DitRanders

|  FORSIDE  |  BLOG  |  POLITIKVÆRKSTED  |  FRA PARTIERNE  |  FRA KOMMUNEN  |  OM  |

DitRanders går i valgkamp-mode med daglige opdateringer her på bloggen

Nedtælling til valg

Folketingsvalgkampen set i Randers-perspektiv. En dag-for-dag ’logbog’ over de lokale kandidaters gøren og laden i de første 2 uger efter valg­udskrivelsen.

(Læses nedefra og op. Start her med Dag ÷20.)


Se også anden del af logbogen, Valgets slutspurt, fra Dag ÷6 og frem til og med valgdagen.


Valgkamp. Søren Pind, MF (V)
Elvis-fan Søren Pind (V) lod sig rive
med og gav et af The King’s numre
til bedste.

Dag ÷7. Pind hos The King

Torsdag 08/09: Tv-tid står højt på kandidaternes ønskeliste, uanset om det er for at aflevere politiske budskaber eller ej. Bare det at blive set er en gevinst i sig selv.

Gevinst høstede i dag Maja Panduro (S) allerede fra morgenstunden, da hun i Go’morgen Danmark var en af flere politikergæster, der skulle fortælle om hvordan det er at være ny/ung på Christiansborg, og om aftenen var det Michael Aastrup Jensens (V) tur, da TV2 Østjylland dækkede hans besøg på Graceland sammen med udviklings- og integrationsminister — og Elvis-fan — Søren Pind.

Aastrups og Pinds politiske karrierer kan godt minde lidt om hinanden — Pind var i sin tid landets yngste borgmester, indtil Aastrup tog titlen, og da Pind blev minister overtog Aastrup den post som udenrigsordfører, som Pind havde haft indtil da. Ikke en dårlig parallel for Aastrup at antyde, idet næste skridt jo så må være en ministerpost. Hvis paralleliteten varer ved.


Dagens blogs: Jarl Cordua og Peter Mogensen om Helle Thorning-Schmidts skattesag, Troels Mylenberg om de store forskelle i meningsmålingerne, Jens Ringberg om valgets glemte temaer og Rasmus Nielsen om tv-stuntet da statsministeren pludselig stod med et barn på armen.

(08/09 2011)


Dag ÷8. Alle Randers-kandidaterne

Onsdag 07/09: Så er opstillingslisterne formelt på plads og godkendt endeligt af Indenrigsministeriet. Se alle Randers-kandidaterne, deres hjemmesider og Facebook-profiler.

Foruden kandidaternes indbyrdes kamp om vælgere og stemmer er et folketingsvalg en opvisning i meget strikte formalia. En af dem er selve opstillingen af kandidaterne, hvor der både skal overholdes formkrav og tidsfrister, og den er nu på plads og godkendt endeligt. Indenrigsministeriet har i dag på sin hjemmeside offentliggjort den samlede fortegnelse, herunder kandidaterne i Østjyllands Storkreds, som er dem vælgerne i Randers kan stemme på (opstillingskreds 6 og 7 er hhv. Randers Nord og Randers Syd).

Som vælgerservice oplister DitRanders her alle Randers-kandidaterne i rækkefølge efter dels partibogstav, dels opstillingskreds (først Nord, så Syd), alle med angivelse af både hjemmeside og Facebook-profil.

A. Socialdemokraterne
Torben Hansen (hjemmeside, Facebook)
Maja Panduro (hjemmeside, Facebook)
B. Radikale
Tom Brøcher Jacobsen (hjemmeside, Facebook)
Mogens Nyholm (hjemmeside, Facebook)
C. Konservative
Per Bøje (hjemmeside, Facebook)
F. SF
Ann S. Pedersen (hjemmeside, Facebook)
Martin Minka Jensen (hjemmeside, Facebook)
I. Liberal Alliance
Nichlas Larsen (hjemmeside, Facebook)
Peter Wilhelm Malbæk (hjemmeside, Facebook).
K. Kristendemokraterne
Mischa Turner (hjemmeside, Facebook)
Sven-Erik Jørgensen (hjemmeside, Facebook).
O. Dansk Folkeparti
Claus Kvist Hansen (hjemmeside, Facebook)
Anders Primdahl Vistisen (hjemmeside, Facebook)
V. Venstre
Jonas Holm (hjemmeside, Facebook)
Michael Aastrup Jensen (hjemmeside, Facebook)
Ø. Enhedslisten
Anders Nielsen (hjemmeside, Facebook)
Maria Sloth (hjemmeside, Facebook)


Dagens blogs: Jarl Cordua skriver om SF’s tilnærmelse, eller hvad det er, til Dansk Folkeparti, Henrik Qvortrup skriver om de to statsministerkandidaters svage synlighed i valgkampen, Ralf Pittelkow belyser udlændingepolitikkens rolle, og endelig virker Rasmus Nielsen, der anmelder valg-tv dagligt, som om han efterhånden er ved at have set nok.

