Byrådsmødereferat
Opdateret 02/03 2010
Dagsorden med 26 sager.
00. Sag fra Sundheds- og Ældreudvalget:
01. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets møde 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter. Det gælder bl.a. en modernisering af hjemmeplejens nøglesystemer, der blev påbegyndt i 2007. Systemet bruges i forhold til personer, som på grund af sygdom eller svækkelse ikke selv kan åbne døren for hjemmehjælp eller sygeplejerske, og det mangler stadig at blive implementeret hos ca. 80% af de omfattede husstande. Det ventes at koste 5 mio. kr. at færdiggøre systemet, hvorfor der ønskes givet en bevilling på dette beløb. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sag fra Arbejdsmarkedsudvalget:
02. Refusionsordningen for sygedagpengeområdet er ændret, således at der nu ydes en refusion på 65% af sygedagpengeudgifterne, hvis den sygemeldte er i et aktivt tilbud, og kun 35% hvis ikke. Det foreslås at arbejde på at tilbyde et aktivt forløb efter 9. fraværsuge til 80% af alle sygedagpengemodtagere, svarende til ca. 800 personer. Udgiften kommer hjem igen i kraft af de 16 mio kr., det vil indbringe i øget statslig refusion. Endda kan tilbud til de sygemeldte gives efter Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats, som giver 50% refusion fra staten. Dvs. at hvis man, som det foreslås, anvender 7 mio. kr. af de 16 mio. kr. til aktive forløb, kan man fordoble beløbet ved hjælp af den yderligere statslige refusion. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sag fra Økonomiudvalget:
03. Der er lavet en strategi for at ændre og tilrettelægge diverse arbejdsgange, så de er så effektive som muligt, dvs. ved at frigøre resurser via forenkling og afbureaukratisering. Strategien indeholder en oversigt over både interne og statslige tiltag, opstiller centrale principper for udmøntningen, og skitserer en procesplan. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
04. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets møde 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter (punkterne 01, 09, 10, 11, 14, 17, 18, 19, 21). Foruden disse projekter, der hver især behandles for sig, skal der tages stilling til den låneoptagelse, der skal finansiere de fremrykkede projekter. En økonomiteknisk ting, der i første omgang kræver en tillægsbevilling for et lån på 28,1 mio. kr. Indstilles til godkendelse. Godkendt, dog kun af et flertal for så vidt angår den del af låneoptagelsen, der vedrører VVM-undersøgelse i forbindelse med Bolværkslinjen. For denne dels vedkommende stemte 2 (BL) imod og 1 (SF) blankt.
05. Den Skandinaviske Designhøjskole søger om 5 års forlængelse af en kommunegaranti for et lån, samt forhøjelse af garantibeløbet på 1,75 mio. kr., således at lånet kan omlægges til lavere rente og lavere ydelse. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
06. Statsforvaltningen Midtjylland har bedt om en udtalelse fra Byrådet i anledning af dels en nyhedsartikel i Randers Amtsavis 12/12 2009, dels en klage fra daværende byrådsmedlem Erik Bo Andersen (V) over prisfastsættelsen på 87 grunde i en kommunal udstykning i Dronningborg, som det på Byrådets møde 14/12 2009 blev besluttet at udbyde til salg. Erik Bo Andersens synspunkt er, at de fastsatte mindstepriser underbyder markedsprisen, og han mener desuden, at der er sket vildledning af byrådet, ved at et notat om udgifterne til udstykningen (24 mio. kr.) undervejs i sagsbehandlingen blev erstattet af et andet notat, hvor udgifterne er opgjort til 34 mio. kr. - en ændring der ifølge embedsmændene blot skyldtes, at der var fejl i det første notat. Også påstanden om underbud afvises, hvilket det foreslås at meddele Statsforvaltningen Midtjylland. Indstilles til godkendelse. Godkendt af et flertal på 30, idet Christian Boldsen (V) stemte blankt.
00. Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:
07. Da Byrådet på sit møde 14/12 2009 endeligt vedtog en lokalplan for udvidelser i Paderup, blev det samtidig tilkendegivet, at der skulle laves en detailhandelsanalyse, 'idet det er hensigten at balancere detailhandelen mellem Randers midtby og Randers Storcenter'. Dette sættes i gang nu, forventet pris 500.000 kr. der tages fra erhvervsudviklingpuljen. Læs bloggen Hvordan en uønsket detailhandelsanalyse blev til en god idé om det langvarige forløb, der ledte frem hertil. Det foreslås at indhente tilbud hos 2 konsulentfirmaer, således at opgaven kan igangsættes til marts. På Miljø- og Teknikudvalgets møde 11/02 2010 blev det af et flertal (S+SF+BL mod V+K) tilføjet om detailhandelsanalysens formål, at der skal være fokus på skabelse af en mere levende midtby, samt at det skal indgå i analysen, hvordan bymidten og centerområdet i Paderup kan komplementere hinanden. Desuden var der enighed om, at analysen også skal belyse de klimamæssige konsekvenser af de forskellige muligheder
for udbygning af detailhandlen. Videresendes til godkendelse i Byrådet med disse 2 ændringer, idet Anders Buhl-Christensen og Hans Kortek (begge V) og Frank Nørgaard (DF) på Økonomiudvalgets møde 02/03 2010 tog forbehold for den tilføjelse om detailhandelsanalysens formål, som blev besluttet af flertallet i Miljø- og Teknikudvalget. Godkendt i Byrådet i overensstemmelse med Miljø- og Teknikudvalgets indstilling.
08. En bevarende lokalplan for Vester Altanområdet har været i høring, uden at der er kommet afgørende indsigelser. Indstilles til endelig godkendelse. Godkendt.
09. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets møde 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter. Det gælder bl.a. færdiggørelse af erhvervsområdet Frederiksdalvej, hvoraf en andel på 4,9 mio. kr. ønskes fremrykket fra 2012-2013 til 2010. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
10. De øgede lånemuligheder til anlægsprojekter, jfr. ovenstående punkt, åbner også mulighed for at færdiggøre Torupdalvej, som på grund af en budgetteringsfejl i sin tid ikke på de sidste 500 meter fra Jadedalen og frem til Udbyhøjvej er blevet anlagt med samme udstyr som på resten af vejen. Der søges derfor en anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. hertil, finansieret at lånepuljen. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
11. Samme som foregående punkt, her gælder det en VVM-undersøgelse vedr. Bolværkslinjen (VVM = Vurdering af Virkninger på Miljøet). Der søges en anlægsbevilling på 2 mio. kr. I Miljø- og Teknikudvalget blev et forslag fra Kasper Fuhr (SF) om at sagen udsættes, indtil forundersøgelsen er afsluttet, afvist af et flertal på 5 (S+V+K), imod stemte 2 (SF+BL). Indstilles til godkendelse, idet Kasper Fuhr (SF) og Lone Donbæk Jensen (BL) har taget forbehold. I Økonomiudvalget genfremsatte Kasper Fuhr (SF) sit forslag om udsættelse, dette blev afvist af et flertal, idet kun Kasper Fuhr (SF) selv og Bjarne Overmark (BL) stemte for. Samme flertal i Økonomiudvalget indstillede Miljø- og Teknikudvalgets indstilling til godkendelse i Byrådet, idet Bjarne Overmark (BL) stemte imod og Kasper Fuhr (SF) tog forbehold. I Byrådet foreslog Kasper Fuhr (SF) for tredje gang en udslttelse af sagen, og for tredje gang blev forslaget nedstemt, denne gang af et flertal på 28, idet 3 (BL+SF) stemte for. Derefter blev Økonomiudvalgets indstilling godkendt af samme flertal, idet 2 (BL) stemte imod og 1 (SF) stemte blankt.
