DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Blog

Offentliggjort 09/02 2010 00:00

– (Opdateret 16/02 2010 12:00)

Hvordan en uønsket detailhandelsanalyse blev til en god idé

Opdateret: Alligevel skår i enighed

Af Michael Kjærgård


En detailhandelsanalyse har hen over 2009 været et af de helt store spøgelser i randrusiansk politik. Det handler om udvidelser i Storcenter-kvarteret i Pade­rup, hvor man gerne vil have vækst, i det håb at en opadgående spiral smitter af på hele byen/kommunen, og derfor vil man nødig have, at det samtidig går ud over butikkerne inde i Randers. Striden har så stået om, hvordan dette skal vægtes over for hinanden, herunder hvor reel frygten på midtbyens vegne er.

  Især Mogens Nyholm (R) har haft gennemførelsen af en detailhandelsanalyse som mærkesag. Allerede da de helt overordnede rammer for detailhandelens ud­vikling skulle tilrettelægges i et kommuneplantillæg, som ikke beskæftiger sig mere med Paderup (eller for den sags skyld med midtbyen) end med alle andre dele af kommunen, ville han have indbygget en nød­bremse i forhold til udvidelser i netop Paderup. Det lykkedes ham ikke, og han begik ved den lejlighed en mindre fodfejl ved alligevel, efter at have fået sit æn­dringsforslag nedstemt, at stemme for den samlede plan, uden detailhandelsanalyse som betingelse. Kun Beboerlisten fastholdt sin modstand, da det kom til stykket. Alle øvrige - Socialdemokraterne og de bor­gerlige partier - fandt en detailhandelsanalyse overflø­dig som en del af beslutningsgrundlaget for en ud­videlse i Paderup.

  Ligesådan gik det, da udvidelsesplanerne blev kon­kretiseret i en lokalplan for det faktiske område i Pade­rup. I et uskønt mellemspil forsøgte Nyholm tillige i sin daværende egenskab af formand for Miljø- og Teknik­udvalget dels at forhindre, at lokalplanen overhovedet kom på dagsordenen, dels klagede han efterfølgende, da det ikke lykkedes, til Statsforvaltningen Midtjylland over sine embedsmænd. De havde, ifølge sig selv, blot holdt sig reglerne og byrådsflertallets nævnte beslut­ning efterretteligt, og lokalplanen blev derfor kørt igennem udvalgene og godkendt foreløbigt på Byrå­dets møde 31/08 2009, og efter offentlig høring god­kendt endeligt på Byrådets møde 14/12 2009.

  Sidstnævnte skete dog med en væsentlig tilføjelse, nemlig en konstatering af 'enighed om, at der forud for evt. vedtagelse af lokalplan for udvidelse af Ran­ders Storcenter skal gennemføres en detailhandels­analyse, idet det er hensigten at balancere detailhan­delen mellem Randers midtby og Randers Storcenter'.


FOR I MELLEMTIDEN var der sket det på valgnatten, at de borgerlige partier opgav at betragte en detail­handelsanalyse som en unødvendighed. Nu var den tværtimod en nødvendighed, om ikke andet en nød­vendighed for at kunne skrue en konstitueringsaftale sammen mellem et (midlertidigt) flertal bestående V+K+DF og R samt SF, og selv om det flertal som be­kendt smuldrede væk på mindre end ½ døgn, over­levede detailhandelsanalysen i det nye/nuværende S+BL+SF-flertals konstitueringsaftale. Så mens et kom­fortabelt flertal gennem stort set hele 2009 betrag­tede en detailhandelsanalyse som overflødig, er der nu total enighed om, at den vil være velanbragt, og 11/02 2010 på Miljø- og Teknikudvalgets møde vil den blive sat i værk med start i marts.


FORMENTLIG omkring samme tidspunkt må Statsfor­valtningen Midtjylland i øvrigt formodes at være klar med en afgørelse på Nyholms klage, hvis substans - hvad har en udvalgsformand hhv. hans embeds­mænd ret til? - er uanfægtet af, at virkeligheden har over­halet klagen i henseende til det, der var Nyholms egentlige ærinde, at gennemtrumfe en detailhandels­analyse. At Nyholm ikke længere er udvalgsfor­mand, en konsekvens af valgnattens kuldsejlede første kon­stituering, er yderligere en krølle på denne spegede sag, men klagen har intet at gøre med kon­krete personer, og kun på overfladen med det, der udløste den. For selv om flertallet jo pr. definition altid har ret rent politisk, ligger juraen ikke på samme måde under for skiftende flertals skiftende synspunkter.

  Derfor venter vi stadig på en officiel afgørelse af, hvem der brød reglerne, og hvem der fulgte dem i striden mellem Nyholm og embedsmændene. Uofficielt er det dog helt uspændende - i hvert fald er der ikke mange andre end Nyholm selv, der mener, at det er ham, der får ret.


Opdatering: Den nyvundne enighed om en detail­handelsanalyses berettigelse var alligevel ikke større, end at Miljø- og Teknikudvalget blev delt, da det før­ste skridt til at sætte den i værk skulle tages.

  Rød Stue, personificeret i udvalgets formand Kas­per Fuhr (SF), ville have indføjet i formålsbeskrivelsen, at 'der i detailhandelsanalysen skal være fokus på ska­belse af en mere levende midtby'. Ganske bemærkel­sesværdigt i betragtning af, at det er udviklingen i Pade­rup, detailhandelsanalysen udspringer af, så hvor­for er det lige udviklingen i midtbyen, der skal frem­hæves?

  I det mindste kunne man have nævnt begge om­råder, og når man ikke gør det, kunne det for en til­strækkeligt mistænksom sjæl være en antydning af, hvad analyseresultatet helst skal vise. I hvert fald sagde Blå Stue fra, men da flertallet er, som det er, bliver det alligevel, som Rød Stue vil have det.



Tilbage til Artikler fra 2010 (1)


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Randers Storcenter ©DitRanders
Storcenter-kvarteret i Paderup. © DitRanders





Mens et komfortabelt flertal gennem stort set hele 2009 betrag­tede en detailhandelsanalyse som overflødig, er der nu total enighed om, at den vil være velanbragt


 
Marsvej ©DitRanders
Marsvej. © DitRanders
 
Randers Storcenter ©DitRanders
Randers Storcenter. © DitRanders
Man vil gerne have vækst, i det håb at en opadgående spiral smitter af på hele byen/kommu­nen, og derfor vil man nødig have, at det samtidig går ud over butikkerne inde i Randers. Striden har så stået om, hvordan dette skal vægtes over for hinanden, herunder hvor reel frygten på midtbyens vegne er.