DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Udvalgsmødereferat

Opdateret 12/01 2010

Økonomiudvalget

Referat af møde 11/01 2010

Dagsorden med 18 sager.

Sag fra Kultur- og Fritidsudvalget:

01. Der er lavet en 3-parts rammeaftale om Randers Kammerorkester mellem Kunstrådets Musikudvalg, Randers Kommune og Randers Kammerorkester selv, gældende for de 4 år fra 2010 til og med 2013. Af­talen fastsætter udviklingsmål, aktivitetsmål og økono­miske rammer og skal midtvejsevalueres i begyndelsen af 2012. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

Sag fra Børn og Skoleudvalget:

02. På 2010-budgettet har Byrådet vedtaget en samlet besparelse på anbringelsesområdet på 27,3 mio. kr., og det er samtidig besluttet at gøre myndig­hedsområdet i Børn og Familieafdelingen rammestyret. Der er derfor behov for en overordnet drøftelse og fastlæggelse af et serviceniveau, der er i overensstem­melse med det vedtagne budget, og som kan udmøn­tes i det daglige arbejde på området for udsatte børn og unge. Til den ende er der lavet et notat med be­skrivelse af en række initiativer, eksempelvis fokus på lokale løsninger, alternativer til institutionsanbringelser, og opfølgning og fokus på hjemgivelse. Godkendt i Børn og Skoleudvalget, idet Bjarne Overmark (BL) tog forbehold. Derfra videresendt til behandling i Økonomi­udvalget, hvor der påny blev taget forbehold af Bjarne Overmark (BL) samt af Kasper Fuhr (SF). Videresendes til behandling i Byrådet.

Sager fra Sundheds- og Ældreudvalget:

03. Psykiatriafdelingen har har gennemført en omor­ganiseringsproces med inddragelse af ledere, medar­bejdere, brugere og interesseorganisationer og forslår nu at ændre den interne organisering med virkning fra 01/06 2010, således at der fra da af er en myndig­hedsleder og en udførerleder, sidstnævnte med 2 hovedområder: 1 for tilbud til under 30-årige og 1 for tilbud til over 30-årige. Indstilles til god­kendelse. Godkendt, videresendes til Byrådet på ønske af Bjarne Overmark (BL).

04. Psykiatriafdelingen har 2 selvstændige projekter
i den samlede hjemløseplan, som ellers er forankret
i Socialafdelingen. Det drejer sig om projekt 'Unge sindslidende' og 'Åbo 2'. Unge sindslidende består dels af en udvidelse af bostøtten og et akut beredskab til unge og dels af etablering af et kollegielignende fæl­lesskab. Åbo 2 består af etablering af 10 skæve boliger og et fælleshus med tilknyttet støtte til mennesker med dobbeltdiagnoser. Hertil kræves dels, at projektet 'Åbo 2' sendes i udbud, dels af der gives diverse be­villinger og anlægsbevillinger. Videresendes til godken­delse i Byrådet.

05. Det er et lovkrav, at Byrådet 'planlægger og gen­nemfører foranstaltninger, der kan sikre at syge og til­skadekomne får den nødvendige behandling i tilfælde af ulykker og katastrofer, herunder krigshandlinger', dvs. der skal foruden en overordnet beredskabsplan også laves en række delplaner, bl.a. for sundhedsom­rådet. Dette er sket i form af en sundhedsberedskabs­plan, der er udarbejdet i samarbejde med Beredskabs­afdelingen. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

Administrative sager:

06. Der er lavet en tidsplan for en række større pro­jekter, der skal genemføres i løbet af den nye byråds­periode: Planstrategi, kommuneplan, evaluering af Randersmodellen, visionsproces, brugertilfredsheds­undersøgelser (børn, skole, ældre mv.), udarbejdelse af diverse politikker, lederevaluering og arbejdsplads­vurdering/trivselsmåling. En efterretningssag.

07. Der er lavet et forslag til forretningsorden for Økonomiudvalget - en formalitet affødt af byrådsval­get og den deraf følgende nye sammensætning af udvalget, men dog også med enkelte småændringer i forhold til foregående byrådsperiodes forretnings­orden. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

08. Uggelhuse Langkastrup Varmeværk søger om 5 års forlængelse af en garantiperiode for det ene af
2 lån i varmeværket. Begrundelsen er, at lånet er et indekslån med meget store ydelser i den sidste del af løbetiden. Hvis lånet omlægges til et almindeligt annuitetslån med en fast rente på 3,55 %, og lånet samtidig forlænges med 5 år, vil besparelsen på ydelsen i 2010 udgøre 271.000 kr., som vil komme forbrugere tilgode. Forbrugerne er i forvejen ramt af meget høje varmepriser i området. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

09. Når et nyt byråd tiltræder, skal der også ske ind­stilling, udpegning eller valg til en hel stribe 'lavere instanser', herunder Integrationsrådet. Der foreslås en procedure hertil. Godkendt.