12. Kommunen har søgt tilskud til 3 forskellige projekter, der skal få flere til at cykle for dels at forbedre folkesundheden, dels at få mere miljørigtig transport og dels at mindske trængselen i byen. Der er givet støtte til 2 af dem - hvilket betyder at et elcykel-projekt må opgives - og for de 2 der er givet tilskud til, er støtten mindre end ventet/forudsat, hvorfor projektperioden skal strækkes ind i 2011. I så fald er der mulighed for at finde de manglende penge ved en tilsvarende nedsættelse af rammebeløbet til diverse vejprojekter i 2011. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
13. Efter et langt tilløb er der blevet lavet en temaplan for vindmøller, i form af et kommuneplantillæg der giver mulighed for at opstille vindmøller i en række nye områder. Samtidig er behandlingen af en række konkrete ansøgninger om opsætning af vindmøller igangsat, og på det seneste fremskyndet, fordi der ikke kan forventes tilskudsmuligheder for vindmøller efter 2011. Af samme grund er der lagt en forholdsvis stram tidsplan, således at først kommuneplantillæg og derefter nogle nødvendige VVM-redegørelser i forbindelse med konkrete ansøgninger kan ekspederes i rækkefølge med slutgodkendelse på et byrådsmøde 01/11 2010, idet målet er, at processen med etablering af de konkrete vindmølleprojekter kan iværksættes straks derefter. Indstillet af Miljø- og Teknikudvalget til godkendelse med et par tekstjusteringer, desuden foreslog Kasper Fuhr (SF) i Økonomiudvalget endnu en tekstændring. Indstilles med alle de nævnte ændringer til godkendelse i Byrådet, idet det samtidig oplyses, at Miljø- og Teknikudvalget i sit møde 04/03 vil behandle et forslag om udpegning af områder til testmøller. Hvis udvalget godkender forslaget, fremsendes det (på grund af tidsfrist 19/03) til By- og Landskabsstyrelsen med forbehold for efterfølgende godkendelse i Byrådet. Godkendt.
00. Sager fra Kultur- og Fritidsudvalget:
14. Der var i budgetoverslaget for 2012 og 2013 afsat rammebeløb på i alt 1,8 mio. kr. til renovering og etablering af idrætsanlæg. Nye statslige lånemuligheder åbner for, at pengene kan bruges allerede i 2010, hvilket kræver, at der gives en anlægsbevilling. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
15. I budgettet for 2010 er der afsat et rådighedsbeløb på godt 2 mio. kr. til forbedring af faciliteterne for breddeidrætten. For at pengene kan bruges, skal der formelt gives en anlægsbevilling. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Børn og Skoleudvalget:
16. I forbindelse med omlægningen af indsatsen på anbringelsesområdet er der ønske om at købe den tidligere spejderhytte på Egehøjvej i Romalt, så den ene af afdelingerne fra døgninstitutionen Glarbjerghus kan flyttes hertil. Der er ikke afsat penge til formålet i budgettet for 2010, hvorfor det i stedet foreslås, at anlægsudgiften - 4,3 mio. kr., heraf 735.000 kr. for hytten og resten til ombygning - finansieres af de 48,4 mio. kr., Randers har fået tildelt af statens låneramme. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
17. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets møde 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter. Det gælder bl.a. folkeskolernes IT-udbygning, hvoraf en andel på 3,3 mio. kr. ønskes fremrykket fra 2011 til 2010. Videresendes til godkendelse i Byrådet. Godkendt.
18. Samme som foregående punkt. Her gælder det tagrenovering på Blicherskolen for 5,3 mio. kr. der ligeledes ønskes fremrykket fra 2011 til 2010. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
19. Samme som foregående punkter. Her gælder det renovering af naturfagsområde med fysik/kemi og biologi på Vorup Skole. En udgift på 1,5 mio. kr. ønskes fremrykket fra 2012 til 2010. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra byrådsmedlemmer:
20. Mogens Nyholm (R) foreslår, at der nedsættes et udvalg 'med det formål at afskaffe overflødige regler/kontroller og unødvendige dokumentations-arbejde i kommunens forvaltninger og institutioner' - en 'tillidsreform' kaldet, og et af elementerne i valgnattens forliste SF+V+K+DF+R-konstitueringsaftale. Forslaget har tidligere været forelagt Byrådet, som principgodkendte det på sit møde 18/01 2010. Er derefter foreslået udført ved at forankre opgaven i de enkelte fagområder i en proces, hvor medarbejderne skal bidrage til at undersøge og stille forslag om at afskaffe overflødige regler/kontroller og unødvendig dokumentation. Et arbejdet der inden 01/04 skal udmønte sig i forslag til fremgangsmåde og tidsplan for hvert område, således at Direktionen kan samle og koordinere og derefter lade Økonomiudvalget tage stilling til resultatet. Indstillet til godkendelse i Økonomiudvalget, som imidlertid fandt, at den forenklings- og afbureaukratiseringsplan, der blev behandlet under punkt 03 ovenfor, er dækkende og omfatter hensigten med Mogens Nyholms (R) forslag. Anders Buhl-Christensen og Hans Kortbek (begge V) tog forbehold i Økonomiudvalget. I Byrådet trak Mogens Nyholm (R) forslaget tilbage.
