Byrådsmødereferat
Opdateret 15/12 2009
Dagsorden med 29 sager.
00. Sager fra Økonomiudvalget:
01. Et forslag til nye økonomistyringsregler har været
i høring i fagudvalgene, der i store træk tilslutter sig. Det nye i forslaget består i, at området for ikke-rammebelagte udgifter reduceres med 0,7 mia. kr., fra 1,7 mia. kr. til 1 mia. kr. De 0,7 mia. kr. (til udsatte børn og unge samt voksen/handicapområdet) gøres rammebelagte. Indstilles, med få ændringer i forhold til det oprindelige forslag, til godkendelse af et flertal i Økonomiudvalget, idet Bjarne Overmark (BL) tog forbehold. Godkendt af et flertal i Byrådet, idet 3 (BL) stemte imod.
02. En budgetkontrol for hele det kommunale område viser, at driftsudgifterne har været 16,3 mio. kr. højere end budgetteret. Til gengæld har anlægsudgifterne været 14,2 mio. kr. mindre end budgetteret. Begge afvigelser kræver formelle tillægsbevillinger, for anlægsudgifternes vedkommende en såkaldt 'negativ tillægsbevilling', idet pengene jo er sparet. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
03. Her 3-4 år efter kommunesammenlægningen er der stadig ikke sket en harmonisering af den måde, Miljø og Teknik servicerer andre kommunale enheder. Man har for nemheds skyld fortsat gammel praksis fra de tidligere kommuner - praksis som imidlertid var forskellig, hvilket i længden er uholdbart. Derfor skal der nu besluttes en fælles måde at agere på i den nye/nuværende kommune. Et forslag har været sendt i høring, og et stort flertal af dem der har svaret, er enten enige eller forholder sig neutrale. Økonomisk betyder ændringen intet for kommunen som helhed, men da der kommer til at ske en flytning af opgaver for ca. 3,6 mio. kr. fra Miljø og Teknik ud til andre kommunale enheder, kan der komme ændringer for op til 9 fuldtidsstillinger i Driftsafdelingen. Det bemærkes i den forbindelse, at 2010 er et overgangsår, hvor evt. personaletilpasninger forventes at kunne ske ved naturlig afgang. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
04. Ved etablering af almene boliger skal kommunen yde et grundkapitalindskud. Herom foreslås en præcisering af, hvordan der konkret skal disponeres. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
05. En kommunal udstykning med 87 parcelhusgrunde i Dronningborg (Kamilledalen, Røllikedalen og Soløjedalen) er byggemodnet og klar til at blive sat til salg. Det foreslås at grundene sælges til højestbydende, herunder foreslås mindstepriser på mellem 562.000 kr. og 832.000 kr. pr. grund. Har tidligere været indstillet til godkendelse i Byrådet, som imidlertid sendte sagen tilbage til Økonomiudvalget til yderligere behandling, idet det blev gjort gældende, at de nævnte priser er for lave. Videresendt på ny af et mindretal (!) i Økonomiudvalget til godkendelse i Byrådet, idet V og BL (Anders Buhl-Christensen, Hans Kortbek og Kurt Helge Andersen samt Bjarne Overmark) tog forbehold. Karen Brix Roed (V) og Mogens Nyholm (R) deltog ikke i afstemningen i Økonomiudvalget. Godkendt af et flertal i Byrådet, idet Anders Bach Andersen og Christian Boldsen (begge V) stemte imod, mens Bjarne Overmark, Feramuz Acar og Birthe O. Andersen (alle BL) samt Karsten Skjødt-Jakobsen (K) stemte blankt. Erik Bo Andersen (V) deltog ikke i behandlingen af sagen pågrund af inhabilitet, i stedet var Jim Davidsen indkaldt som stedfortræder.