10. Turistforeningen Visit Randers vil opføre 5 fiske­broer med flydende platforme langs Gudenå, i Horn­bæk Enge mellem Randers by og Fladbro. Fiskebroerne skal indgå som en del af projektet omkring Gudenå-engene, og ejerne af områderne, Skov- og Natur­styrelsen Kronjylland, Randers Kommune og Aage V. Jensens Fonde, har sagt god for placeringerne. For­uden broerne indgår skiltning og markedsføring i pro­jektet. LAG har givet 248.750 kr. og indstiller, at kommunen giver yderligere 248.750 kr. Godkendt som en de facto efterretningssag, idet LAG Randers reelt har råderet over en kommunal pulje til formålet. Se mere herom og om LAG Randers i nyhedsanalysen Endelig en chance for at slippe af med nogle kommu­nale penge.

11. I begyndelsen af 2007 stiftedes den erhvervs­drivende fond '50 plus Lab, Seniorforskningscenter Randers', med et formål at etablere et selvejende videnscenter der skulle udbyde og sælge forskning, formidling og rådgivning om udvikling på seniorområdet for offentlige og private virksomheder, organisationer og institutioner - et projekt der var blevet udviklet i et samarbejde mellem Randers Kommune og en fremtids­forsker. Det daværende Sammenlægningsudvalg ('Ny Randers Byråd') udpegede 28/02 2006 Aage Stenz (S) som medlem af fonden, men da der i lang tid ikke havde været aktiviteter i fonden eller i besty­relsesarbejdet, foreslås det, at Aage Stenz udtræder, og at der ikke udpeges nogen anden kommunal re­præsentant. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

12. Aarhus Universitets Jordbrugsfaglige Fakultet har foreslået Randers Regnskov og Randers Kommune at oprette en erhvervs-Ph.D. i tilknytning til Planet Randers-projektet. En erhvervs-Ph.D. er et 3-årigt forløb der laves i samarbejde med en forskningsinsti­tution og en virksomhed. Erfaringerne med sådanne samarbejder er, at de bidrager til en stigning i virk­somheders omsætning, vækst i eksport og skabelse af nye arbejdspladser. Hvad det konkret vil betyde for Randers Regnskov/Planet Randers er i sagens natur uvist, men det vurderes, at de ekstra ressourcer og relationer til forskningsmiljøer vil kunne få en meget politiv effekt på realiseringen af Planet Randers, her­under arbejdet med udvikling af en fødevareklynge. Projektet skal godkendes af Forsknings- og Innova­tionsstyrelsen, som i givet fald vil bidrage med et til­skud på 14.500 kr. pr. måned eller 522.000 kr. over 3 år. Resten - forventligt ca. 1 mio. kr. over de 3 år - skal Randers Regnskov i princippet selv bidrage med, men det foreslås, at beløbet ydes som kommunal støtte (fra erhvervsudviklingspuljen) - dog således at beløbet halveres, hvis Region Midtjylland fortsat støt­ter Planet Randers-projektet. Dette ventes afgjort til marts, og i givet fald vil Randers Regnskov selv råde over 500.000 kr. til formålet. Godkendt, idet Bjarne Overmark (BL) og Kasper Fuhr (SF) tog forbehold. Videresendes til Byrådet på ønske af Bjarne Overmark (BL).

Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:

13. Der er lavet en evaluering af offentlighedsfasen for Kommuneplan 2009, om hvilken der blev holdt stri­bevis af borgermøder i månederne august til oktober, langt de fleste af dem på lokalt (ikke-kommunalt) ini­tiativ. Der er stor tilfredshed med dette, da det var et selvstændigt del-formål at stimulere til offentlig debat. Modellen med 'lav dit eget borgermøde' vil derfor også blive anvendt fremover, det samme gælder 'spillet om Randers'-modellen. En efterretningssag.

14. De tidligere spildevandsplaner for de hele og halve kommuner, der blev til (Ny) Randers Kommune, er skrevet sammen til én samlet spildevandsplan, der har været i offentlig høring uden afgørende kommenta­rer. Videresendes med en enkelt teknisk rettelse til endelig godkendelse i Byrådet.

