Byrådsmødereferat
Opdateret 29/09 2009
Dagsorden med 16 sager.
00. Sag fra Arbejdsmarkedsudvalget:
01. En beskæftigelsesplan for 2010 er en del af den obligatoriske 'følgelovgivning' til budgettet. En plan for det kommende års beskæftigelsesindsats skal ifølge loven laves sammen med det Lokale Beskæftigelsesråd og drøftes med Beskæftigelsesregionen. Førstnævnte er sket, sidstnævnte har valgt at nøjes med at få planen tilsendt. Beskæftigelsesplanen lægger især vægt på at omskole og uddanne ledige til brancher, hvor der ventes stigende behov for arbejdskraft i de kommende år. Planen forholder sig også til den aktuelle krise, og Jobcentret er forberedt på yderligere stigende ledighed næste år, bl.a. i form af betydelig opmærksomhed på ungdomsarbejdsløshed og unge uden uddannelse. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Økonomiudvalget:
02. Efter gældende regler kan kommunale afdelinger og institutioner indgå lejeaftaler for lokaler uden byrådets godkendelse, blot den årlige leje er under 100.000 kr. Under indtryk af af kommunens stramme økonomi, og for bedre at kunne styre likviditeten, foreslås det, at denne mulighed fremover kun gælder for lejemål på under 1 års varighed (og naturligvis stadig kun på betingelse af, at den årlige leje er under 100.000 kr.) Indstilles til godkendelse. Godkendt.
03. En overgangsordning gør det muligt at nedsætte huslejen i almene ældreboliger, der er taget i brug efter 01/07 2007, ved at ændre på en procentsats for, hvor stor en del af ejendommens anskaffelsessum der skal indregnes i beboernes husleje. Den lavere procentsats gælder egentlig for nybyggeri, der er igangsat efter 01/07 2009, men overgangsordningen gør det muligt at inddrage byggeri to år tilbage. Betingelsen er, at Byrådet godkender en regelændring inden 01/10, dvs. det kan lige nås på dette møde. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
04. Gl. Randers Byråd gav i 1998 et rente- og afdragsfrit lån på 400.000 kr. til Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers, som skulle bruge pengene til at købe Buchwalds Hus i Vestergrave. Forventningen var, at lånet kunne indfries, når restaureringen var afsluttet og ejendommen finansieret med realkreditlån, men diverse tilskud og lån har ikke kunnet dække udgifterne til restaureringen fuldt ud. Fonden søger derfor om eftergivelse af lånet eller udsættelse med tilbagebetalingen, idet Fonden selv kun har de penge, lejerne har betalt i depositum og forudbetalt husleje. Det indstilles, at lånet forlænges med fortsat rente- og afdragsfrihed i 10 år til udløb med udgangen af 2019. Videresendes til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:
05. Der er udarbejdet et forslag til lokalplan for tæt-lav bebyggelse med 21 110-120 kvadratmeter store 1 etages rækkehuse i Drastrup. Lokalplanen skal sikre en ensartet bebyggelse med husene trukket tilbage fra de omkringliggende veje, samtidig udlægges en ny boligvej og et fælles friareal. Desuden skal et bevaringsværdigt dige mod øst indgå som en del af de fælles friarealer. Lokalplanområdet ligger på hjørnet af Skolevej og Dybdalvej i Drastrup og rummer i dag det (nedlagte) landbrug Drastrupgård. Det er ejeren af dette, der ønsker at nedrive de eksisterende bygninger og udstykke grunden til boliger, hvilket indbærer, at arealet overføres fra landzone til byzone. Der bliver tilkørsel til udstykningen fra Dybdalvej, og boligvejen inde på lokalplanens område kommer til at hedder Drastrupgårdsvej efter den nuværende ejendom. Det vurderes, at det ikke er nødvendigt med en miljøvurdering. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
06. Randers Havn skal udvides på sydsiden af flodløbet, øst for den nuværende skudehavn, og til den ende skal der eksproprieres arealer et stykke ind i landet. Kun én af de berørte grundejere har haft indvendiger, og det var, fordi en eksproriation af den del af hans grund, der ligger nærmest flodløbet, ville gøre det umuligt at drive minkfarm på den resterende del. Imidlertid lægges der op til at ekspropriere hele grunden - også den del, som Randers Havn ikke umiddelbart har brug for - hvorefter der alene resterer at blive enige om erstatningsbeløb til denne grundejer og de øvrige berørte. Lykkes det ikke, fastsættes erstatningerne af en Taksationskommission. Hele operationen foretages af Randers Kommune på vegne af Randers Havn, der overtager de eksproprierede arealer og afholder alle udgifter. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