21. Samme som punkt 10 og 11, her gælder det ombygning af motorvejsafkørsel 43, Sdr. Borup og vejen videre frem til Fragtmandscentralen på Engelsholmvej, således at det gøres muligt at køre med modulvogntog hertil. Ombygningen forventes at beløbe sig til
1,1 mio. kr. heraf tilbyder Fragtmandscentralens ejer Danske Fragtmænd at finansiere 15%, dog højest 175.000 kr. Restbeløbet, 925.000 kr., foreslås bevilget fra et rådighedsbeløb til 'diverse vejprojekter' - idet 2010-budgettets rådighedsbeløb på 1,1 mio kr. forhøjes med 2,1 mio. kr., som ved hjælp af den omtalte statslige lånepulje fremrykkes fra 2011 til 2010. På Miljø- og Teknikudvalgets møde 11/02 2010 foreslog Malte Larsen (S) imidlertid sagen udsat med henblik på en nærmere afklaring af behov og økonomi, så hurtigt som det er muligt. Udsættelsen godkendt i Miljø- og Teknikudvalget af et flertal på 6 (S+SF+K+BL samt Lars Søgaard (V)), imod stemte 1 (Jens Peter Hansen (V). Videresendes til Byrådet på ønske af samme Jens Peter Hansen (V). I Byrådet oplyste borgmesteren, at den endelige pris for ombygingen nu er beregnet til 900.000 kr., og at Fragtmændene er villige til at betale 30%, dog højest 300.000 kr., dvs. at beløbet for anlægsbevillingen ændres fra 925.000 kr. (1,1 mio. kr. ÷ 175.000 kr.) til 630.000 kr. (900.000 kr. ÷ 270.000 kr.). Dette blev godkendt.
22. Socialdemokraterne foreslog på Byrådets møde 18/01 2010, at et beløb på finansloven til 'et kvalitetsløft i ældreplejen' og diverse andre midler her og nu for 2010's vedkommende fordeles ud på de de 9 områdecentre med 1 mio. kr. til hver, og at der fra 2011 øremærkes et (lavere) beløb til ældreområdet (se Socialdemokraternes egen omtale af forslaget på partiets hjemmeside). Byrådet overlod forslaget til behandling i Sundheds- og Ældreudvalget, hvor Venstre foreslog at tage 'diverse andre beløb' (3,2 mio. kr.) ud og alene disponere over finanslovsmidlerne. Ændringsforslaget blev i Sundheds- og Ældreudvalget afvist af et flertal på 5 (S), mens 2 stemte for (V), og 2 stemte blankt (DF+R). I stedet blev Socialdemokraternes forslag godkendt af samme flertal (S), mens 4 (V+DF+R) stemte blankt. I Byrådet fremsatte S imidlertid selv et ændringsforslag identisk med det Vændringsforslag, der var blevet nedstemt i Sundheds- og Ældreudvalget, således at det alligevel kun er midlerne fra finansloven, der stilles til rådighed for ældreområdet. Dette blev godkendt.
23. Hans Kortbek (V) foreslår på sit partis vegne, 'at salgsarbejdet med salg af kommunale villagrunde sættes i udbud, så private ejendomsmæglere får lejlighed til at give bud på opgaven', og 'at forvaltningen pålægges at udarbejde udbudsoplæg til forelæggelse på næstfølgende økonomiudvalgsmøde'. Afvist i Økonomiudvalget af et flertal på 5, idet 3 stemte for (Anders Buhl-Christensen og Hans Kortbek (begge V) samt Frank Nørgaard (DF)), og 1 undlod at stemme (Daniel Madié (K)). Videresendes til Byrådet efter ønske af Venstre. Udsat.