06. 2. del af en kommunal udstykning med 9 parcelhusgrunde i Ålum (Charlotte Amalievej) er byggemodnet og klar til at blive sat til salg. Det foreslås at grundene sælges til højestbydende, herunder foreslås mindstepriser på mellem 295.000 kr. og 385.000 kr. pr. grund. Også denne sag har tidligere været indstillet til godkendelse i Byrådet, som imidlertid sendte også denne sag tilbage til Økonomiudvalget. Som igen, også i denne sag, på ny har videresendt til godkendelse i Byrådet, idet V (Anders Buhl-Christensen, Hans Kortbek og Kurt Helge Andersen) tog forbehold. I Byrådet stillede Jens Peter Hansen ændringsforslag om at nedsætte mindstepriserne på grundene med 50.000 kr. pr. grund, men det forslag fik kun hans egen stemme for og 25 imod, mens Frank Nørgaard (DF) og Karsten Skjødt-Jakobsen (K) stemte blankt. Derefter godkendtes det oprindelige forslag med 27 stemmer, idet Karsten Skjødt-Jakobsen (K) stemte blankt. 3 byrådsmedlemmer var fraværende (Henning Jensen Nyhuus (S), Hans Kortbek (V) og Mogens Nyholm (R)).
07. Et økonomisk gennemsyn har vist et behov for at afskrive poster for i alt 4,2 mio. kr., som for en meget stor dels vedkommende skyldes fejl i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007. En økonomi-teknisk ting. Indstilles til godkendelse.
08. Diverse takster for Randers Spildevand foreslås stort set uændrede i 2010, men skal alligevel besluttes formelt. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
09. Ifølge beredskabsloven skal kommunen mindst 1 gang i hver byrådsperiode tage stilling til og om nødvendigt revidere en beredskabsplan. Beredskabsplanen for Randers Kommune tager udgangspunkt i Beredskabsstyrelsens vejledning og handler om aktivering og drift af en krisestab, håndtering af informationer og koordinering af handlinger og ressourcer. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
10. Lejerbo søger om at nedlægge 3 sikringsrum i forbindelse med en renovering af 2 ejendomme i Jyllandsgade. Sikringsrummene er et levn fra den kolde krigs dage og bruges i dag til cykelparkering. Rummene trænger ganske alvorligt til istandsættelse, men Lejerbo vil hellere indrette cykelparkering over jorden og bruge de sparede penge til noget andet. Beredskabskommissionen har ingen indvendinger. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sager fra Miljø- og Teknikudvalget:
11. Efter en foreløbig vedtagelse tidligere på året og efterfølgende en hel stribe borgermøder er Kommuneplan 2009 klar til endelig vedtagelse. Et antal indsigelser har givet anledning til en række mindre rettelser og præciseringer, som er indarbejdet i den endelige kommuneplan. Derudover skal der tages konkret stilling til 6 ændringsforslag fra den borgerlige gruppe (V+K+DF), af hvilke de 4 handler om at fjerne henvisninger til ønsker om mere alment byggeri, 1 ændringsforslag handler om at fjerne en henvisning til et ønske om tilbageholdenhed med hensyn til yderligere udlæg til dagligvare-butikker i Paderup, og 1 handler om at sætte de maksimale butiksstørrelser for dagligvarer sammesteds op fra 1.000 til 3.500 kvadratmeter. Miljø- og Teknikudvalget indstiller til godkendelse, idet udvalgets flertal (S+R mod V) afviser den borgerlige gruppes ændringsforslag. Endvidere tager Miljø- og Teknikudvalget som helhed forbehold overfor bebyggelsestætheden i et par af Kommuneplanens områder. Et ændringsforslag fra Jens Peter Hansen (V) om en udvidelse af landsbyrammen i Sønderbæk blev nedstemt af alle andre end Jens Peter Hansen selv (landsbyrammen = hvor der må bygges). På grund af inhabilitet deltog Erik Bo Andersen (V) ikke i Miljø- og Teknikudvalgets behandling af dette punkt. Videresendt af Økonomiudvalget til godkendelse i Byrådet, med de samme anbefalinger og forbehold som i Miljø- og Teknikudvalget, dog fik i Økonomiudvalget Jens Peter Hansens (V) ændringsforslag om en udvidelse af landsbyrammen i Sønderbæk alle 4 V-stemmer for, og Bjarne Overmark (BL) tog forbehold over for alt vedrørende Bolværkslinjen samt over for dagligvarebutikkernes størrelse, både i midtbyen og i Randers Storcenter. I Byrådet erklærede Erik Bo Andersen sig inhabil, hvilket et flertal efter afstemning bekræftede - se afstemningsresultatet i teksten til højre for billedet her ved siden af. Herefter blev den borgerlige gruppes ændringsforslag afvist med 14 stemmer imod (S+BL) og 14 stemmer for (V+DF+K). Derefter godkendtes kommuneplanen med enkelte ændringer/præciseringer i forhold til Økonomiudvalgets indstilling, fx af bebyggelsestætheden fastsættes til 10-12 boliger pr. hektar. BL kunne ikke tilslutte sig bestemmelsen om dagligvarebutikkernes størrelse i midtbyen og Randers Storcenter, og bestemmelsen vedrørende Bolværkslinjen.
