DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Udvalgsmødereferat

Opdateret 24/02 2010

Økonomiudvalget

Referat af møde 23/02 2010

Dagsorden med 32 sager.

Sag fra Sundheds- og Ældreudvalget:

01. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets mø­de 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter. Det gælder bl.a. en modernisering af hjemmeplejens nøglesystemer, der blev påbegyndt i 2007. Systemet bruges i forhold til personer, som på grund af sygdom eller svækkelse ikke selv kan åbne døren for hjemme­hjælp eller sygeplejerske, og det mangler stadig at blive implementeret hos ca. 80% af de omfattede husstande. Det ventes at koste 5 mio. kr. at færdig­gøre systemet, hvorfor der ønskes givet en bevilling på dette beløb. Videresendes til godkendelse i By­rådet.

Sag fra Arbejdsmarkedsudvalget:

02. Refusionsordningen for sygedagpengeområdet er ændret, således at der nu ydes en refusion på 65% af sygedagpengeudgifterne, hvis den sygemeldte er i et aktivt tilbud, og kun 35% hvis ikke. Det foreslås at ar­bejde på at tilbyde et aktivt forløb efter 9. fraværsuge til 80% af alle sygedagpengemodtagere, svarende til ca. 800 personer. Udgiften kommer hjem igen i kraft af de 16 mio kr., det vil indbringe i øget statslig refu­sion. Endda kan tilbud til de sygemeldte gives efter Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats, som giver 50% refusion fra staten. Dvs. at hvis man, som det foreslås, anvender 7 mio. kr. af de 16 mio. kr. til aktive forløb, kan man fordoble beløbet ved hjælp af den yderligere statslige refusion. Videresendes til godkendelse i By­rådet.

Administrative sager:

03. Der er lavet et forslag til en tidsplan og en proce­dure for, hvordan tilrettelæggelse af og forhandlinger om budget 2011 skal køres senere i år. En økonomi­teknisk/procedureteknisk ting. Indstilles til godken­delse. Godkendt.

04. Der er lavet en strategi for at ændre og tilrette­lægge diverse arbejdsgange, så de er så effektive som muligt, dvs. ved at frigøre resurser via forenkling og afbureaukratisering. Strategien indeholder en oversigt over både interne og statslige tiltag, opstiller centrale principper for udmøntningen, og skitserer en proces­plan. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

05. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets mø­de 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter (punkterne 01, 16, 17, 18, 21, 24 og 25). Foruden disse projekter, der hver især behandles for sig, skal der tages stilling til den låneoptagelse, der skal finan­siere de fremrykkede projekter. En økonomiteknisk ting, der i første omgang kræver en tillægsbevilling for et lån på 28,1 mio. kr. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

06. Der er planlagt et seminar for Økonomiudvalget og Direktionen 08/04-09/04, og der foreligger nu et forslag til program. Åben drøftelse.

07. I kommunens administration skal der ske udmønt­ning af en uspecificeret besparelse på 10 mio. kr., som var en del af budgetforliget for 2010. Oveni kommer det underskud, som er opstået, ved at kommunen lejer SKATs ledige lokaler i Toldbodgade, og ved eta­blering af kantinetilbud i kommunens lejemål på Kaser­nen, således at den samlede spare-øvelse omfatter 12,9 mio. kr. Pengene foreslås fundet ved at ned­lægge stillinger - i alt 23, heraf 6 på chef-/lederniveau. Der skal dog ikke ske afskedigelser, i stedet skal reduk­tionen ske ved naturlig afgang og omplaceringer. For­slaget indebærer, at planen som det første sendes til høring i MED-områdeudvalget for Administrationen. Indstilles til godkendelse. Godkendt, idet Anders Buhl-Christensen og Hans Kortbek (begge V) tog forbehold vedrørende besparelse på tilskud til Randers Erhvervs- og Udviklingsråd samt til turisme, og Kasper Fuhr (SF) ønskede ført til referat, at der i forlængelse af nedlæggelse af sygeplejefaglig chefstilling bør følges op med faglig udvikling og efteruddannelse til dem, der overtager opgaven.

