DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Udvalgsmødereferat

Opdateret 25/08 2009

Økonomiudvalget

Referat af møde 24/08 2009

Dagsorden med 26 sager:

Sag fra Sundheds- og Ældreudvalget:

01. Istandsættelse af stueetagen i plejeafdelingen på Randers Kollektivhus vurderes som en akut nødvendig­hed, hvorfor der søges om en anlægs­bevilling på 1 mio. kr. til modernisering og vedlige­holdelse. Indstilles til vedtagelse, idet anlægs­bevillingen finansieres af det det rådighedsbeløb, der er afsat til området i 2009. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

Økonomiudvalgets egne sager:

02. Basisbudgettet for 2010-2013 - det talmateriale der danner grundlag for budgetlægningen og priori­teringen mellem de kommunale opgaver - er færdigbe­regnet og viser overskud på den ordinære drift i 2010 på 91,9 mio. kr. - men, med et budgetteret anlægs­program på 168,7 mio. kr., bliver resultatet af ordinær drift og anlæg i stedet et underskud på 76,8 mio. kr. i 2010. Samlet vil kommunekassen skrumpe med 74,8 mio. kr. i løbet af 2010, og kassebeholdningen vil ved udgangen af 2010 ære nede på 50 mio. kr. - altså en meget stram likviditet i en økonomi i 4 mia. kr.'s klas­sen. Så stram, at hvis man fremskriver til de følgende år, vil kasse­beholdningen være negativ allerede i 2011. Hvilket er i strid med reglerne, hvorfor der skal gøres noget, inden det kommer så vidt. Allerede i førstkom­mende budgetår, 2010, er det så snært med økono­mien, at nye tiltag skal finansieres krone for krone. Basis­budgettet blev godkendt som grundlag for den videre proces. Se detaljeret baggrundsmateriale her.

03. Kommunens reklamepolitik, der handler om rekla­mer for andre end kommunen selv på faste ejen­domme, køretøjer og andet grej, har undergået plan­mæssig evaluering. Der foreslås på den baggrund nogle mindre ændringer, men også at 'kommunen kan modtage fast ejendom eller løsøre som gave (veder­lagsfrit) mod at disse anvendes til brug for reklamering for andre', på den betingelse at ydelsen/gaven og modydelsen/reklameværdien skal stå i rimeligt forhold til hinanden. Endvidere foreslås det, at 'der kan accep­teres mere vidtgående reklamering på fx et køretøj, hvis køretøjet indgår i et pilotprojekt vedrørende miljøvenlige køretøjer, og at kommunen i højere grad end nu bruger egne bygninger og køretøjer etc. til at markedsføre kommunen selv og dens tilbud til bor­gerne. Videresendes til godkendelse i Byrådet. Derud­over var der lagt der op til at overveje en ophævelse af det nuværende forbud mod reklamer (for andre end kommunen selv) på eksempelvis hjemmeplejebiler og andre former for grej og køretøjer, der anvendes til borgerrettede opgaver. Imod dette stemte et fler­tal (S+BL+R) - V stemte for. Se også bloggen Ta' et kik ind i politikværkstedet.

04. Der skal hvert halve år gøres status for bosæt­ningspolitikken, der som bekendt går ud på at gøre Randers så attraktiv som muligt som bosætningsom­råde. Arbejdet foregår på mange fronter lige fra forskønnelse og service til kulturtilbud og nye bolig­områder, og i alle henseender med blik for at fortælle 'den gode historie' om Randers. Til åben drøftelse, desuden foreslås det, at kommunens erhvervs- og udviklingsafdeling bliver tovholder for formidlingen af 'den gode historie'. Status taget til efterretning og det nævnte forslag godkendt. Videresendes til By­rådet efter ønske af Bjarne Overmark (BL).

05. Rapport om Byrådets studietur til Hasselt i Belgien for at se på trafik- og andre infrastrukturløsninger. En efterretningssag.

06. Randers Handelsråd går i overvejelser om rådets fremtid, organisering og opgaver og har derfor bedt sig fritaget for at modtage et kommunalt tilskud på 526.600 kr., der ellers var bevilget. Handelsrådet an­befaler at tilskuddet i stedet overføres til Cityforenin­gen, som så samtidig kan overtage julebelysningen, som Handelsrådet hidtil har stået for med en kommu­nal betaling på 440.500 kr. i ryggen. Efter møder med Cityforeningen foreslås det, Cityforeningen overtager julebelysningen (samt den kommunale betaling til samme), at 200.000 kr. af den ubrugte bevilling til Handelsrådet omadresseres til Cityforeningen, og at de resterende 326.600 kr. fra bevillingen til Handelsrådet omadresseres til Randers Erhvervs- og Udviklingsråd, på den betingelse at rådet bruger pengene på at servi­cere detailhandelen med diverse ydelser. Godkendt.

