DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Udvalgsmødereferat

Opdateret 05/03 2010

Sundheds- og Ældreudvalget

Referat af møde 04/03 2010

Dagsorden med 10 sager.

01. Ifølge sundhedsaftalen mellem Region Midtjylland og Randers Kommune skal der arbejdes for udbredelse af elektronisk korrespondance mellem region, kom­mune og praktiserende læger, og på længere sigt også apotekerne. Der orienteres om status herfor: kommunen er i princippet klar, det samme er de prak­tiserende læger, mens Regionshospitalet Randers ikke er. På apoteksområdet er et indledende møde på vej. En efterretningssag.

02. Randers Kommune har i samarbejde med Region Midtjylland søgt, fået midler og igangsat et projekt vedrørende brugerdreven innovation i Randers Sund­hedscenter. Projektet har været plaget af en del ud­skiftninger af repræsentanter for de deltagende inter­essenter, hvilket er gået ud over fremdriften, om end tidsplan og resultatkrav er blevet overholdt. Projektet er et 3-årigt demonstrationsprojekt, der skal belyse, hvordan brugerdreven innovation på sundhedsområ­det kan fremme erhvervsmæssig udvikling og vækst. Projektet skal medvirke til at forbedre konkurrence­evnen, skabe vækst i virksomhederne og give bru­gerne bedre produkter og services. I projektet er der konkret sat fokus på diabetes II, som er i eksplosiv vækst. En efterretningssag.

03. Byggeriet af i alt 49 nye lejligheder på Glarbjerg­husgrunden på Infanterivej er ved at være klar til ind­flytning. 34 døgnbemandede boliger er til ældre som erstatning for lejlighederne på Flyvervej 5, mens de 15 lejligheder er forbeholdt personer med sindslidelser og erstatter de socialpsykiatriske bofælleskaber Mølle­stenen og Bakkehjørnet. De første beboere flytter 15/03. En efterretningssag.

04. Danmark ratificerede i august 2009 FN's Handicap­konvention, som for psykiatriområdet betyder, at personer med sindslidelser er omfattet af handicap­begrebet. Der er således ikke tale om nye rettigheder, men det er blevet præciseret, at personer med sinds­lidelser ikke betragtes som syge, men som personer med et psykosocialt handicap. Hvad forskellen be­tyder, illustreres af den hidtidige skelnen: Som fysisk handicappet kan man få en handicapbil, mens man ikke kan, hvis man på grund af af social angst ikke kan bruge offentlig transport. Og som fysisk handicappet kan man bevilges en personlig assistent, der kan kom­pensere for ens handicap, men man som sindslidende bevilges bostøtte, det skal hjælpe en til at lære at gøre tingene selv. Ændringen i sindslidendes status til nu at være omfattet af handicapbegrebet ændrer denne skelnen, hvorfor de nye tilstande nu skal ind­arbejdes i praksis. En efterretningssag.

05. Som en del af psykiatriafdelingens hjemløseplan blev det på Byrådets møde 18/01 2010 godkendt, at der skal etableres 11 skæve boliger inkl. fælleshus ('Åbo 2') til mennesker med dobbeltdiagnoser. Der er 3 mulige placeringer, som der nu politisk skal vælges imellem: Kristrup Engvej ved Tronholmen (meget lavt­liggende), Toldbodgade (også meget lavtliggende, desuden på den 'forkerte' side af strandbeskyttelses­linjen) og Blommevej (ugenert, gode udvidelsesmulig­heder). Foruden disse 3 har man for en ordens skyld undersøgt mulighederne for at udvide Åbo '1' på Hvidemøllevej, men det strider imod en nylig besluttet lokalplan for udvidelse af Randers Regnskov ved 'sne­pladsen'. Pilen peger kort sagt på Blommevej, hvilket videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget.

06. Et forslag til praksis for en fritvalgsordning på træ­ningsområdet har været gået i hårdknude og genop­tages nu, efter at udvalget på sit møde 11/02 2010 overlod sagen til en forhandling imellem budgetforligs­partierne. Da forslaget var i høring hos de private fysioterapeu­ter, beskyldte de i første omgang mere eller mindre ligeud kommunen for at fifle med tallene for at få det til at fremstå mere attraktivt at lade opgaven blive hos kommunen, og i en fornyet høring - og efter hvad der bedst kan beskrives som skriftligt mundhuggeri mellem kommunens embedsmænd og de private fysiotera­peuter - meddelte sidstnævnte, at de ikke ønskede 'at indgå i yderligere høringssvar omkring modpartens beregningsgrundlag'. I stedet opfordrede de til et møde med embedsmænd samt politikerne i Sundheds- og Ældreudvalget. Dette sammen med de andre svar fra første høringsrunde, hvor stort set alle andre end de private fysioterapeu­ter kaldte den forudsatte be­sparelse for illusorisk, fik udvalget til at sende tilbage til forhandling imellem budgetforligspartierne. Her blev besparelsen og dermed forslaget taget ud af budget­forliget, hvorfor hele sagen henlægges.