12. Der er lavet et forslag til en skiltepolitik, der skal højne den visuelle kvalitet i det offentlige rum ved at sikre, at skiltning tilpasses bygningernes arkitektur, byrummenes og landområdernes karakter. Det sker ved en række nærmere beskrevne begrænsninger. Forslaget har været i offentlig høring, uden at der er kommet bemærkninger. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
13. En lokalplan for detailhandel i Paderup har været i offentlig høring. Kun Cityforeningen har gjort egentlig indsigelse, som dog ikke er taget til følge. På opfordring fra Vejdirektoratet bliver der tilføjet nogle begrænsninger i skiltningsmulighederne ud mod motorvejen, og derudover er der også enkelte andre mindre rettelser. Lokalplanen åbner for ekstra 25.000 kvadratmeter detailhandelsarealer og hæver den tilladte bebyggelsesprocent for ejendommene, der anvendes til detailhandel, fra 40 procent til 60 procent. Lokalplanen har tidligere i sin tilblivelsesfase givet anledning til flere politiske og andre armlægninger, se se pkt. 28 nedenfor, og se bloggen Udvalgsformand sat på plads for regelbrud og nyhedsanalysen Nyholm kopierer Beboerliste-klassiker. Et flertal i Miljø- og Teknikudvalget indstiller til godkendelse, idet Mogens Nyholm (R) stemte imod. I Økonomiudvalget konstateredes der 'enighed om, at der forud for evt. vedtagelse af lokalplan for udvidelse af Randers Storcenter skal gennemføres en detailhandelsanalyse, idet det er hensigten at balancere detailhandlen mellem Randers midtby og Randers Storcenter'. Indstilles til godkendelse et flertal i Økonomiudvalget, idet Bjarne Overmark (BL) undlod at stemme. Godkendt af et flertal, idet 3 (BL) stemte imod.
14. I forbindelse med budgetforliget for 2010 blev det besluttet at nedsætte de kommunale byggesagsgebyrer med et beløb, svarende til 1 mio. kr. årligt. Der er ikke i budgetforliget givet nærmere anvisninger på, hvordan nedsættelsen skal foretages, og da 1 mio. kr. svarer til 14% reduktion af det samlede budgetterede byggesagsgebyr-beløb i 2010, foreslås det, at man simpelthen sænker samtlige eksisterende gebyrer med 14%. Indstilles til godkendelse i Byrådet, idet Bjarne Overmark (BL) har taget forbehold. Godkendt af et flertal, idet 3 (BL) stemte imod.
15. Byrådet skal hvert fjerde år beslutte en 12-årig affaldsplan for den kommunale håndtering af affald med hovedvægten lagt på planens første 4 år. Affaldsplan 2009-2012 har været i offentlig høring,
og der er kommet ganske få bemærkninger, som indgår i den endelige plan. Affaldsplanen kan betyde en mindre merudgift, som i givet fald hentes ind ved at sætte brugertaksterne tilsvarende op. Indstilles til godkendelse i med en enkelt ændring, nemlig at en ordning med 14-dages tømning skal evalueres efter 1 år. Godkendt.
