Udvalgsmødereferat
Opdateret 10/11 2009
Dagsorden med 20 sager.
00. Administrative sager:
01. Et forslag til integrationspolitik har været i høring og er tilrettet efter (nogle af) høringssvarene. Integrationspolitikken rummer 5 særlige indsatsområder: Bosætning, Børn og skole, Uddannelse og arbejdsmarked, Sundhed og ældre og Kultur og fritid, og hvert indsatsområde rummer en målsætningsdel, en handlingsdel og en opfølgningsdel. Videresendes til godkendelse i Byrådet
02. HUI (Havndal-Udbyneder Idrætsforening) vil starte et fitnesscenter i Havndal som en som en selvstændig afdeling af foreningen med egen økonomi og egen bestyrelse. LAG har givet 20.000 kr. til projektet og indstiller, at kommunen giver yderligere 380.000 kr. Pengene skal bruges til udstyr, idet al arbejdskraft er frivillig og gratis. Indstilles til godkendelse. Godkendt. Se også nyhedsanalysen Endelig en chance for at slippe af med nogle kommunale penge om dette og de 2 andre LAG-projekter fra de nedenstående punkter.
03. Randers Amatørfilmklub vil lave en filmeserie om kirkerne i Randers Kommune for at udbrede kendskabet til kirkernes historie og fortælle om deres mange kulturskatte, samt for at skabe kontakt mellem land og by på tværs af sogneskel. LAG har givet 20.000 kr. og indstiller, at kommunen giver yderligere ca. 240.000 kr. Pengene skal bruges til udstyr og teknisk produktion af filmene, idet filmamatørerne arbejder gratis. Indstilles til godkendelse. Godkendt. Se også nyhedsanalysen Endelig en chance for at slippe af med nogle kommunale penge om dette og de 2 andre LAG-projekter fra de oven- og nedenstående punkter.
04. 'Naturpleje og Kogræsserforening' blev stiftet i sommer og ønsker bl.a. at få udført en toårig floraregistrering på græsarealerne, som foreningen er med til at afgræsse med kreaturer, således at kreaturafgræsningens betydning for floraens udbredelse og mangfoldighed bliver mere kendt. Projektet stemmer overens med 4 af LAG's indsatsområder: Landsbyen Randers, Skabelse af interessefællesskaber, Kultur, fritid og turisme, og Miljø og Natur, og LAG har givet 50.000 kr. til projektet og indstiller, at kommunen giver yderligere ca. 250.000 kr. Pengene skal bl.a bruges til at åbne et kontor med diverse udstyr, til konsulentydelser og til formidling. Indstilles til godkendelse. Godkendt. Se også nyhedsanalysen Endelig en chance for at slippe af med nogle kommunale penge om dette og de 2 andre LAG-projekter fra de ovenstående punkter.