08. Ifølge trepartsaftalen mellem regeringen, KL og fagforeningerne skal Randers Kommune i 2010 tilveje­bringe ekstra 23 praktikpladser inden for erhvervs­grunduddannelserne. Sker det ikke, vil kommunens bloktilskud blive reduceret. Det foreslås derfor at med­dele KL, at Randers Kommune har tænkt sig at op­fylde kravet om ekstra 23 praktikpladser, og at det forventes gjort bl.a. via et øget indtag af social- og sundhedselever. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

09. Den Skandinaviske Designhøjskole søger om 5 års forlængelse af en kommunegaranti for et lån, samt forhøjelse af garantibeløbet på 1,75 mio. kr., således at lånet kan omlægges til lavere rente og lavere ydelse. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

10. For at sikre at den kommunale repræsentation i en lang række bestyrelser, nævn, udvalg, råd, kommis­sioner og institutioner forvaltes formålstjenligt, fordelte Økonomiudvalget på sit møde 01/02 2010 samtlige hverv mv. ud på de faste udvalg, som derefter skulle tage stilling til, hvad der forventes af de kom­munale repræ­sentanter i hver af de eksterne instan­ser. Der gøres status over tilbagemeldingerne. Der blev frem­lagt en oversigt med forslag til betjening af kommu­nens repræsentationer under Økonomiudvalgets om­råde.

11. I anledning af diverse medieomtale af kommuner­nes håndtering af IT-indkøb af specielt KMD-systemer har Konkurrencestyrelsen spurgt 28 kommuner, her­under Randers, om en række forhold vedr. kommu­nens kontrakt med KMD. Der rejses bl.a. tvivl, om den korrekte fremgangsmåde er fulgt, idet opgaven ikke er blevet udbudt, men det konkluderes også, at der næppe vil kunne gøres erstatningsansvar gældende. Randers Kommune har meddelt Konkurrencestyrelsen, at man ikke - i hvert fald ikke da kontrakten blev ind­gået - har ment sig forpligtet til at sende opgaven i udbud, men man vil nu ikke desto mindre vil revidere sine procedurer, så der ikke sker noget lignende igen. En efterretningssag.

12. Efter et langt tilløb er der blevet lavet en tema­plan for vindmøller, i form af et kommuneplantillæg der giver mulighed for at opstille vindmøller i en række nye områder. Samtidig er behandlingen af en række kon­krete ansøgninger om opsætning af vindmøller igang­sat, og på det seneste fremskyndet, fordi der ikke kan forventes tilskudsmuligheder for vindmøller efter 2011. Af samme grund er der lagt en forholdsvis stram tids­plan, således at først kommuneplantillæg og derefter nogle nødvendige VVM-redegørelser i forbindelse med konkrete ansøgninger kan ekspederes i rækkefølge med slutgodkendelse på et byrådsmøde 01/11 2010, idet målet er, at processen med etablering af de kon­krete vindmølleprojekter kan iværksættes straks der­efter. Indstillet af Miljø- og Teknikudvalget til god­kendelse med et par tekstjusteringer, desuden fore­slog Kasper Fuhr (SF) i Økonomiudvalget endnu en ændring i teksten. Videresendes med alle de nævnte ændringer til godkendelse i Byrådet. Det blev tillige oplyst, at Miljø- og Teknikudvalget i sit møde 04/03 2010 behandler et forslag om udpegning af områder til test­møller. Hvis udvalget godkender forslaget, frem­sendes det (på grund af tidsfrist 19/03 2010) til By- og Landskabs­styrelsen med forbehold for efterfølgen­de godken­delse i Byrådet.

13. Statsforvaltningen Midtjylland har bedt om en ud­talelse fra Byrådet i anledning af dels en nyhedsartikel i Randers Amtsavis 12/12 2009, dels en klage fra da­værende byrådsmedlem Erik Bo Andersen (V) over prisfastsættelsen på 87 grunde i en kommunal udstyk­ning i Dronningborg, som det på Byrådets møde 14/12 2009 blev besluttet at udbyde til salg. Erik Bo Andersens synspunkt er, at de fastsatte mindstepriser underbyder markedsprisen, og han mener desuden, at der er sket vildledning af byrådet, ved at et notat om udgifterne til udstykningen (24 mio. kr.) undervejs i sagsbehandlingen blev er­stattet af et andet notat, hvor udgifterne er opgjort til 34 mio. kr. - en ændring der ifølge embedsmændene blot skyldtes, at der var fejl i det første notat. Også påstanden om underbud afvises, hvilket det foreslås at meddele Statsforvalt­ningen Midtjylland. Videresendes til godkendelse i By­rådet.

Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:

14. Da Byrådet på sit møde 14/12 2009 endeligt ved­tog en lokalplan for udvidelser i Paderup, blev det sam­tidig tilkendegivet, at der skulle laves en detailhandels­analyse, 'idet det er hensigten at balancere detailhan­delen mellem Randers midtby og Randers Storcenter'. Dette sættes i gang nu, forventet pris 500.000 kr., der tages fra erhvervsudviklingspuljen. Læs bloggen Hvordan en uønsket detailhandelsanalyse blev til en god idé om det langvarige forløb, der ledte frem her­til. Det foreslås at indhente tilbud hos 2 konsulent­firmaer, således at opgaven kan igangsættes til marts. På Miljø- og Teknikudvalgets møde 11/02 blev det af et flertal (S+SF+BL mod V+K) tilføjet om detail­han­delsanalysens formål, at der skal være fokus på skabel­se af en mere levende midtby, samt at det skal indgå i analysen, hvordan bymidten og centerområdet i Pade­rup kan komplementere hinanden. Desuden var der enighed om, at analysen også skal belyse de klima­mæssige konsekvenser af de forskellige muligheder for udbygning af detailhandlen. Indstillet af Miljø- og Tek­nikudvalget til godkendelse med disse 2 ændrin­ger. Videresendes til godkendelse i Byrådet, idet Anders Buhl-Christensen og Hans Kortek (begge V) og Frank Nørgaard (DF) tog forbehold for den til­føjelse om detailhandelsanalysens formål, som blev besluttet af flertallet i Miljø- og Teknikudvalget.

15. En bevarende lokalplan for Vester Altanområdet har været i høring, uden at der er kommet afgørende indsigelser. Videresendes til endelig godkendelse i Byrådet.

16. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets mø­de 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter. Det gælder bl.a. færdiggørelse af erhvervsområdet Frederiksdalvej, hvoraf en andel på 4,9 mio. kr. ønskes fremrykket fra 2012-2013 til 2010. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

17. De øgede lånemuligheder til anlægsprojekter, jfr. ovenstående punkt, åbner også mulighed for at fær­diggøre Torupdalvej, som på grund af en budgette­ringsfejl i sin tid ikke på de sidste 500 meter fra Jade­dalen og frem til Udbyhøjvej er blevet anlagt med samme udstyr som på resten af vejen. Der søges der­for en anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. hertil, finansieret at lånepuljen. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

18. Samme som foregående punkt, her gælder det en VVM-undersøgelse vedr. Bolværkslinjen (VVM = Vurdering af Virkninger på Miljøet). Der søges en an­lægsbevilling på 2 mio. kr. I Miljø- og Teknikudvalget blev et forslag fra Kasper Fuhr (SF) om at sagen ud­sættes, indtil forundersøgelsen er afsluttet, afvist af et flertal på 5 (S+V+K), imod stemte 2 (SF+BL). Ind­stilles til godkendelse, idet Kasper Fuhr (SF) og Lone Donbæk Jensen (BL) har taget forbehold. I Økonomi­udvalget genfremsatte Kasper Fuhr (SF) sit forslag om udsættelse, dette blev afvist af et flertal, idet kun Kasper Fuhr (SF) selv og Bjarne Overmark (BL) stemte for. Herefter blev Miljø- og Teknikudvalgets indstilling godkendt af samme flertal, idet Bjarne Overmark (BL) stemte imod og Kasper Fuhr (SF) tog forbehold. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

19. Transportministeriet har bedt Randers Kommune om eventuelle kommentarer til forslag til anlægslov for motortrafikvejen Sdr. Borup-Assentoft (det nordlige hængsel). Ikke overraskende er der ingen indvendin­ger. En efterretningssag.

20. Kommunen har søgt tilskud til 3 forskellige pro­jekter, der skal få flere til at cykle for dels at forbedre folkesundheden, dels at få mere miljørigtig transport og dels at mindske trængselen i byen. Der er givet støtte til 2 af dem - hvilket betyder at et elcykel-pro­jekt må opgives - og for de 2 der er givet tilskud til, er støtten mindre end ventet/forudsat, hvorfor projekt­perioden skal strækkes ind i 2011. I så fald er der mu­lighed for at finde de manglende penge ved en tilsva­rende nedsættelse af rammebeløbet til diverse vejpro­jekter i 2011. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

Sager fra Kultur og Fritidsudvalget:

21. Der var i budgetoverslaget for 2012 og 2013 afsat rammebeløb på i alt 1,8 mio. kr. til renovering og eta­blering af idrætsanlæg. Nye statslige lånemuligheder åbner for, at pengene kan bruges allerede i 2010, hvil­ket kræver, at der gives en anlægsbevilling. Videresen­des til godkendelse i Byrådet.