16. En ændring af miljøbeskyttelsesloven betyder, at der også skal ændres i Randers Kommunes 'Regulativ for erhvervsaffald', så det ikke strider mod lovens nye tekst. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
17. Økonomimodellen for den kommunale Driftsafdeling skal lægges om, således at Driftsafdelingen principielt udfører opgaver efter regning for de andre kommunale omnråder, hvilket svarer til modellen i Gl. Randers. Ifølge denne model skal Driftsafdelingen
i princippet have et budget på 0 kr. I dag er budgettet på 16,3 mio. kr. (+ indirekte omkostninger på 2,7 mio. kr. - i alt 19 mio. kr.), og de penge skal så fordeles til de andre kommunale områder, så de har noget at købe ydelser hos Driftsafdelingen for. Formelt skal det ske ved en stribe nærmere beskrevne tillægsbevillinger, der ikke koster rigtige penge, men blot er omposteringer. Indstilles til godkendelse, idet V har taget forbehold. Godkendt af et flertal på 14 (S+BL), mens 14 stemte blankt (V+DF+K). 3 byrådsmedlemmer var fraværende (Henning Jensen Nyhuus (S), Hans Kortbek (V) og Mogens Nyholm (R)).
18. Boligforeningen Lejerbo ønsker at opføre 60 almene ungdomsboliger i form af tæt-lavt byggeri ved Minervavej i Paderup. Den samlede anskaffelsessum er beregnet til ca. 57 mio. kr., som hovedsagelig lånefinansieres, idet kommunen skal yde 'grundkapitalstøtte' på ca. 4 mio. kr. og stille garanti for yderligere ca. 39,4 mio. kr. Indstilles til godkendelse, idet Bjarne Overmark (BL) har taget forbehold. Godkendt af et flertal, idet 3 (BL) stemte blankt.
00. Sager fra Kultur- og Fritidsudvalget:
19. Eventsekretariatet blev reorganiseret i begyndelsen af 2008, og det blev dengang aftalt, at der skulle ske en evaluering i efteråret 3009. Den er nu foretaget og viser almindelig tilfredshed, hvorfor det foreslås at fortsætte uden ændringer. Samtidig foreslås det at arbejde for at øge eventpuljen. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
20. Der er lavet en aftale for Eventsekretariatets virke i 2010-2011. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
21. Der et lavet et forslag til en fusion mellem Kulturhistorisk Museum i Randers, Djurslands Museum i Grenaa og Museet for Syddjurs i Ebeltoft, se bloggen 'Museum Østjylland'. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sag fra Børn og Skoleudvalget:
22. Det er et lovkrav, at der hvert år skal laves en kvalitetsrapport for kommunens skolevæsen, og udgaven for 2009 foreligger nu. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
00. Sag fra Socialudvalget:
23. Et forslag om en anlægsinvestering på ca. 40 mio. kr. på specialskoleområdet (Vesterbakkeskolen og CSV Randers) har været sendt i høring og er klar til endelig godkendelse. Indstilles til godkendelse, idet de borgerlige partier har taget forbehold i udvalgene - en følge af at de står uden for det budgetforlig for 2009, som anlægsinvesteringen er en del af. Godkendt af et flertal på 14 (S+BL), mens 14 stemte blankt (V+DF+K).
3 byrådsmedlemmer var fraværende (Henning Jensen Nyhuus (S), Hans Kortbek (V), Mogens Nyholm (R)).
00. Andre sager:
24. Handicaprådet har skrevet beretning for perioden 2007-2009 indeholdende rådets faste repræsentationer, høringer og aktiviteter. En efterretningssag.
25. På forslag fra Erik Bo Andersen (V) om at færdiggøre Torupdalvej er mulighederne for at finde penge til det blevet undersøgt. De er ikke gode. I sin tid blev der ved en fejl ikke afsat penge til at færdiggøre de sidste ca. 500 meter af Torupdalvej (fra Jadedalen til Udbyhøjvej), og på grund af generelle besparelser har det ikke været muligt at finde midler efterfølgende. Projektet ventes at koste 1,7 mio. kr., og der er kun afsat 1,1 mio. kr. på kontoen for 'diverse vejprojekter' i 2010 - en konto som det desuden vil være uhensigtsmæssigt at tømme allerede fra starten af året.