15. Bjarne Overmark (BL) foreslog på Byrådets møde 26/10 2009 en ændring i vintervedligeholdelsesregu­lativet, således at snerydningspligten overgår til ejere af 'private veje til bebyggelser med flere udlejnings­ejen­domme', efter samme regler gælder for 'skov- og parkveje, veje på havneområder' etc. Byrådet sendte spørgsmålet til behandling i Miljø- og Teknikudvalget, og det er i den anledning undersøgt, dels hvad kon­sekvenserne af forslaget vil være, dels hvor stort behovet er for ændringer i det eksisterende regulativ. Det viser sig, at der så vidt vides kun er problemer med vintervedligeholdelsen af 1 privat vej (Ane Od­gårds Vej), og selv om forslaget formentlig godt kunne indarbejdes, vil det kunne give juridiske pro­blemer i forbindelse med evt. klagesager, fordi de i forslaget nævnte private veje i givet fald pålægges
et højere vedligeholdelsesniveau end kommunen selv har på lignende kommuneveje. Derfor, og på grund af det ringe behov, foreslås det at der ikke sker ændringer i det eksisterende regulativ. Indstillet til godkendelse (af at der ikke foretages yderligere), men tilbagesendes i stedet til fornyet behandling i Miljø- og Teknikudvalget.

Sag fra byrådsmedlemmer:

16. Beboerlisten stiller forslag om, at Byrådet skal til­kendegive, 'at der senest 1. april 2010 skal træffes beslutning om, at der i Romalt skal bygges en 2-sporet folkeskole med årgangene fra 0. til og med 9. klasse'. Begrundelsen er et 'valgløfte, som stort set alle partier og lister gav på et valgmøde i Romalt forud for byråds­valget i november 2009'. Beboerlisten bebudede alle­rede i valgkampen at ville fremsætte dette forslag, vel vidende at det vil blive nedstemt. Se Beboerlistens egen omtale af forslaget på partiets hjemmeside. Ud­sat.

Lukkede sager:

17. Salg af jord.

18. (Lukket sag).



 >  Det officielle referat


Referater af tidligere møder: 07/12 2009, 09/11 2009, 19/10 2009, 29/09 2009, 21/09 2009, 07/09 2009, 24/08 2009



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Randers Regnskov ©DitRanders
Randers Regnskov. Se punkt 12 her ved siden af. © DitRanders





Fra dagsordenens punkt 12, sagsfremstilling:
Erhvervs-Ph.D.-projektet skal dels fokusere på, hvor­dan Planet Randers-projek­tet kan bidrage med nye dimensioner i oplevelses­økonomien, dels hvordan denne type oplevelsesøko­nomi udgør et nyt spor i regional udvikling. Erhvervs-Ph.D.'en vil skulle indgå som en del af Randers Regnskovs projektgruppe omkring Planet Randers projektet i tæt samarbejde med Randers Kommune.
(...)
Forvaltningen indstiller til økonomiudvalget, (...) at bevillingen gives under for­udsætning af, at der op­rettes en erhvervs-Ph.D. som beskrevet ovenfor
og at Randers Kommune tilknyttes en reference­gruppe med henblik på at sikre maksimal udbytte i relation til kommunens erhvervspolitik.
 
Laksetorvet ©DitRanders
Laksetorvet. © DitRanders.dk
 
Vorup Enge ©DitRanders
Vorup Enge. © DitRanders.dk
Fra dagsordenens punkt 08, sagsfremstilling:
Garantien blev oprindeligt givet i 1996 i den tidligere Sønderhald Kommune og udgjorde på daværende tidspunkt 19 mio. kr. Rest­gælden ultimo 2009 udgør 4,6 mio. kr. En forlængelse af løbetiden med 5 år vil medføre et udløbstids­punkt i 2021 i stedet for 2016. Der ændres ikke ved restgælden, men udeluk­kende på løbetiden.
Der blev senest givet garanti til Uggelhuse Langkastrup Varmeværk i 2007, hvor der blev givet en 15-årig garanti på
5 mio. kr. Varmeværkets regnskab for perioden 01/07 2008 – 30/06 2009 viser et overskud på 629.812 kr., som er ­ørt til indregning i næste års priser. Den samlede rest­gæld udgør 9,4 mio. kr.
 
Sankt Andreas Kirke ©DitRanders
Sankt Andreas Kirke. © DitRanders
 
Randers Havn ©DitRanders
Randers Havn. © DitRanders
 
schaldemosevej ©DitRanders
Schaldemosevej. © DitRanders