22. I budgettet for 2010 er der afsat et rådigheds­beløb på godt 2 mio. kr. til forbedring af faciliteterne for breddeidrætten. For at pengene kan bruges, skal der formelt gives en anlægsbevilling. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

Sager fra Børn og Skoleudvalget:

23. I forbindelse med omlægningen af indsatsen på anbringelsesområdet er der ønske om at købe den tidligere spejderhytte på Egehøjvej i Romalt, så den ene af afdelingerne fra døgninstitutionen Glarbjerghus kan flyttes hertil. Der er ikke afsat penge til formålet i budgettet for 2010, hvorfor det i stedet foreslås, at anlægsudgiften - 4,3 mio. kr., heraf 735.000 kr. for hytten og resten til ombygning - finansieres af de 48,4 mio. kr., Randers har fået tildelt af statens låneramme. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

24. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets mø­de 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter. Det gælder bl.a. folkeskolernes IT-udbygning, hvoraf en andel på 3.3 mio. kr. ønskes fremrykket fra 2011 til 2010. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

25. Samme som foregående punkt. Her gælder det tagrenovering på Blicherskolen for 5,3 mio. kr. der lige­ledes ønskes fremrykket fra 2011 til 2010. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

26. Som følge af et beslutningsforlag fra Beboerlisten om en ny folkeskole i Romalt blev det på Økonomi­udvalgets møde 01/02 2010 besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på mulighederne for at bygge en ny skole i Romalt eller et andet sted i om­rådet. Det bemærkes, at flytning af Vesterbakke­skolen (besluttet på Økonomiudvalgets møde 21/09 2009) samtidig stilles i bero, indtil der er truffet be­slutning om en Romalt-skole, idet flytning af Vester­bakkeskolen i givet fald skal være en del af en samlet løsning. Den nævnte arbejdsgruppe sammensættes af en repræsentant for alle partier i byrådet samt em­bedsmænd. Formand og næstformand i Børn og Skoleudvalget (hhv. Bjarne Overmark (BL) og Karen Lagoni (S)) udarbejder sammen med direktøren for Børn og Skole et kommissorium for arbejdsgruppen. Indstilles til godken­delse. Godkendt.

27. Samme som punkt 24 og 25. Her gælder det re­novering af naturfagsområde med fysik/kemi og biologi på Vorup Skole. En udgift på 1,5 mio. kr. ønskes frem­rykket fra 2012 til 2010. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

Sager fra byrådsmedlemmer:

28. Hans Kortbek (V) foreslår på sit partis vegne, 'at salgsarbejdet med salg af kommunale villagrunde sæt­tes i udbud, så private ejendomsmæglere får lejlighed til at give bud på opgaven', og 'at forvaltningen på­lægges at udarbejde udbudsoplæg til forelæggelse på næstfølgende økonomiudvalgsmøde'. Afvist af et flertal på 5, idet 3 stemte for (Anders Buhl-Christen­sen og Hans Kortbek (begge V) samt Frank Nørgaard (DF)), og 1 undlod at stemme (Daniel Madié (K)). Videresendes til Byrådet efter ønske af Venstre.

29. Mogens Nyholm (R) foreslår, at der nedsættes et udvalg 'med det formål at afskaffe overflødige regler/­kontroller og unødvendige dokumentations-arbejde i kommunens forvaltninger og institutioner' - en 'tillids­reform' kaldet, og et af elementerne i valgnattens forliste SF+V+K+DF+R-konstitueringsaftale. Forslaget har tidligere været forelagt Byrådet, som principgod­kendte det på sit møde 18/01 2010. Foreslås nu ført ud i livet ved at forankre opgaven i de enkelte fag­områder i en proces, hvor medarbejderne skal bidrage til at undersøge og stille forslag om at afskaffe overflø­dige regler/kontroller og unødvendig dokumentation. Ar­bejdet skal inden 01/04 udmønte sig i forslag til frem­gangsmåde og tidsplan for hvert område, således at Direktionen kan samle og koordinere og derefter lade Økonomiudvalget tage stilling til resultatet. Ind­stilles til godkendelse. Imidlertid finder Økonomiud­valget, at den forenklings- og afbureaukratiseringsplan, der blev behandlet under punkt 04 ovenfor, er dæk­kende og omfatter hensigten med Mogens Nyholms (R) forslag. Anders Buhl-Christensen og Hans Kortbek (begge V) tog forbehold. Videresendes til Byrådet.