I stedet håbes der på, at en statslig vækstpakke med en 1 mia. kr. stor lånepulje til vejprojekter måske kan være løsningen - en pulje der indgår i finansloven for 2010, og som færdiggørelsen af Torupdalvej kan måske komme på tale til. Muligvis vil der også vise sig at være ubrugte 2009-penge, der kan overføres til 2010, men alt det kan man først endeligt vide et stykke ind i 2010, hvorefter sagen vil blive taget op igen. En de facto efterretningssag i Miljø- og Teknikudvalget, som dog har betonet, at der lægges stor vægt på en snarlig færdiggørelse af Torupdalvej. Videresendt til Byrådet på ønske af Erik Bo Andersen (V).
I Byrådet stillede Erik Bo Andersen et ændringsforslag, hvorefter beløbet på 1,7 mio. kr. til anlæg af færdiggørelsen tages af kassebeholdningen og indgår som 'teknisk korrektion' i budgettet. Afvist med 14 stemmer imod (S+BL) og 14 stemmer for (V+DF+K). Herefter godkendtes Miljø- og Teknikudvalgets indstilling.
26. På grund af et dødsfald skal der indstilles en ny suppleant til Skatteankenævnet for den resterende del af Skatteankenævnets funktionsperiode frem til 30/06 2010. Medlemmer og suppleanter udnævnes formelt af skatteministeren, men reelt indgår posterne i den almindelige pulje af poster til fordeling mellem partierne/valggrupperne i Byrådet. Den afdøde suppleant, Finn Helsinghoff, var indstillet af V-DF-K-valggruppen, og derfor skal en ny suppleant indstilles af samme. Kresten Møller, Albæk, godkendt efter indstilling af V-DF-K-valggruppen.
27. På baggrund af en artikel i tidsskriftet Kommunen tilbage i 2008 havde Statsforvaltningen Midtjylland betænkeligheder ved forskellige juridiske aspekter af Randers Kommunes såkladte studiejobgaranti, og Statsforvaltningen stillede i brev af 11/09 2008 diverse opklarende spørgsmål til Byrådet, som 08/12 2008 godkendte et forslag til svarskrivelse. Et halvt år efter, 09/07 2009, spurgte Statsforvaltningen så om, hvor mange der er blevet ansat på kommunens arbejdspladser som følge af studiejobgarantien, og Statsforvaltningen gjorde desuden opmærksom på, at ordet 'garanti' kan have en mere vidtgående juridisk betydning, end kommunen har tillagt det. Nu, efter yderligere et halvt år, er kommunen så klar med et forslag til ny svarskrivelse, dels med oplysning om at der siden foråret 2008 er blevet ansat 10-12 studerende på kommunens arbejdspladser i medfør af studiejobgarantien, dels at ordet 'studiejobgaranti' fremover i kommunens informationsmateriale vil blive ændret til 'studiejobordning', og at der kun gives garanti for, at ansøgere vil blive indkaldt til en jobsamtale. Godkendt.
28. Miljø- og Teknikudvalgets formand Mogens Nyholm (R) har klaget over sine embedsmænd til Statsforvaltningen Midtjylland, se bloggen Udvalgsformand sat på plads for regelbrud og nyhedsanalysen Nyholm kopierer Beboerliste-klassiker, og Statsforvaltningen udbeder sig i den anledning en redegørelse fra Byrådet om dels den sag, klagen drejer sig om, dels 'hvilke overvejelser kommunen har gjort sig i forhold til de spørgsmål, som har givet anledning til Mogens Nyholms henvendelse'. I den anledning redegør embedsmændene i et notat for deres syn på sagen, herunder navnlig hvorfor de mener, at de har ret, og Nyholm tager fejl, hvilket i alt væsentligt bygger på de samme fortolkninger og argumenter som den nævnte nyhedsanalyse. I den mere kuriøse ende er der i øvrigt sket det, siden sagen blev rejst, at den er blevet til en ren principsag, idet der nu ikke længere er uenighed om stridens daværende genstand - en detailhandelsundersøgelse som forudsætning for en Storcenter-lokalplan - men uanset dette består princippet i sagen uanfægtet. Og det er dét, Byrådet skal tage stilling til. Embedsmændende skriver ligeud, at da svaret til Statsforvaltningen Midtjylland er 'en ren juridisk opgave, foreslår forvaltningen, at byrådet - uanset om man er enig i forvaltningens vurdering eller ej - fremsender notatet til Statsforvaltningen. Det vil derefter blive Statsforvaltningen, som udtaler sig om, hvad der må anses for gældende ret på området.' Godkendt.
