Udvalgsmødereferat
Opdateret 10/02 2010
Dagsorden med 20 sager.
01. Gadeteamet og Ungeteamet er fra årsskiftet afløst af et nyt samlet tilbud for unge med massive, komplekse og sammensatte vanskeligheder. Tilbuddet består af en mentorordning, en familierettet indsats samt projektarbejde i forhold til grupperinger af unge. Disse rammer blev besluttet på Børn og Skoleudvalgets møde 27/10 2009 og er nu konkretiseret til en daglig praksis. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
02. Et forslag om ændring af kriterierne, således at tildeling af resurser til specialklassetilbud sker ensartet i hele Randers Kommune, har været i høring på de berørte skoler, og svarene spænder lige fra 'det ser fornuftigt ud' (Blicherskolen) til 'med stor beklagelse og sorg i hjertet' (Gerlev-Enslev Skole). I anledning af høringssvarene er der foretaget enkelte mindre tilretninger af de foreslåede kriterier, der bygger på Undervisningsministeriets vejledende timetal, suppleret med et nærmere defineret antal timer pr. gruppe/klasse inden for hver kategori af specialklassetilbud. Indstilles til godkendelse. Godkendt af et flertal, idet Malthe Larsen (S) stemte blankt. Hvis Handicaprådet fremkommer med væsentlige indsigelser, tages sagen op igen.
03. En undersøgelse for 2 år siden af omfanget af børn og unge, der ikke benytter deres skoletilbud eller har et meget højt fravær, afdækkede en gruppe på 50-55 børn og unge i 6.-9.klasse med socialt betingede og/eller adfærdsmæssige, emotionelle, misbrugs- eller psykiske problemer, og ved en gentagelse af undersøgelsen for et par måneder siden blev der tilsvarende afdækket en gruppe på ca. 35 unge i 8.-9. klasse med store sociale og psykiske vanskeligheder. Undervejs etableredes et nyt skoletilbud, 'Kompasset', med 8 helårspladser og individuelt tilrettelagte forløb med henblik på, at eleverne kan sluses tilbage i folkeskolen. En målsætning 'Kompasset' har haft succes med. En efterretningssag.
04. Et sæt regler for fælles ferieplanlægning i daginstitutioner skal justeres på KL's foranledning. De nuværende regler blev besluttet på Børn og Skoleudvalgets møde 27/10 2009 og definerer 'lavt fremmøde' som pasningsbehov for færre end 50% af børnene. Dette er ifølge KL's vurdering for højt, hvorfor grænsen for 'lavt fremmøde' foreslås ændret til 40% (i hver enkelt institution, ikke for kommunen som helhed). Indstilles til godkendelse. Godkendt. Det skal nu meddeles til forældre, at børn bliver passet, selv om der tidligere er meddelt ferie.
05. En bevilget udbygning af Børnehuset Solstrålen i Øster Tørslev med en vuggestuegruppe formedelst 3,5 mio. kr. har fået institutionens forældrebestyrelse til at invitere til et debatmøde, idet forældrebestyrelsen ønsker en mere gennemgribende løsning. Imidlertid vil en løsning, der ændrer rumfordelingen og inkluderer energitiltag, beløbe sig til 7 mio. kr. - altså det dobbelte af det bevilgede beløb, hvilket netop er årsagen til, at udbygningen er begrænset til en vuggestuegruppe. Det indstilles, at beløbsrammen fastholdes, og at dette meddeles forældrebestyrelsen. Godkendt.
06. I forbindelse med omlægningen af indsatsen på anbringelsesområdet er der ønske om at købe den tidligere spejderhytte på Egehøjvej i Romalt, så den ene af afdelingerne fra døgninstitutionen Glarbjerghus kan flyttes hertil. Der er ikke afsat penge til formålet i budgettet for 2010, hvorfor det i stedet foreslås, at anlægsudgiften - 4,3 mio. kr., heraf 735.000 kr. for hytten og resten til ombygning - finansieres af de 48,4 mio. kr., Randers har fået tildelt af statens låneramme. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
07. Som det blev besluttet på Økonomiudvalgets møde 07/12 2009, søges en række projekter fremrykket på grund af øgede lånemuligheder til anlægsprojekter. Det gælder bl.a. folkeskolernes IT-udbygning, hvoraf en andel på 3.3 mio. kr. ønskes fremrykket fra 2011 til 2010. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
08. Samme som foregående punkt. Her gælder det tagrenovering på Blicherskolen for 5,3 mio. kr. der ligeledes ønskes fremrykket fra 2011 til 2010. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
09. Som følge af et beslutningsforlag fra Beboerlisten om en ny folkeskole i Romalt blev det på Økonomiudvalgets møde 01/02 2010 besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på mulighederne for at bygge en ny skole i Romalt eller et andet sted i området. Det bemærkes, at flytning af Vesterbakkeskolen (besluttet på Økonomiudvalgets møde 21/09 2009) samtidig stilles i bero, indtil der er truffet beslutning om en Romalt-skole, idet flytning af Vesterbakkeskolen i givet fald skal være en del af en samlet løsning. Den nævnte arbejdsgruppe sammensættes af en repræsentant for alle partier i byrådet samt embedsmænd. Formand og næstformand i Børn og Skoleudvalget (hhv. Bjarne Overmark (BL) og Karen Lagoni (S)) udarbejder sammen med direktøren for Børn og Skole et kommissorium for arbejdsgruppen. Åben drøftelse. Oplægget videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget.