07. Randers Millennium-initiativet har fået stor op­mærksomhed og der er følgelig megen aktivitet. Kom­munens erhvervs- og udviklingsafdeling fungerer som sekretariat og forsøger at løfte opgaven inden for den nuværende normering, men hvis niveauet skal holdes, er der behov for at sikre finansiering af løbende ud­gifter til mødeaktiviteter, konferencer, informations­materialer m.v. Det har ikke været muligt at finde eks­tern finansiering fra fx Velfærdsministeriet og LAG, derfor søges om støtte fra Erhvervsudviklingspuljen med 100.000 kr. i 2009, og 250.000 kr. i hver af årene 2010 og 2011. Godkendt.

08. Status for budgetstyrelisten 2009-2012 - en slags en hvem-gør-hvad-hvornår-liste. En efterretningssag.

09. Fussingø-Egnens Friskole i Sønderbæk ønsker at udvide og har derfor brug for at optaget et realkredit­lån. For at kunne få det, skal nogle pantebreve rykkes for det nye lån, og det søger friskolen nu tilsagn om fra panthaveren, Randers Kommune. Godkendt.

Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:

10. Status for behandling af sager vedrørende hus­dyrgodkendelser. I 1. halvår af 2009 er der afgjort 9 sager - man havde forventet at nå mellem 24 og 32. En efterretningssag, dog afviste V at tage status til efterretning på grund af utilfredshed med udviklingen. Se også bloggen V-markering i husdyrgodkendelses­sager.

11. Byrådet skal hvert fjerde år beslutte en 12-årig af­faldsplan for den kommunale håndtering af affald med hovedvægten lagt på planens første 4 år. Affaldsplan 2009-2012 er den første siden dannelsen af (Ny) Ran­ders Kommune, og de overordnede målsætninger er 1. at fortsætte processen med at nedbringe mæng­den af produceret affald (affalds­forebyggelse), 2. at udnytte ressourcerne i affaldet bedst muligt (genan­vendelse), 3. at arbejde for at nedsætte miljøbelast­ningen fra affaldet, og 4. at øge kvaliteten i affalds­håndteringen. Det indstilles, at affaldsplanen godken­des og sendes i offentlig høring. Videresendes til god­kendelse i Byrådet.

12. Der søges om støtte fra Vejdirektoratets Cykel­pulje til tre projekter, der skal få flere til at cykle for dels at forbedre folkesundheden, dels at få mere miljørigtig transport og dels at mindske trængselen i byen. De tre projekter er 'El-cykler - en genvej til flere cyklister', 'Markedsføring af Randers Cykelby' og 'Ran­ders Cykelby - byen i bevægelse'. Sidstnævnte er det dyreste: 6 mio. kr., der bl.a. skal gå til lyssignal i kryd­set Gl. Viborgvej/Fladbrovej, cykelparkeringsplads ved motorvejen, aflåst og overdækket cykelparkering ved busterminalen, elcykler i udvalgte landsbyer og op­landsbyer, og bycykler der dog forudsættes at blive reklamefinansieret. Det indstilles, dels at der ansøges om støtte fra Cykelpuljen, dels at der gives en anlægs­bevilling på 6 mio. kr. til projektet 'Randers Cykelby - byen i bevægelse' (1 mio. kr. i 2009 og 2 mio. kr. i 2010 fra rådighedsbeløbet til vejprojekter, og 3 mio. kr. fra Vejdirektoratet), og dels at der fra og med 2011 afsættes 45.000 kr. årligt til drift af signalanlæg og bycykler. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

13. Et forslag til kollektiv trafikplan har været i høring og er blevet godt modtaget. Indstilles til vedtagelse.

14. Midttrafik har sendt budgetforslag for 2010 i hø­ring. Kommunen har administrativt meddelt, at man ikke har bemærkninger. Indstilles til godkendelse. God­kendt.