07. De tidligere spildevandsplaner for de hele og halve kommuner, der blev til (Ny) Randers Kommune, er skrevet sammen til én samlet spildevandsplan, som dog samtidig har fået nogle tilføjelser af nye elementer. Det vurderes, at det ikke er nødvendigt at gennemføre en miljøvurdering af den nye spildevandsplan, blot skal den godkendes og offentliggøres. Indstilles til godkendelse. Videresendes til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Kultur- og Fritidsudvalget:
08. Borgerservice er blevet evalueret - let forsinket på grund af ombygningen af den midlertidige Borgerservice til den nuværende i Odinsgade - og til den ende har der dels været foretaget spørgeskemaundersøgelser blandt brugere og medarbejdere, dels er der gennemført interne fokusgruppeinterviews, og dels er der udført dokumentation i form af statistikker for besøg og telefonhenvendelse. Evalueringsrapporten viser herefter, at man har nået de oprindelige målsætninger med at oprette Borgerservice. Eksempelvis er der udvidet åbningstid i Borgerservice i forhold til de øvrige afdelinger på Laksetorvet - noget som brugerne, skønt kun få benytter sig af den, udtrykker tilfredshed med. Til gengæld gør den udvidede åbningstid det vanskeligt at holde fælles mødeaktiviteter, fx temadage, for afdelingens 50 medarbejdere. Endvidere samarbejder Borgerservice tæt med Biblioteket, således underviser medarbejdere fra Borgerservice for tiden bogbuspersonalet i brugen af de digitale selvbetjeningsløsninger, som Borgerservice administrerer, således at bogbuspersonalet skal kunne hjælpe borgere, der i forvejen har et ærinde i bogbussen. I princippet en efterretningssag fra Kultur- og Fritidsudvalget, idet det foreslås, at den gældende, udvidede åbningstid opretholdes og revurderes sidst i 2010. Tillige har direktionen foreslået at udvide telefontiden til også at omfatte alle hverdage kl. 8-9. Fra medarbejderside udtales, at det ikke kun er bemandingen i ydertimerne af den udvidede åbningstid, der gør det vanskeligt at holde fælles mødeaktiviteter etc., men at også en udvidelse af telefontiden kan være problematisk i forhold til medarbejdernes mulighed for flextid. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
09. Et forslag til kulturpolitik, hvilende på de tre indsatsområder 'børnekultur', 'rytmisk musik' og 'kultur og identitet', har været igennem en såkaldt inspirationsfase omfattende kulturinstitutioner og kulturaktører, og derefter - med indarbejdede ændringer - i egentlig høring, der har givet anledning til yderligere nogle få tilretninger. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Børn og Skoleudvalget:
10. Fra det indtil da eksisterende Århus Amt overtog (Ny) Randers Kommune ved sin dannelse 01/01 2007 en leaset pavillon ved Firkløverskolens afdeling i Mørke, på en leasingaftale der udløber 01/11 i år. Randers Kommune ønsker på det tidspunkt at overtage pavillionen fra leasingselskabet, til en pris der er aftalt til det samme som leasingudgiften i 1 år. Man kan sige, at så går det jo lige op, men der skal alligevel en formel anlægsbeviling til. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
11. Diverse kørselsordninger indenfor Børn og Skole har været i udbud til ikrafttræden 01/08, men Økonomiudvalget annullerede 22/06 resultatet af udbuddet, fordi der ikke havde været reel konkurrence mellem de indkomne bud, og fordi prisen var for høj. 20 ud af 41 ruter blev annulleret, og de skal nu genudbydes via Midttrafik. Godkendt i Økonomiudvalget, hvor Bjarne Overmark (BL) tog forbehold og ønskede sagen videresendt til Byrådet. Her fandt Bjarne Overmark den manglende reelle konkurrence en direkte følge af en beslutning i Taxinævnet om ikke at opslå ledige taxibevillinger, men dén diskussion blev henvist til en senere lejlighed. Genudbudet blev godkendt, idet BL stemte imod.