(07/09 2011)


Dag ÷9. En møgsag lukket ned

Tirsdag 06/09: Den giftige gips-sag fra Overgaard Gods gav en lille krusning i valgkampen, men den blev hurtigt slået ned.

Kandidaterne koreograferer efter bedste evne deres valgkampe på en måde, der får dem til at fremstå så aktive og attraktive som muligt, men det sker at virkeligheden ubekvemt blander sig med en nyhed, der ikke passer ind i koreografien. Sådan gik det i dag, da DR Østjylland opsnusede, at Overgaard Gods står til en bøde på skallede 5000 kr. for uden tilladelse at have spredt gipsaffald på sine marker.

Sagen var og er giftig, derimod er det som minimum diskutabelt, om gipsaffaldet også var det. Ganske vist er sagen af miljø- og teknikudvalgs­formand Kasper Fuhr Christensen (SF) blevet kaldt en forbrydelse, men den er også — af sagkundskaben — blev kaldt ’ikke (...) et miljømæssigt problem’, og da der skulle tages politisk stilling til sagen, gik der en slags parti- eller i hvert fald blokpolitik i den. Dengang. I dag er det noget helt andet.

Venstre var oprindelig lidt fodslæbende i forhold til at anstille yderligere undersøgelser, men det sidste en V-kandidat har brug for her midt under valgkampen, er at komme til at fremstå som ikke-miljøvenlig. Michael Aastrup Jensen var derfor lynhurtigt ude i TV2 Østjylland og slå sagen i jorden ved i aftennyhederne at tilslutte sig eller i hvert fald give medløb til Fuhrs forargelse over den beskedne bødestørrelse.

Man kunne ellers godt have forsøgt at argumentere for, at bødestørrelsen afspejler forseelsens omfang eller mangel på samme, og måske ville det under andre omstændigheder have været reaktionen. Men det er aldrig klogt at åbne en diskussion på en politisk modstanders præmisser, så hellere afmontere det mulige angrebspunkt ved at sørge for, at der ikke er nogen (påviselig) uenighed. Et sikkert træk.


Bloggerne har været flittige i dag. Bidrag fra: Jarl Cordua, Troels Mylenberg, Elisabet Svane, Jens Ringberg, Rasmus Nielsen og Niels Krause-Kjær.

(06/09 2011)


Dag ÷10. Brosnak og babe-afstemning

Mandag 06/09: Maja Panduro (S) har lagt sig i spidsen på førstedagen af Århus Stiftstidendes netafstemning om hvem der er ’Østjyllands valg-babe’.

Politik har det ikke noget at gøre med, tværtimod handler det udelukkende om at generere indtægtsgivende klik på avisens hjemmeside, når Århus Stiftstidende i dag har søsat en netafstemning om hvem der er Østjyllands lækreste folketingskandidater. En afstemning hvor Maja Panduro (S) indtager en foreløbig førsteplads blandt de kvindelige.

På sin Facebook-profil skriver Maja Panduro selv, at hun ’stiller op til folketingsvalget og ikke en skønhedskonkurrence’, men skønt man aner hendes forbeholdenhed, er den altså ikke større, end at hun selv henviser til TV2 Østjylland, hvor det 4½ minutter lange indslag om afstemningen starter knap 9 minutter inde i den sene aftenudsendelse i dag.

Valgkamp. Randersbro

I den mere seriøse ende af valgkampen var det i dag, Michael Aastrup Jensen (V) havde skaffet transportminister Hans Christian Schmidt (V) til byen for at se på Randersbro og trafikforholdene i midtbyen sammen med blandt andre borgmester Henning Jensen Nyhuus (S), der midt under en valgkamp måtte se sig placeret i selskab med hele 3 Venstrefolk og ikke en eneste partifælle. På billedet ser man tydeligt, hvor sjovt han syntes det var.

Ikke desto mindre er emnet af en tyngde, så han for anden gang i løbet af 3 dage var nødt til at gøre gode miner til slet spil og udsende en kommunal pressemeddelelse, hvori han udtaler sig positivt om ministerens interesse for Randers. Skønt ministeren, hvis man nærlæser hans udtalelser, ikke lover noget som helst konkret. Men politisk velvilje har selv ikke en borgmester fra et modstanderparti råd til at afskære sig fra.