05. I forbindelse med budgetlægningen for 2010 blev det besluttet at optimere låneoptagelsen for at styrke den kommunale kassebeholdning. Der foreligger nu et forslag til, hvordan dette konkret skal gøres - en økonomi-teknisk ting som formelt kræver en anlægsbevilling. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
06. Randers Kommune drives efter en såkaldt målrammestyringsmodel, for nemheds skyld kaldet 'Randersmodellen', der indebærer en central styring, men decentral ledelse og dermed et vist råderum for valg af konkret udførelse af de forskellige opgaver. I praksis er det en slags kontraktpolitik, hvor det hvert andet år aftales, hvilke mål og indsatsområder der skal nås i den kommende periode, så alle ved, hvad der skal arbejdes hen imod. Randersmodellen har nu været i funktion i 2 år, og det foreslås derfor at foretage en evaluering af den, herunder om den opfylder målene. Et konkret forslag til fremgangsmåde er OK'et i MEDhovedudvalget og klar til at blive iværksat. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
07. Kommunens vilkår for salg af boliggrunde blevet om- og gennemskrevet med henblik på at minimere risikoen for misforståelser. Indholdet er således det samme, dog med et par undtagelser hvoraf den vigtigste vedrører tilbagekøb. Tilbagekøb af solgt kommunal jord til samme pris som køberen gav, var ikke noget problem, mens priserne steg, men med faldende priser risikerer kommunen at skulle påtage sig et tab ved at tilbagekøbe til salgsprisen, selv om værdien i mellemtiden er faldet. Det foreslås derfor, at tilbagekøb skal ske til den oprindelige mindstepris, uanset om køberen måtte have budt over. I samme forbindelse foreslås at forlænge byggefristen fra 1 år til 1½ år fra overtagelsesdagen. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
08. En kommunal udstykning med 87 parcelhusgrunde i Dronningborg (Kamilledalen, Røllikedalen og Soløjedalen) er byggemodnet og klar til at blive sat til salg. Det foreslås at grundene sælges til højestbydende, herunder foreslås mindstepriser på mellem 562.000 kr. og 832.000 kr. pr. grund. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
09. 2. del af en kommunal udstykning med 9 parcelhusgrunde i Ålum (Charlotte Amalievej) er byggemodnet og klar til at blive sat til salg. Det foreslås at grundene sælges til højestbydende, herunder foreslås mindstepriser på mellem 295.000 kr. og 385.000 kr. pr. grund. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
00. Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:
10. Der er lavet en afløser for det nuværende 'gågaderegulativ', i sin hye skikkelse kaldet 'regulativ for brug af fodgængerarealer mv.', se bloggen Blandede bolsjer i politikværkstedet. De vigtigste ændringer er, at der fremover opkræves afgift for at opstille containere, stilladser mv., at der opkræves afgift for reklamer på stilladser og byggepladshegn, og at der opkræves afgift på udeservering hele året (og ikke kun i RandersUgen). Desuden at de arealer som handlende må bruge til udendørs udstillinger, skal markeres tydeligt med søm i vejbelægningen - dette af hensyn til fremkommeligheden og handicaptilgængeligheden - og at der kommer begrænsninger på, hvilke typer inventar, der tillades ved udeservering, hvilket bl.a. dækker over et generelt forbud mod terrassevarmere. Afgiftsændringerne på udeservering gør ingen økonomisk forskel i forhold til de nuværende afgifter i RandersUgen, og pengene går også fortsat til Eventsekretariatet. Derimod kommer der nye penge ind på de øvrige typer afgifter, men de ventes alle sammen at gå til at administere ordningen. Indstilles til godkendelse med enkelte ændringer (at stilladsreklamer m.v. ikke afgiftsbelægges, mens 'uvedkommende reklamer' på stilladser og byggepladshegn på vejareal til gengæld forbydes, og at stadepladsafgifterne ikke forhøjes, som der ellers var lagt op til). Miljø- og Teknikudvalgets indstilling er resultat af en del ændringsforslag og afstemninger: Et forslag fra Jens Peter Hansen (V) om forbud mod ophængning af 'uvedkommende reklamer på stilladser og byggepladshegn på vejareal' blev vedtaget med 4 stemmer (V+R) mod 2 (S). Et forslag fra V om ikke at opkræve afgift for at opstille containere, stilladser mv. fik 3 stemmer for (V) og 3 imod (S+R, idet 1 S-medlem var fraværende). Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende, og derfor faldt forslaget. Jens Peter Hansen (V) foreslog også, at de nuværende afgifter på udeservering og vareudstillinger skulle fastholdes, men det fik kun hans egen stemme, alle andre stemte imod. Modsat gik det med en tillægsbevilling - en ren teknikalitet, som registrerer den større afgiftsindtægt og den tilsvarende større administrationsomkostning, idet det hele som nævnt ender med at gå lige op. Her stemte Jens Peter Hansen (V) som den eneste imod, alle andre stemte for. Resten var der enstemmighed om i Miljø- og Teknikudvalget, herunder de nævnte ændringer ikke-afgift på stilladsreklamer m.v., og ikkeforhøjelse af stadepladsafgifter. Sendes fra Økonomiudvalget tilbage til Miljø- og Teknikudvalget med henblik på en præcisering og uddybning af konsekvenser.
