrundlaget og stemte imod i Miljø- og Teknikudvalget, men flertallet (S+V) indstiller, dels at der ikke udarbejdes nogen miljøvurdering og at denne beslutning offentliggøres, dels at lokalplanen vedtages og offentliggøres. Videresendes af et flertal (S+V) i Økonomiudvalget til godkendelse i Byrådet, idet Mogens Nyholm (R) stemte imod, og Bjarne Overmark (BL) tog forbehold. Foreslået udsat af R, hvilket blev nedstemt (R+BL for, S+V+K+DF imod)). Lokalplan og offentliggørelse derefter godkendt af samme flertal.
11. Et lokalplanforslag for en mindre parcelhusudstykning med lavenergihuse i Jebjerg har været i offentlig høring, uden at der er kommet reaktioner. Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller til endelig vedtagelse. Vedtaget.
12. Byggesagsgebyrer for gylletanke er ifølge gældende takster afhængige af tankenes størrelse, og det har for 5 gylletanke på Overgaard Gods betydet så høj gebyrer (i alt 284.790 kr.), at embedsmændene af egen drift satte beløbet ned til 176.314 kr. Alligevel klagede Overgaard Gods til Statsforvaltningen Midtjylland som også fandt det reducerede beløb for højt i forhold til den faktiske udgift til sagsbehandling. Derfor foreslås taksterne nu gjort udafhængige af gylletankenes størrelse, og gebyret pr. stk. foreslås fastsat til 12.000 kr. I givet fald kommer det samlede beløb for de 5 tanke på Overgaard Gods altså ned på 60.000 kr. Der er mindst 1 byggesag mere af samme slags, hvor der i så fald skal betales penge tilbage. Miljø- og Teknikudvalget tog ikke stilling til sagen, men overlod til Økonomiudvalget og senere Byrådet at afgøre, om taksterne skal sættes ned som foreslået, og i hvilket omfang en evt. takstnedsættelse skal slå igennem på regningen til Overgaard Gods. Økonomiudvalget indstiller til godkendelse i Byrådet, idet Bjarne Overmark (BL) og Mogens Nyholm (R) tog forbehold. Godkendt, idet regningen til Overgaard Gods og eventuelle andre lignende sager samtidig fastsattes til 12.000 kr. pr. tank. R+BL stemte blankt.
13. Med baggrund i ovennævnte sag fra Overgaard Gods ønsker embedsmændene for at formalisere den hidtidige praksis nogle redaktionelle ændringer i det takstblad, der beskriver, hvilke takster der gælder i hvilke tilfælde. Miljø- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget indstiller til godkendelse. Godkendt.
14. Af miljøhensyn skal der etableres udstyr til røggasrensning på krematoriet på Nordre Kirkegård. Det er i den forbindelse nødvendigt at nedkøle røgens temperatur, hvilket i praksis skal ske ved enten at lukke varmen ud, fx via et køleanlæg på taget af krematoriet, eller ved at lede den til fjernevarmenettet. Sidstnævnte foreslås, og dertil kræves en anlægsbevilling på 4,9 mio. kr. Miljø- og Teknikudvalget indstiller til godkendelse, idet Mogens Nyholm (R) og Jørgen Bruno Andersen (S) tog forbehold under udvalgsbehandlingen i Miljø- og Teknikudvalget. Også Økonomiudvalget indstiller til godkendelse, idet Mogens Nyholm (R) gentog sit forbehold. Godkendt, idet Jørgen Bruno Andensen (S) som den eneste stemte imod.
00. Sag fra Socialudvalget:
15. Civilstyrelsen har godkendt nogle ændringer af fundatsen for Etatsraad, Købmand J. Ankerstjerne og Søster Mathilde Ankerstjernes legater, idet der i praksis ikke var nogen, der var berettigede til legaterne efter de tidligere regler. Civilstyrelsen sagde dog nej til at udvide det geografiske område til hele (Ny) Randers Kommune. En efterretningssag. Samtidig blev det foreslået at regulere størrelsen af legatportionerne. Socialudvalget indstiller til godkendelse. Godkendt.
00. Lukkede sager:
Tilbage til Politikværksted Classic
Marsvej. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 02, sagsfremstilling: Ifølge den kommunale valglovs § 103 skal Byrådet godkende, at et byrådsmedlem udtræder af Byrådet 'såfremt medlemmet på grund af sin helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende har rimelig grund til at ønske sig fritaget for medlemskabet'. Såfremt Byrådet måtte afslå ansøgningen, kan byrådsmedlemmet indbringe sagen for Indenrigs- og Socialministeriet. Forvaltningen oplyser, at betingelserne for, at Maja Panduro kan udtræde af Byrådet, er opfyldt. | |
Havnefronten med Redfall, 'Wall Street' og P-huset. I forgrunden 'Jens Ove'. © DitRanders | ||
Tjørnegade, i baggrunden et af punkthusene på Rebgrunden. © DitRanders | ||
Randers Storcenter. © DitRanders |
| |
Dronningkajen og siloanlægget på Randers Havn. © DitRanders | ||
Bauhaus i Paderup. © DitRanders | ||