Dagens blogs: Troels Mylenberg gør status over valgkampen nu da den er nået halvvejs, Jarl Cordua fortsætter sin dag-for-dag-gennemgang, Rasmus Nielsen dumper DR’s tv-mæssige valgkamphåndtering, og Jacob Mchangama forsøger at sætte et dødsstød ind mod det herskende forbud mod politiske tv-reklamer. Det holder måske nok i byretten, men ikke for Menneske­rettighedsdomstolen, er hans vurdering. For egen regning og helt uvidenskabeligt gætter vi her på bloggen på, at en meget stor del af tv-seerne ikke desto mindre vil betragte det som en menneskeret at slippe.

(05/09 2011)


Michael Aastrup Jensen, MF (V)
Michael Aastrup Jensen (V)

Dag ÷11. Duks blandt IT-ordførerne

Søndag 04/09: Michael Aastrup Jensen (V) udnævnes af Berlingske til duks blandt partiernes IT-ordførere.

Man kan aldrig vide hvad journalister kan finde på at interessere sig for, og derfor kan en kandidat heller aldrig vide, hvornår man risikerer at blive udstillet for noget, man ikke havde skænket en tanke. Eller det modsatte, men det sker sjældnere.

Michael Aastrup Jensen var heldig, da Berlingske valgte et interessere sig for IT-ordførernes egen anvendelse af digitale platforme. Helt slemt står det til for dem, der end ikke har en hjemmeside (5 af 9) og af de resterede 4 har de 3 en standardhjemmeside bygget på deres partis faste skabelon. Den sidste er Michael Aastrup Jensen, der ikke alene har en skræddersyet hjemmeside, men også begår sig på Twitter, Facebook, LinkedIn, Flickr og Bambuser. Hvilket han naturligvis benytter lejligheden til at mene, er en selvfølgelighed og en nødvendighed for at være en ordentlig it-ordfører.


Dagens blogs: Jarl Cordua, Rasmus Nielsen og Peter Mogensen.

(04/09 2011)


Dag ÷12. Næste statsminister — måske

Lørdag 03/09: Selveste den næste statsminister — måske — på gaden i Randers. Hun var her kun ½ time, og Randers var bare et af flere by-besøg efter samme skabelon. Men alligevel, det var Helle Thorning-Schmidt live.

Som skrevet nedenfor under Dag ÷15 er det altid godt for en lokal kandidat at blive set sammen med sin partileder. For Maja Panduro (S) og Torben Hansen (S) var det endnu bedre i dag end det var for SF’erne forleden, da Villy Søvndal lagde vejen forbi, alene fordi Helle Thorning-Schmidt er landets næste statsminister, hvis hun da ellers vinder valget.

Der er lidt rituelt over det — Helle Thorning-Schmidt kom til Randers direkte fra en aktion præcis magen til i Århus, og til Århus kom hun direkte fra en aktion præcis magen til i Silkeborg. Hendes engagement i Randers og de randrusianere hun mødte, blev hverken større eller mindre i løbet af den halve time, men det er en del af spillets regler, og hendes vælgere ved det godt, og synes også det er i orden. De vil bare gerne se hende i virkeligheden, og det fik de så lejlighed til.

Valgkamp. Helle Thorning-Schmidt, MF (S)


Dagens blogs: Jarl Cordua trykker på ømme S- og især SF-punkter, og Rasmus Nielsen dømmer uafgjort i tv-debatten mellem Helle Thorning-Schmidt (S) og Pia Kjærsgaard (DF).

(03/09 2011)


Dag ÷13. Indflydelse i praksis

Fredag 02/09: Valgkampens ottendedag var Michael Aastrup Jensens (V), med optræden i landsdækkende medier og oveni et møde på mandag med transportministeren promoveret i en pressemeddelelse fra den social­demokratiske borgmester.

Valg handler om indflydelse. Man vælger kandidater, som via deres indflydelse fremmer ens egne synspunkter, og dokumenteret indflydelse er derfor et af de bedste argumenter, en kandidat kan diske op med. Bedst naturligvis ved at demonstrere det i praksis, hvilket netop var, hvad der lykkedes for Michael Aastrup Jensen (V). To gange endda, både nationalt og lokalt.

Nationalt ved at stille spørgsmål i tv til S-SF’s udenrigspolitik, som endnu ikke er fremlagt og derfor nærmest inviterede til sammenligninger med den plan, fagbevægelsen enten har eller ikke har liggende i skuffen, og lokalt ved at at byde på et ministerbesøg på mandag, hvor transportminister Hans Christian Schmidt (V) stiller op på selveste Randersbro for at snakke randrusianske trafikproblemer. Et emne en borgmester ikke kan ignorere, uanset partifarve og uanset at valgkampen er i fuld gang, hvorfor Aastrup fik den ekstragevinst at Randers Kommune udsendte en officiel pressemeddelelse om ministerbesøget.