10. Samme som punkt 07 og 08. Her gælder det renovering af naturfagsområde med fysik/kemi og biologi på Vorup Skole. En udgift på 1,5 mio. kr. ønskes fremrykket fra 2012 til 2010. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
11. I forbindelse med aftalerne om kommunernes økonomi for 2009 og 2010 er der igangsat en analyse af specialundervisningen i folkeskolen. I analysen deltager 13 udvalgte kommuner, heriblandt Randers. Analysen gennemføres af Deloitte med deltagelse af KL, Undervisningsministeriet og Finansministeriet, og baggrunden er det store udgiftspres på specialundervisningsområdet, som samtidig er vanskeligt at udgiftsstyre. En efterretningssag.
12. I forbindelse med kommunalreformen er der i perioden 2007-10 oprettet et udviklingsråd i hver af de 5 regioner, med det formål at følge udviklingen på social- og specialundervisningsområdet. Udviklingsrådet består af folkevalgte repræsentanter fra kommuner og region samt bruger- og interesseorganisationer. Efter loven skal kommunerne en gang årligt give en redegørelse til Udviklingsrådet vedrørende udviklingen inden for social- og specialundervisningsområdet. En efterretningssag.
13. Et skolebestyrelsesmedlem ved Kristrup Skole, Else Møller Nielsen, ønsker at udtræde, da hun ikke længere har børn på skolen. En de facto efterretningssag. Suppleant Jesper Pedersen indtræder i den resterende del af valgperioden, der i øvrigt er forlænget med 3 måneder, jfr. næste punkt.
14. Der skal holdes skolebestyrelsesvalg i år, og til forskel fra tidligere følger valgperioden denne gang skoleåret, dvs. med start 01/08 (og ikke 01/04 som hidtil). Samtidig er der åbnet mulighed for forskudte valg, dvs. hvor en del af skolebestyrelsesmedlemmerne vælges for en anden valgperiode end 2010-2014. Det foreslås, at forskudte valg i givet fald kan omfatte 3 ud af 7 pladser i en skolebestyrelse, og at forskydelsen på forhånd skal godkendes af Skoleafdelingen. Endvidere foreslås det, at valghandlingen i år afvikles med slutdato 12/05. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
15. Status for opfølgning på rapporten om anbringelser uden for hjemmet m.v. En efterretningssag.
16. Orientering om den seneste udvikling på anbringelsesområdet. En efterretningssag.
17. For at sikre at den kommunale repræsentation i en lang række bestyrelser, nævn, udvalg, råd, kommissioner og institutioner forvaltes formålstjenligt, har Økonomiudvalget fordelt samtlige hverv mv. ud på de faste udvalg, herunder Børn og Skoleudvalget, som nu skal tage stilling til, hvad der forventes af de kommunale repræsentanter i hver af de eksterne instanser. Åben drøftelse. Taget til efterretning.
18. Meddelelser og orientering. 1. Skoleleder Ulla Hilligsøe, Hobrovejens Skole, har midlertidigt overtaget ledelsen af Vorup Skole, forventeligt indtil 01/06. I perioden konstitueres viceskoleinspektør Søren Rasmussen som skoleleder på Hobrovejens Skole. 2. Bjarne Overmark (BL) indtræder i bestyrelsen for den selvejende institution Dalgården.
19. Kommende sager. Opsummering af sager til førstkommende og senere møder. En efterretningssag.
20. Der gives en orientering om de kommunale tilbud på 0-5 årsområdet. En efterretningssag.
Referater af tidligere møder: 19/01 2010, 15/12 2009, 24/11 2009, 27/10 2009, 22/09 2009, 01/09 2009, 11/08 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Den Blå Bro. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 02, sagsfremstilling: Ændring som følge af høringssvar: Principperne for overnormering er ændret. For en gruppestørrelse på 6 betyder det, at en elev i overnormering udløser ¼ af den årlige gennemsnitlige pladspris, mens elev nr. 2 og 3 udløser ½ af den årlige gennemsnitlige pladspris. For en gruppestørrelse på 8 udløser elev nr. 1 og 2 i overnormering ¼ af den gennemsnitlige pladspris, mens elev nr. 3 og 4 udløser ½ af den årlige gennemsnitspris. Der tildeles ressourcer til en ny gruppe ved henholdsvis den 4. og 5. elev. Antallet af specialklasser på Tirsdalens Skole reduceres med én klasse grundet pladsmangel. Gruppestørrelsen på Grønhøjskolen ændres fra 8 til 6 elever. Normeringen på Fårup Skole ændres fra 9 til 12 elever. | |
Tronholmen. © DitRanders | ||
Sven Dalsgaards byport. © DitRanders | ||
Sct. Mortens Kirke. © DitRanders | ||
Randers Havn. © DitRanders | ||