30. En analyse fra tænketanken CEPOS viser, at antal­let af administrative stillinger i kommunerne har været stigende siden kommunalreformen. Hans Kortbek (V) har ønsket troværdigheden heraf belyst. Det viser sig, at CEPOS' tal ikke tager højde for medarbejdere, der fulgte med opgaver fra de nedlagte amter, ubesatte stillinger på tidspunktet for kommunalreformens ikraft­træden samt skåne- og flexjobs med delvis lønrefu­sion. En efterretningssag.

Lukkede sager:

31. (Lukket sag).

32. (Lukket sag).

33. Salg af boliggrund og erhvervelse af areal.



 > Det officielle referat


Referater af tidligere møder: 01/02 2010, 11/01 2010, 07/12 2009, 09/11 2009, 19/10 2009, 29/09 2009, 21/09 2009, 07/09 2009, 24/08 2009



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Tronholmen ©DitRanders
Tronholmen. © DitRanders





Fra dagsordenens punkt 07, sagsfremstilling:
Direktionen har udarbejdet oplæg til udmøntning af besparelsen efter følgende principper:
- Hele besparelsen udmøn­tes så vidt muligt på en gang.
- Besparelsen gennemføres uden afskedigelser, dvs. personalereduktioner gen­nemføres ved ikke at be­sætte evt. vakante stillin­ger, naturlig afgang eller omplaceringer i henhold til aftale godkendt i Hoved­udvalget.
- Der besluttes ikke noget formelt ansættelsesstop, men direktionen forpligter sig til ikke at genopslå stil­linger, som kan bidrage til at løse problemer andre steder (HK'ere, AC'ere m.fl.).
- Besparelsen medfører en fortsat trimning af chef- og ledelsesstrukturen, se sær­skilt notat herom.
- Alle direktørområder ram­mes ligeligt.
 
Gudenå ©DitRanders
Gudenå. © DitRanders
 
Gudenå ©DitRanders
Gudenå - sådan ser her somme tider ud, hvis nogen ellers kan huske det. © DitRanders
 
Den Blå Bro ©DitRanders
Den Blå Bro. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 08, sagsfremstilling:
Trepartsaftalen fra 2007 pålagde kommunerne at oprette flere praktikplad­ser. Som led i aftalen er dimensioneringen på social- og sundhedsuddannelserne og den pædagogiske assi­stentuddannelse øget væ­sentligt. Dette betegnes som aftalens spor 1. Kom­munerne bliver bedt om at lave kvartalsvise opgørelser for at dokumentere, at for­pligtelsen opfyldes. Ran­ders Kommune opfylder sin del af forpligtelsen i afta­lens spor 1.
Aftalens spor 2 betyder, at Randers Kommune skal til­vejebringe yderligere 23 praktikpladser. Disse prak­tikpladser kan tilvejebringes inden for sosu og pædago­gisk assistent, men der kan også oprettes pladser inden for andre erhvervs­grunduddannelser. Det op­lyses, at der kan ske yder­ligere merindtag på sosu­området. De øvrige prak­tikpladser kan etableres på kontorområdet, ernærings­området, serviceassistent og evt. håndværksbeto­nede lærepladser.
 
Sven Dalsgaards byport ©DitRanders
Sven Dalsgaards byport. © DitRanders
 
Sven Dalsgaards byport ©DitRanders
Sven Dalsgaards byport, set fra den anden side - og i grønne omgivelser i stedet for hvide. © DitRanders
 
Sct. Mortens Kirke ©DitRanders
Sct. Mortens Kirke. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 06, sagsfremstilling:
Økonomiudvalget afholder seminar med Direktionen 08/04-9/04 2010 i Brams­lev. Mulige emner til dags­orden:
1. Evaluering af Randers-model, herunder visions­proces
2. Økonomisk politik og den økonomiske situation
3. Større anlægsprojekter i de kommende år
4. Budgetproces
5. Randers som vækstcen­ter: arbejdskraftsituationen i den kommunale sektor
6. Status på gennemfø­relse af BDO-rapporten på det specialiserede social­område
7. Økonomiudvalgets rolle og opgaver
8. Hvad er de største ud­fordringer - oplæg fra de enkelte medlemmer af Økonomiudvalget
 
Randers Regnskov ©DitRanders
Randers Regnskov. © DitRanders
 
Randers Regnskov ©DitRanders
Randers Regnskov - ka' nogen huske...? © DitRanders