11. Boligforeningen Møllevænget & Storgaarden ønsker at ombygge/indrette 32 almene familieboliger i en eksisterende bygning, Møllehuset på Flyvervej. Møllehuset rummer i dag en ældreboligafdeling med i alt 48 såkaldte døgnbemandede ældreboliger, som imidlertid er for små, utidssvarende og vanskelige at leje ud, og som Byrådet desuden allerede i foråret besluttede at nedlægge for at erstatte dem med ca. 50 almene plejeboliger på Glarbjergvej. Kommunens andel af udgifterne ved nedlæggelsen af de 48 ældreboliger er på i alt 3 mio. kr. - som allerede er bevilget - mens projektet som helhed har en samlet anskaffelsessum på ca. 45,7 mio. kr., som hovedsagelig lånefinansieres, idet kommunen skal yde en 'grundkapitalstøtte' på ca. 3,2 mio. kr. og stille garanti for yderligere ca. 12,9 mio. kr. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
12. Boligforeningen Lejerbo ønsker at opføre 60 almene ungdomsboliger i form af tæt-lavt byggeri ved Minervavej i Paderup. Den samlede anskaffelsessum er beregnet til ca. 57 mio. kr., som hovedsagelig lånefinansieres, idet kommunen skal yde 'grundkapitalstøtte' på ca. 4 mio. kr. og stille garanti for yderligere ca. 39,4 mio. kr. Indstilles til godkendelse. Udsat.
00. Sager fra Børn og Skoleudvalget:
13. Efter at budgettet for 2010 er på plads, er der beregnet nye daginstitutionstakster, som skal formelt godkendes (se taksterne i referat af møde 27/10 i Børn og Skoleudvalget). Indstilles til godkendelse, idet Bjarne Overmark (BL) har taget forbehold vedr. vuggestuetaksten. Videresendes til godkendelse i Byrådet, idet Bjarne Overmark (BL) fastholder forbehold.
14. I forlængelse af ovenstående er det også beregnet, hvor stort tilskud der skal gives til private institutioner, og også de beløbsstørrelser skal formelt godkendes. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
15. Samme som ovenstående, men gældende for privat pasning. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
16. Samme som ovenstående, gældende for pasning af egne børn. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
00. Sager fra Sundheds- og Ældreudvalget:
17. Efter at økonomien på ældreområdet i 2007 og 2008 gav underskud, blev der for 2009 gennemført en række tiltag for at sikre, at budgettet kunne overholdes i 2009. Status pr. oktober er, at ikke alle de planlagte tiltag er blevet realiseret på de forventede tidspunkter, primært på grund af beskæftigelsesudviklingen, der har betydet mindre naturlig afgang end forventet. Men alle områdecentre vurderer, at de i forhold til 2010 vil være 'på plads' til at overholde deres budgetter. For at kunne starte på en frisk foreslås underskuddene fra 2007 og 2008 løftet over i en central pulje, der afvikles over en 2-årig periode frem til 2011. Samtidig foreslås det at videreføre ældreområdets nuværende fordelingsmodel, hvori indgår afvikling af underskud fra tidligere år, idet der er etableret stærkere forretningsgange, budgettilpasninger, central controllerfunktion m.v. som støtte til at overholde budgetterne. Videresendes til godkendelse i Byrådet.
18. Efter at budgettet for 2010 er på plads, er der beregnet nye madservice-takster, som skal formelt godkendes (se taksterne i referat af møde 29/10 i Sundheds- og Ældreudvalget). Videresendes til godkendelse i Byrådet.