Referater fra tidligere møder:
23/11 2009, 26/10 2009, 05/10 2009, 28/09 2009, 14/09 2009, 31/08 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Byporten ved Østergade/Rosenørnsgade. Skulptur af Jens Flemming Sørensen. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 24, Handicaprådets beretning 2007-2009: "Hvis du er af den tro, at handicappede alene er 'dem i kørestol', så tror du så grueligt fejl. Du er også handicappet, hvis du eksempelvis er gigtplaget og ikke kan gribe ordentligt for dig eller bliver gangbesværet. Du er også handicappet, hvis du er hørehæmmet, svagtseende, udviklingshæmmet, ordblind eller farveblind. Og du er også handicappet, hvis du er allergiker." | |
Rådhustorvet. © DitRanders | ||
BioCity. © DitRanders | ||
Brødregade. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 11, beslutningsreferat: Erik Bo Andersen (V) erklærede sig inhabil. Bjarne Overmark (BL) begærede afstemning om, hvorvidt Erik Bo Andersen er inhabil i behandling af hele kommuneplanen. 14 stemte for. 9 stemte imod (Bjarne Overmark (BL), Feramuz Acar (BL), Birthe O. Andersen (BL), Sükrü Ertosun (S), Jan Helbo (S), Susanne Koch (S), Ellen Petersen (S), Aage Stenz (S) og Hugo Sørensen (S)). 5 undlod at stemme (Kurt Helge Andersen (V), Marianne Høj Madsen (V), Karen Lagoni (S), Daniel Madié (K) og Karsten Skjødt-Jakobsen (K)). Der var flertal for, at Erik Bo Andersen var inhabil, og Erik Bo Andersen deltog herefter ikke i behandlingen af dette punkt. Jim Davidsen deltog som stedfortræder. | |
Essex Park. © DitRanders | ||
Randersbro. © DitRanders | ||
Tørvebryggen. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 27, forslag til svarskrivelse: Statsforvaltningen har som opfølgning på byrådets brev af 09/12 2008 om studiejobgaranti i brev af 09/07 2009 anmodet Byrådet om at oplyse, hvor mange ansættelser der er sket på kommunens arbejdspladser som følge af studiejobgarantien. (...) Det kan oplyses, at ifølge de seneste oplysninger har studiejobgarantien ført til 10-12 ansættelser på kommunens arbejdspladser, siden ordningen blev påbegyndt i foråret 2008. En studerende har været ansat i 10 timer ugentlig i kommunens administration, hvilken ansættelse i øvrigt er ophørt, mens øvrige ansættelser har været på ældreplejeområdet, daginstitutionsområdet samt i kommunens driftsafdeling (vej- og parkområdet). Tallet kan desværre ikke oplyses helt præcist, da ansættelserne primært sker på kommunens eksterne arbejdspladser uden nogen systematisk og sikker central registrering. Under alle omstændigheder har langt de fleste ansættelser, som det var hensigten, fundet sted på de private arbejdspladser, som har tilsluttet sig ordningen. | |
Vestervold. © DitRanders | ||
Randers Havn. © DitRanders | ||
Sven Dalsgaards byport. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 28, udtalelse 1.k.kt. j.nr. 2003-2019-5 fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet: "Det er kommunalbestyrelsen, der inden for vide rammer afgør, hvilke oplysninger der skal være til stede, for at der kan træffes beslutning i en sag." Og: "En udvalgsformand har endvidere ikke kompetence til at bestemme indholdet af de beslutninger, der træffes af forvaltningen, herunder forvaltningens indstillinger til udvalget." | |