07. I de dele af Randers Kommune som tidligere hørte under Gl. Mariager og Gl. Langå, udføres ren­gøring på ældreområdet som 'grøn rengøring', hvilket vil sige, at der ikke anvendes arbejdsmiljø- og miljø­skadelige rengøringsmidler. I stedet bruges støvfrie mikrofiberklude, der ikke skal vrides, og som derved er mere skånsomme for håndled. I resten af (Ny) Ran­ders Kommune anvendes traditionelle rengøringsfor­mer, hvorfor der her er tale om et område, hvor ser­viceharmoniseringen efter kommunalreformen ikke er slået igennem. En arbejdsgruppe under MED-sektor­udvalget på ældreområdet har undersøgt konsekven­serne af at indføre 'grøn rengøring' på hele ældreom­rådet, og der er efterfølgende regnet på forskellige økonomimodeller. Åben drøftelse. Et flertal på 7 (S+DF+R) mod 2 (V) ønsker at at udbrede 'grøn ren­gøring' til hele kommunen efter en model, hvor kom­munen står for anskaffelse af det nødvendige ud­styr, mens et forslag fra V om en model, hvor (en del af) udgiften i visse tilfælde skulle afholdes af de ældre selv, kun fik V's egne 2 stemmer mod samme flertal på 7 (S+DF+R).

08. Sundheds- og Ældreudvalget planlægger en stu­dietur til Randers Kommunes venskabsby Akureyri på Island. Ifølge kommunens rejsepolitik skal udvalget beslutte rejsen formelt, rejsens formål skal beskrives, og der skal tages stilling til, hvordan der skal ske refu­sion af rejseudgifter og forplejning. Indstilles til god­kendelse, herunder stillingtagen til refusionsmåden (godtgørelse pr. døgn eller efter regning). Godkendt, idet udgifter refunderes efter regning.

09. En opgørelse over uafsluttede anlægsprojekter i 2009 viser, at der er uforbrugte rådighedsbeløb på 159,9 mio. kr., og det foreslås, at beløbet overføres til 2010. En økonomi-teknisk ting. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

10. Forlængelse af kontrakt (lukket sag).



 > Det officielle referat


Referater af tidligere møder: 11/02 2010, 13/01 2010, 17/12 2009, 26/11 2009, 29/10 2009, 08/10 2009, 01/10 2009, 03/09 2009, 13/08 2009



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Redfall ©DitRanders
'Redfall'. © DitRanders





Fra dagsordenens punkt 01, sagsfremstilling:
Der er flere faktorer eller årsager til, at øget brug af elektronisk kommunikation mellem parterne presser sig på:
- Sikkerhedsaspektet: Kom­munikation der går gen­nem sundhedsdatanet, er krypteret, og kun de rele­vante personer involveres
- Mængden af data er sti­gende og der er behov for effktivisering og øget fokus på kvalitet af data
- Hospitalerne specialiseres. Patienter indlægges ikke nødvendigvis på nærmeste hospital. Der er derfor øget behov for at kommu­nikere mellem parter, der ikke nødvendigvis kender hinanden
- Behov for hurtig informa­tion. Hospitalsforløb er idag kortvarige og der skal sikres hurtig information til samar­bejdspartnere for at sikre gode forløb og mulighed for at kommunerne kan hjemtage, når patienterne er færdigbehandlede
- Almen praksis er tovhol­der - herunder for de kro­nisk syge. Det fordrer at den praktiserende læge løbende, hurtigt og effek­tivt er orienteret om, hvor patienten befinder sig, hvad status er m.v.
- Der er behov for hurtig og smidig henvisning til kommunale tilbud
 
Den Blå Bro ©DitRanders
Den Blå Bro. © DitRanders
 
Dytmærsken ©DitRanders
Dytmærsken. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 07, sagsfremstilling:
Med hensyn til brugertil­fredsheden med 'grøn rengøring' kan det oplyses, at kommunen ikke har lavet specifikke undersø­gelser af de to (del)områ­der, hvor metoden i dag benyttes.
Ved brugertilfredsheds-undersøgelsen i 2008 op­nåede hele område Kilde­vang inklusive del af tidli­gere Langå Kommune en samlet tilfredshedsprocent på 79% med hensyn til rengøring, mens Åbakken inklusive del af tidligere Ma­riager Kommune opnåede 81%.
Gennemsnittet for tilfreds­hed med rengøring lå på 82% for hele kommunen, hvor Vorup lå lavest med 75% og Lindevænget-Dragonparken højest med 91%.
De to områder med 'grøn rengøring' adskiller sig så­ledes ikke markant fra til­fredsheden i resten af kommunen, og der har ikke været klager i Klage­rådet over metoden.
 
Essex Park ©DitRanders
Essex Park. © DitRanders