DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Udvalgsmødereferat

Opdateret 25/11 2009

Børn og Skoleudvalget

Referat af møde 24/11 2009

Dagsorden med 20 sager.

01. Helhedsplanen for folkeskolerne i Randers rummer 4 fokuspunkter, heriblandt læsning. Blandt de anbefa­lede prioriteringer i den foirbindelse er en fælles kom­munal læsepolitik, hvortil der nu foreligger et forslag i form af Retningslinjer for indsatsen vedrørende sprog og læsning 0-18 år. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

02. Det er et lovkrav, at der hvert år skal laves en kvalitetsrapport for kommunens skolevæsen, og udga­ven for 2009 foreligger nu. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

03. De forskellige specialklassetilbud i Randers Kom­mune får tildelt resurser efter forskellige kriterier, og dette ønskes nu ændret, således at alle får tildelt re­surser efter samme kriterier. Nemlig i forhold til Under­visningsministeriets vejledende timetal, suppleret med et nærmere defineret antal timer pr. gruppe/klasse inden for hver kategori af specialklassetilbud. Forslaget sendes i høring på de berørte skoler.

04. For at opmuntre skolerne til i højere grad at beholde særligt støttekrævende elever i normal­klasserne frem for at henvise dem til special­undervisning, foreslås en ændret økonomisk model, der yderligere decentraliserer specialundervisnings­midlerne ud på de enkelte skoler. I dag kommer pengene til elever i specialklasser og specialskoler fra centralt hold, således at det er omkostningsfrit for en skole at henvise en elev hertil, mens skolen selv skal betale, hvis eleven modtager 'almindelig' special­undervisning (faglig støtte m.v.) i normalklasse. I den nye model skal den enkelte skole selv betale, uanset om en elev specialundervises i den ene eller anden sammenhæng, således at der ikke er noget økonomisk incitament til at flytte elever fra 'almindelig' special­undervisning i en normalklasse til en specialklasse eller specialskole, hvilket alt andet lige vil sikre en bedre og mere formålstjenlig udnyttelse af de samlede ressourcer på området. Disse reduceres ikke, blot fordeles de anderledes. Forslaget, der indebærer en fireårig overgangsordning, har været i høring og er nu klar til endelige vedtagelse. Indstilles til godkendelse. Godkendt.

05. En budgetkontrol for Børn og Skole ved udgan­gen af 3. kvartal viser, at driftsudgifterne har været 18,6 mio. kr. højere end budgetteret - fx er der brugt 10,5 mio. kr. mere end budgetteret på anbringelser og afledte udgifter. Til gengæld har anlægsudgifterne været 3,8 mio. kr. mindre end budgetteret. Begge afvigelser kræver formelle tillægsbevillinger, for anlægs­udgifternes vedkommende en såkaldt negativ tillægs­bevilling, idet pengene jo er sparet. Åben drøftelse. Drøftet.

06. Samme øvelse som i foregående punkt, men om­fattende hele det kommunale område, jfr. pkt. 19 nedenfor, og udelukkende bestående af omposterin­ger mellem forskellige bevillingsområder - udgiftsmæs­sigt er slutfacit det samme. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget.

07. Et forslag til nye økonomistyringsregler blev behandlet på mødet 27/10. Genoptages efter ud­valgsformand Bjarne Overmarks (BL) ønske. Åben drøftelse. Drøftet.

08. I samarbejde med pædagogernes fagforening BUPL er der blevet regnet efter på de forudsæt­ninger, der ligger til grund for tildeling af resurser til daginstitutionerne, bl.a. fordi de forventelig gennem­snitslønninger var for lavt sat. Dette rettes nu, idet det ikke udløser flere udgifter, men tilsvarende færre arbejdstimer. En efterretningssag. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget.

09. Et forslag om en anlægsinvestering på ca. 40 mio. kr. på specialskoleområdet (Vesterbakkeskolen og CSV Randers) har været sendt i høring og er klar til endelig godkendelse. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet, dog tog Daniel Madié (K), Christian Boldsen (V) og Frank Nørgaard (DF) forbehold, idet de står uden for det budgetforlig for 2009, som anlægsinvesteringen er en del af.

10. Status for efterspørgslen på dagpleje og dag­institutionspladser. I alt mangler 33 børn en plads, mens 41 børn ikke har en 'alderssvarende' plads, dvs. de er fyldt 3 år men er stadig i dagpleje eller vugge­stue. Derudover er der et antal, som han en plads men ønsker en anden, idet tallene dækker over store forskelle i rundt om kommunen. En efterretningssag.