00. Anden sag:
24. Byrådet besluttede på sit møde 08/02 2010 at følge en ændret bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet om vederlag til udvalgsmedlemmer og udvalgsformænd, og dermed øge omfang og størrelse af de beløb, der udbetales. Blev dengang godkendt af et flertal, men for et af vederlagenes vedkommende - det til formanden for Børn- og Ungeudvalget - skal ændringen ifølge reglerne godkendes på 2 byrådsmøder. Vederlaget til formanden (Daniel Madié (K)) sættes pr. 01/04 op fra 15% til 20% af en borgmesterløn. Indstilles til godkendelse. Godkendt af et flertal på 29, idet Tanja Lauenborg (DF) og (Mogens Nyholm (R) stemte imod.
00. Lukkede sager:
26. Salg af boliggrund og erhvervelse af areal.
Referater af tidligere møder: 08/02 2010, 18/01 2010, 14/12 2009, 23/11 2009, 26/10 2009, 05/10 2009, 28/09 2009, 14/09 2009, 31/08 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Blegdammen. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 07, notat: Detailhandelsanalysen skal belyse følgende forhold: - Statusvurdering af Randers' detailhandelsstruktur - Den fremtidige konkurrencesituation i forhold til Aalborg og Århus - Generelle tendenser på detailhandelsområdet og de heraf følgende konsekvenser for Randers By - Byens begrænsninger og muligheder, herunder beskrivelse af konsekvenser ved placering af et eller flere centre i bymidten - Afledte konsekvenser ved udvidelse af aflastningscentret i Paderup (...) - Fordele og ulemper ved en fortætning af midtbyen - Forskellige scenarier for håndtering af midtbyens trafikale udfordringer - Havneområdets fremtidige 'rolle' i byen (...) - Byens fremtidige centerstruktur frem til 2020 - En prioritering og tidsfølgeplan for udbygningen i de enkelte områder som grundlag for udarbejdelse af eventuelle fremtidige kommuneplantillæg og lokalplaner | |
Den Blå Bro. © DitRanders | ||
Essex Park. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 11, sagsfremstilling: Bolværkslinjen vil ud over en række trafikale fordele give mulighed for byomdannelse på den vestlige del af havneområdet med forbindelse til øvrige del af bymidten. Som et første led i forbindelse med gennemførelse af projektet er forvaltningen i samarbejde med COWI i gang med en forundersøgelse af Bolværkslinjen. Formålet med forundersøgelsen er fastlæggelse af tracé, økonomisk overslag, detaljeret tidsplan mv. Forundersøgelsen forventes afsluttet 01/04 2010, men det er allerede nu klart, at Bolværkslinjen tidligst kan være færdig i 2014-2015. Når forundersøgelsen er afsluttet, vil der være et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag til en politisk stillingtagen til igangsættelsen af selve projektet og rækkefølgen af de enkelte elementer heri. Foruden selve brobygværket er der afledte projekter på bl.a. Rosenørnsgade og rundkørslen ved Politigården. | |
Dr. Lassensgade. © DitRanders | ||
Fontænen på Østervold. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 16, sagsfremstilling: Ejendommen på Egehøjvej vil være velegnet som døgninstitution og kan bruges til formålet, når der er foretaget en væsentlig ombygning. Ejendommen er på 360 m2, og er beliggende på en grund på 2.315 m2. Ejendommen vil blive indrettet til 9 børn/unge i alderen 0-18 år og skal være afløser for den ene af afdelingerne på Glarbjerghus. De ledige lokaler på Glarbjerghus vil indgå i det udviklingsarbejde der aktuelt foregår i forhold til BDOanalysen og det vedtagne serviceniveau på myndighedsområdet. Der er i budget 2010 ikke hensat et rådighedsbeløb til anlæg til formålet. (...) Det foreslås, at anlægsudgiften 4,28 mio. kr. finansieres ved brug af andel af statens låneramme som Randers Kommune har fået tildelt 48,4 mio. kr. Lånefinansiering er betinget af, at midlerne omflyttes fra et af de 8 prioriterede anlægsprojekter, der er rykket frem til 2010, og at denne omlægning godkendes af staten. Omlægningen betyder, at der kun fremrykkes 3,3 mio.kr. til IT-investeringer på skolen. | |
Hobrovejens Skole. © DitRanders | ||
J.V. Martins Plads. © DitRanders | ||
Banegården. © DitRanders.dk | ||
Thors Bakke. © DitRanders | ||