00. Sag fra Socialudvalget:
19. Gruppen af ældre udviklingshæmmede er voksende, og da der samtidig er behov for en afdeling for unge på bostedet Høvejen, foreslås det dels at ombygge 12 af 24 værelser til 6 lejeboliger, dels at nyopføre 6 lejelejligheder, således at antallet af boenheder forbliver det samme, blot med mere tidssvarende forhold. Projektet kan gennemføres uden udgifter, tværtimod vil det kaste et overskud af sig, som foreslås lagt til side til senere brug ved etablering af et bofællesskab til 10 personer i Harridslev. Indstilles til godkendelse, idet antallet af ombyggede + nybyggede boliger ændres fra 12 til 13. Videresendes med diverse præciseringer til godkendelse i Byrådet.
00. Anden sag:
20. Hans Kortbek (V) har på sit partis vegne bedt
om en redegørelse for en intern screeningsrapport i familieafdelingen. Sagen var på dagsordenen til foregående møde i økonomiudvalget (19/10), men blev udsat. Efterfølgende har også Kortbeks partifælle Christian Boldsen bedt om og fået en redegørelse
i Børn og Skoleudvalget. En efterretningssag, idet det tilføjes, at 'området følges nøje'.
Referater fra tidligere møder:
19/10 2009, 29/09 2009, 21/09 2009, 07/09 2009, 24/08 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Redfall. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 20, Notat om screeningsrapport i familieafdelingen: Hans Kortbæk har på vegne af Venstres byrådsgruppe anmodet om en redegørelse om den interne screeningsrapport i familieafdelingen, med udgangspunkt i en række uddybende spørgsmål. (...) Hvem blev underrettet på direktørniveau samt politisk niveau ved iværksættelsen? Da undersøgelsen udelukkende var tænkt som et internt arbejdsredskab blev direktøren orienteret om, at undersøgelsen blev iværksat. Der blev orienteret om, at det var en intern undersøgelse, som skulle bruges til at rette op på evt. fejl og mangler og til udvikling af det socialfaglige område. Herudover var der ikke andre, der blev orienteret om iværksættelsen af undersøgelsen. (...) | |
Bækkestien. © DitRanders | ||
Skovbakken. Skulptur af Ole Barslund. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 06, sagsfremstilling: Evalueringens formål: Evalueringen skal afdække, hvordan Randersmodellen fungerer i praksis, herunder om den opfylder de mål, der ligger bag beslutningen om netop denne model. Evalueringen skal danne udgangspunkt for eventuelle forslag til justeringer af regler og praksis, som kan medvirke til at Randersmodellen i endnu højere grad lever op til dens formål. Evalueringen omfatter: - Beskrivelse af hvordan Randersmodellen er implementeret, hvor godt den er forankret og herunder også beskrivelse af eventuelle forskelligheder mellem udvalgene - Evaluering af om Randersmodellen - som den er implementeret - opfylder målene - Forslag til justeringer af regler eller praksis, som kan bidrage til at opfylde målene | |
Randers Station. © DitRanders | ||
Randers Egnsteater. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 07, sagsfremstilling: Kommunens nugældende generelle vilkår for boliggrundsalg blev vedtaget i forbindelse med kommune sammenlægningen. Siden sammenlægningen har det vist sig, at en revision af vilkårene er hensigtsmæssig. Ud over evt. redaktionelle præciseringer, der har vist sig fordelagtige i forhold til købernes forståelse af vilkårene, foreslås 2 mindre ændringer om henholdsvis forholdet til lokalplanen og håndteringen af forholdene omkring jordbundens egnethed i forhold til byggeri. Endelig er den væsentligste ændring, at det foreslås, at kommunen skal kunne købe grundene tilbage til mindsteprisen, hvis køberne ikke overholder byggepligten. | |
Jernbanebroen - den nye, set fra den gamle. © DitRanders | ||