15. En mulig køber et 'meget interesseret' i et er­hvervsareal i Fårup ved den nuværende udstykning Butikstorvet, men har brug forbyggemodning af yder­ligere et areal Byggemodningen omfatter etablering af 100 meter vej med fortov i den sydlige side af vejen, kantsten samt ca. 35 parkeringspladser. Projektet anslås at koste 1,8 mio. kr., hvilket er inden for den ramme, der er reserveret til formålet. Desuden med­fører byggemodningen årlige driftsudgifter på ekstra 12.000 kr. (gadebelysning etc.). Videresendes til god­kendelse i Byrådet.

16. Igangværende anlægsprojekter vedrørende Ran­ders Fjords Færgefart både i Udbyhøj og ved Voer­Mellerup er på vej til at overskride udgiftsrammen og kan derfor ikke færdiggøres uden tillægsbevillinger på i alt 3,6 mio. kr. (til deling mellem Randers Kommune og Norddjurs Kommune). Norddjurs har allerede bevilget sin andel af Voer-Mellerup-delen af merudgiften, der skyldes, at færgelejerne her er mere medtagne end ventet og derfor dyrere at istandsætte. I Udbyhøj er det et nyt billetteringsanlæg, der har sprængt ram­men. Tillægsbevillinger til begge projekter indstilles til godkendelse. Videresendes til godkendelse i Byrådet. Se også bloggen Ta' et kik ind i politikværkstedet.

17. Der er brug for ekstra 25.000 kvadratmeter de­tailhandelsarealer i Paderup, hvilket kræver en ny lokal­plan. Samtidig med kvadratmeterudvidelsen hæver den nye lokalplan bebyggelsesprocenten for ejendom­mene, der anvendes til detailhandel, fra 40 procent til 60 procent, fordi flere eksisterende ejendomme er udnyttet til de 40 procent og derfor ikke har mulighed for at udvide. Det vurderes, at det ikke er nødvendigt med en miljøvurdering af lokalplanen. Udvalgsformand Mogens Nyholm (R) forsøgte at undgå, at sagen over­hovedet kom på dagsordenen i Miljø- og Teknikudval­get, men det blev afvist af embedsmændene som værende i strid med reglerne. Nyholms begrundelse var, at der manglede en detailhandelsanalyse i beslut­ningsgrundlaget og stemte imod under udvalgsbe­handlingen, men flertallet (S+V) indstiller, dels at der ikke udarbejdes nogen miljøvurdering og at denne be­slutning offentliggøres, dels at lokalplanen vedtages og offentliggøres. Videresendes af et flertal (S+V) til godkendelse i Byrådet, idet Mogens Nyholm (R) stemte imod, og Bjarne Overmark (BL) tog forbehold.

18. Et lokalplanforslag for en mindre parcelhusudstyk­ning med lavenergihuse i Jebjerg har været i offentlig høring, uden at der er kommet reaktioner. Indstilles til endelig vedtagelse i Økonomiudvalget og Byrådet. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

19. Orientering om status på vindmølleplanlægningen og behandling af de konkrete ansøgninger om opstil­ling af vindmøller. En temaplan for vindmøller er under udarbejdelse (skal først være færdig om et år), og der er indtil nu ansøgt om opstilling af i alt 11 vindmøller på 3 lokaliteter. En efterretningssag, idet V både i Miljø- og Teknikudvalget og i Økonomiudvalget frem­satte ønske om, at behandlingen af de 3 ansøgninger fremmes, så de evt. kan godkendes med et kommu­neplantillæg, inden temaplanen er helt færdig.

20. Byggesagsgebyrer for gylletanke er ifølge gæl­dende takster afhængige af tankenes størrelse, og det har for 5 gylletanke på Overgaard Gods betydet så høj gebyrer (i alt 284.790 kr.), at embedsmændene af egen drift satte beløbet ned til 176.314 kr. Alligevel klagede Overgaard Gods til Statsforvaltningen Midtjyl­land som også fandt det reducerede beløb for højt i forhold til den faktiske udgift til sagsbehandling. Derfor foreslås taksterne nu gjort uafhængige af gylletanke­nes størrelse, og gebyret pr. stk. foreslås fastsat til 12.000 kr. I givet fald kommer det samlede beløb for de 5 tanke på Overgaard Gods altså ned på 60.000 kr. Der er mindst 1 byggesag mere af samme slags, hvor der i så fald skal betales penge tilbage. Miljø- og Tek­nikudvalget har ikke taget stilling til sagen, men over­lader til Økonomiudvalget og senere Byrådet at af­gøre, om taksterne skal sættes ned som foreslået, og i hvilket omfang en evt. takstnedsættelse skal slå igennem på regningen til Overgaard Gods. Videresen­des til godkendelse i Byrådet, idet Bjarne Overmark (BL) og Mogens Nyholm (R) tog forbehold.