11. Orientering om tildeling af specialpædagogiske tilbud til børn i alderen 0-5 år. En efterretningssag.

12. Daginstitutionerne og dagplejen har årligt en pulje på 3 mio. kr. til kvalitetsforbedringer. Der gøres status og orienteres om, hvad pengene er brugt til. Udsat.

13. Randers Kommune og DGI Østjylland har indgået en partnerskabsaftale om udvikling af faciliteter, ud­vikling af idrætsområdet, motion for alle, børn i bevæ­gelse, ferieaktiviteter og uddannelse. En efterretnings­sag.

14. Her ved udgangen af byrådsperioden ønsker em­bedsmændene en evaluering af samarbejdet mellem dem og politikerne i Børn og Skoleudvalget. Åben drøftelse. Udsat.

15. Status for opfølgning på rapporten om anbrin­gelser uden for hjemmet m.v. En efter­retningssag.

16. Orientering om den seneste udvikling på anbrin­gelsesområdet. En efterretningssag.

17. Meddelelser og orientering.

18. Kommende sager. Opsummering af sager til først­kommende og senere møder. En efterretningssag.

19. En budgetkontrol for hele det kommunale område - altså ikke kun Børn og Skole, jfr. pkt. 05 ovenfor - viser, at driftsudgifterne har været 16,3 mio. kr. højere end budgetteret. Til gengæld har anlægsud­gifterne været 14,2 mio. kr. mindre end budgetteret. Begge afvigelser kræver formelle tillægsbevillinger, for anlægsudgifternes vedkommende en såkaldt negativ tillægsbevilling. Videresendes til godkendelse i Økono­miudvalget og Byrådet, idet Aage Stenz (S) tog forbe­hold.

20. Lukket sag.



 > Det officielle referat


Referater fra tidligere møder:
27/10 2009, 22/09 2009, 01/09 2009, 11/08 2009



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Byport 2 ©DitRanders
Byport 2. Skulptur af Jens Flemming Sørensen, afsløret 1996. © DitRanders





Fra dagsordenens punkt 10, sagsfremstilling:
Samlet set er der 33 børn, der ønsker en plads i dag­tilbuddene, som ikke har noget tilbud. Der er 41 børn, der ikke har et alderssvarende tilbud. Det vil sige, at de er i dagpleje eller vuggestue men er fyldt 3 år. I dagplejen er der 33, der ønsker anden dagpleje og 170, der ønsker plads i vuggestue. I vuggestuerne ønsker 65 plads i en anden vugge­stue. I børnehaverne ønsker 72 plads i en anden børnehave. Hvis alle foræl­dre skulle have opfyldt deres ønske om en be­stemt plads, ville der være et overskud af pladser på 215 i dagplejen. Tilsvaren­de vil der være et under­skud på 170 pladser i vug­gestuer og et overskud på 31 pladser i børnehaver.
 
Essex Park ©DitRanders
Essex Park. © DitRanders
 
Krukken ©DitRanders
Krukken. Skulptur af Mogens Møller, afsløret 1990. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 05, sagsfremstilling:
Merudgifterne
fordeler sig som følger:
Drift         mio. kr.
Befordring af specialklasseelever
÷2,1
Kommunale specialskoletilbud
÷2,2
Kommunale special SFO-tilbud
÷1,3
Specialklasse­undervisning mv.
÷1,4
Takstbetaling til sta­ten vedr. efterskoler
+0,4
Overhead­udgifter vedr. komm. special- skole og SFO-tilbud

+2,1
Sygehus­undervisning   
+0,5
Mellemkommunale betalinger for undervisning
÷3,4
Mellemkommunale betalinger for under­visning, tidligere år

÷2,8
Forebyggelse÷1,5
Anbringelser÷5,7
Anbringelser, efterreguleringer
÷1,4

Anlæg       mio. kr.
Ud- og ombygning af Munkholm­skolen
+1,0
Hornbæk skole, til­bygning 2009-2010
+2,8
Etablering af juniorklub i Langå
+0,1
Juniorklub i Assen­toft, lokaleudvidelse
÷0,1
 
Den Blå Bro ©DitRanders
Den Blå Bro. © DitRanders