00. Sager fra Sundheds- og Ældreudvalget:
12. Byggeregnskab for om- og tilbygning af adventistplejehjemmet Solbakken til 42 almene ældre- og plejeboliger er blevet revideret og skal godkendes. Den samlede udgift til boligerne når op på 54.055.000 kr., mens der var bevilget 53.043.000 kr. - altså en overskridelse på 1.012.000 kr. Servicearealerne løber op i 3.337.000 kr. - her var der bevilget 3.360.000 kr., altså er der sparet 23.000 kr. Boligerne finansieres med 91 pct. låneoptagelse, 2 pct. beboerindskud og 7 pct. grundkapitalindskud svarende til 3.783.900 kr., som finansieres af den selvejende institution via friværdien af grund og bygninger. Servicearealerne finansieres også af den selvejende institution via friværdi af grund og bygninger samt servicearealtilskud fra staten. De to anskaffelssummer - 54.055.000 kr. for boligerne og 3.337.000 kr. for servicearealerne - kræver en godkendelse, byggeriet skal overdrages til den almene boligorganisation 'Klippen', og der skal fastsættes et indskud pr. bolig (mellem 22.500 kr. og 27.100 kr. afhængig af størrelsen). Endelig skal der fastsættes en husleje (930,61 kr. pr. kvadratmeter, som pr. 01/01 2010 sættes ned til 873,84 kr. pr. kvadratmeter, idet 'Klippen' ønsker at gøre brug af nye finansieringsregler på området). Indstilles til godkendelse. Godkendt.
13. I forbindelse med nedlæggelsen af Århus Amt blev en stribe opgaver på det specialiserede socialområde fordelt mellem region og kommuner, således at nogle af de opgaver, der tilfaldt regionen, efter nærmere aftale kunne overtages af kommunerne. I tæt samarbejde med Region Midtjylland har kommunerne nu indgået en rammeaftale, der afgrænser fordelingen af opgaver mellem kommune og region. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sag fra byrådsmedlem:
14. Mogens Nyholm (R) foreslår citybusruten nedlagt så hurtigt som muligt - i givet fald en årlig besparelse på ca. 1 mio. kr. Åben drøftelse, se nyhedsanalysen Budgetforlig eller ej: Radikale vil nedlægge citybusruten her og nu. Nedstemt af S+V+BL+DF+K, kun
R (Mogens Nyholm) stemte for. Se opdatering af den nævnte nyhedsanalyse (Alle undsagde Nyholm).
00. Lukkede sager:
15. Kondemnering af ejendom og nedrivningspåbud.
Referater fra tidligere møder:
14/09 2009, 31/08 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Niels Ebbesen. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 14, sagsfremstilling: Mogens Nyholm har an- modet om at få følgende sat på dagsordenen: 'Randers-radikale foreslår, at Citybussen nedlægges. At køre med næsten tomme busser er spild af ca. 1,2 million skattekroner årligt, ligesom det rent miljømæssigt vil være sund fornuft at lukke ruten. Forslaget vil også bidrage til, at Østervold bliver et bedre sted at færdes og have aktiviteter. Busruten skal nedlægges så hurtigt som muligt" | |
Randers Station. © DitRanders | ||
Vorup Enge. Trane på rekognoscering. © DitRanders | ||
Den Blå Bro. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 11, notat vedrørende skolekørsel: Udbuddet af kørsel af elever til specialklasser og modtagerklasser på folkeskolerne blev delvis annulleret i juni 2009. Det betyder, at ud af de udbudte 41 ruter, blev der indgået kontrakt på 21 ruter, mens 20 ruter blev annulleret. (...) Kontrakten om kørslen er indgået mellem Midttrafik og de vognmænd, der har vundet ruterne. På de annullerede ruter er det Randers Kommune, der selv organiserer befordringen via forskellige vognmænd. Randers Kommune betaler Midttrafik for, at Midttrafik administrerer kørslen. (...) På nuværende tidspunkt er det godt 1/3 af turene, der køres af Midttrafik. | |
Fjordvang. © DitRanders | ||
Parkboulevarden. © DitRanders | ||