21. Med baggrund i ovennævnte sag fra Overgaard Gods ønsker embedsmændene for at formalisere den hidtidige praksis nogle redaktionelle ændringer i det takstblad, der beskriver, hvilke takster der gælder i hvilke tilfælde. Indstilles til godkendelse. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

22. Der er ønske om en plan for, hvor i kommunen der kan gives tilladelse til støjende fritidsaktiviteter (motocross og speedway, som allerede findes ved hhv. Brusgaard og Fladbro, samt gokart, skydebaner m.m.). I maj blev det besluttet at undersøge, om et område ved Brusgård kan udpeges til formålet, og det foreslås nu at nedsætte en arbejdsgruppe og udar­bejde en præcis beskrivelse af arbejdsgruppens opga­ver. Videresendes til godkendelse i Byrådet.

23. Af miljøhensyn skal der etableres udstyr til røggas­rensning på krematoriet på Nordre Kirkegård. Det er i den forbindelse nødvendigt at nedkøle røgens tem­peratur, hvilket i praksis skal ske ved enten at lukke varmen ud, fx via et køleanlæg på taget af kremato­riet, eller ved at lede den til fjernevarmenettet. Sidst­nævnte foreslås, og dertil kræves en anlægsbevilling på 4,9 mio. kr. Indstilles til godkendelse, idet Mogens Nyholm (R) og Jørgen Bruno Andersen (S) tog forbe­hold under udvalgsbehandlingen i Miljø- og Teknikud­valget. Videresendes til godkendelse i Byrådet, idet Mogens Nyholm (R) gentog sit forbehold.

Lukkede sager:

24. Salg af grund.

25. Orientering om retssag.

26. Salg af parcelhusgrunde.



 >  Det officielle referat


 >  Basisbudgettet m.m.



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Århusvej ©DitRanders
Århusvej. © DitRanders
 
Boulevardkrydset ©DitRanders
Boulevarderne - Rådmands- og Nørre- - i krydset med Mariagervej. © DitRanders
 
Steen Blichers Gade ©DitRanders
Steen Blichers Gade. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 03, sagsfremstilling:
Reklamepolitikken forbyder, at løsøre herunder biler, som anvendes til borger­rettede opgaver fx hjem­meplejebiler, anvendes til reklamering for andre end kommunen.
Foranlediget af forslag fra nogle områdecentre fore­slås, at det overvejes, om forbuddet skal ophæves.
Reklamepolitikken vedrører reklamering for andre end kommunen, men i forbin­delse med evalueringen er det blevet foreslået, at kommunen i højere grad end hidtil udnytter kom­munale bygninger og løs­øre til at markedsføre kommunen og dens egne tilbud til borgerne fx tilbud på bibliotekerne, museer og Værket.
Reklamepolitikken sætter ingen begrænsninger for reklamering for kommunen selv og dens aktiviteter og tilbud.
 
Siloanlæg på Randers Havn ©DitRanders
Siloanlæg på Randers Havn. © DitRanders
 
Randers Kommunes hovedkvarter på Laksetorvet ©DitRanders
Randers Kommune: Hovedkvarteret på Laksetorvet. © DitRanders
 
Rebgrunden med punkthusene ©DitRanders
Rebgrunden med punkthusene. © DitRanders
 
Nordostvej ©DitRanders
Nordostvej. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 06, sagsfremstilling:
Cityforeningen har tilken­degivet, at man indtil videre er indstillet på at varetage julebelysningen. På denne baggrund fore­slår forvaltningen, at City­foreningen i 2009 ydes et tilskud på 200.000 kr. som dels skal dække administra­tionsudgifter i forbindelse med julebelysning, dels et aktivitetstilskud i forbin­delse med Randers by Night og Cityforeningens juleaktiviteter. Sidstnævnte indebærer, at der ikke ydes ad hoc til­skud til diverse aktiviteter.
Derudover forudsættes det naturligvis, at Cityfor­eningen kan råde over det kommunale tilskud til jule­belysning.
Forvaltningen gør opmærk­som på, at der i julen 2010 kan ske væsentlige ændrin­ger i de økonomiske forud­sætninger for julebelysnin­gen dels fordi aftalen med nuværende leverandør ud­løber dels fordi der for­mentlig sker ændringer i de gældende sikkerhedsregler, som vil medføre merudgif­ter.
 
Randersbro ©DitRanders
Randersbro. © DitRanders