Så fredag var en god dag for Michael Aastrup Jensen. Til gengæld bliver lørdag en god dag for Torben Hansen (S) og Maja Panduro (S), idet inden ringere end partiformand Helle Thorning-Schmidt kommer til Randers for at møde vælgerne sammen med de lokale kandidater (på Østervold kl. 13.30 og derefter på Rådhustorvet).


Dagens blogs: Troels Mylenberg spotter ligheder i Helle Thorning-Schmidts og Anders Fogh Rasmussens kontrollerede stil, Jarl Cordua opremser vanskelig­hederne for et rødt regeringsgrundlag, Niels Krause-Kjær jokker lidt på Villy Søvndals ømmeste tæer, og endelig vælger Rasmus Nielsen i dag at være Rasmus Modsat og heppe på TV2’s sportskamp-iscenesatte debat i Silkeborg, som ellers har påkaldt sig adskillige fordømmelser for plathed og useriøsitet, og til gengæld undsige den meget (og med rette) roste DR1-debat i Randers forleden som kedelig.

(02/09 2011)


Maja Panduro, MF (S)
Maja Panduro (S)

Torben Hansen, MF (S)
Anders Primdahl Vistisen (DF)

Dag ÷14. De unge talenter

Torsdag 01/09: To Randers-kandidater fremhæves i dag af deres egne partier som ’særligt talentfulde unge kandidater’: Maja Panduro (S) og Anders Primdahl Vistisen (DF).

Hvem fremtidens toppolitikere bliver, kan man af gode grunde ikke vide på forhånd. Adskillige håbefulde har forlist ellers lovende karrierer af både gode og dårlige grunde, og der er også dem der selv prioriterer om i deres liv og glider ud af politik.

Så der er masser af forbehold at tage, men som øjebliksbillede betragtet er det alligevel ganske interessant at skimme gennem de svar, B.T. har fået, da avisen spurgte partierne hvem de selv anser for deres mest lovende unge navne.

B.T. præsenterer de unge lovende kandidater i en billedoversigt, og allerede som den første (foto nr. 2) dukker en Randers-kandidat op: Maja Panduro (S), 29 og folketingsmedlem siden 2009.

Ved valget i 2007 klarede hun lige nøjagtig ikke at blive valgt, men blev S' førstesuppleant i Østjylland og derfor den der skulle overtage pladsen, da Svend Auken afgik ved døden.

Et godt stykke længere henne i listen (foto nr. 24) finder vi endnu en Randers-kandidat, nemlig Anders Primdahl Vistisen (DF), 23 år og regions­rådsmedlem siden 2009. Trods dette et forholdsvis ubeskrevet blad i den brede offentlighed, men Dansk Folkepartis største stemmesluger gennem tiderne, Morten Messerschmidt, anbefaler at stemme på ham, og det tæller formentlig en del blandt potentielle DF-vælgere.

De ’særligt talentfulde unge kandidater’ er oplistet parti for parti med 5 fra hver — bortset fra de partier der tilsyneladende ikke har nok talenter til at opfylde deres kvote? — så man skal nok ikke lægge alverden i rækkefølgen.

Det er formentlig også højst tvivlsomt, om bare det at være nævnt i B.T.’s oversigt gør nogen forskel ude i virkeligheden hvor stemmeboksene står, så de kandidater der er nævnt kan først og fremmest tage det som en indikation på at deres egne partier har blik for dem. Og det er jo da bestemt ikke dårligt, uanset hvordan det så ellers går dem til valget.


Dagens blogs er en lidt tynd affære. Jarl Cordua byder på en omgang Villy-bashing, og Rasmus Nielsen kommenterer valgkampens gang på tv.

(01/09 2011)


Dag ÷15. Topfigurer på besøg

Onsdag 31/08: For en lokal kandidat er det altid godt at blive set sammen med sin partileder. Og det er også godt for den lokale partiorganisation, at partiets topfigur viser den lidt bevågenhed. Derfor var Villy Søvndal (SF) i Randers i dag.

Den formelle anledning var et besøg hos Regionspsykiatrien Randers, og på sin Facebook-profil benyttede Villy Søvndal anledningen til at minde om, at SF står klar med 2 mia. kr. ekstra til psykiatriske behandling i Danmark.

SF’s lokale Randers Nord-kandidat Ann S. Pedersen deltog også i besøget, og det samme gjorde MF Jonas Dahl, der ganske vist er opstillet i Århus, men derudover er SF’s sundhedsordfører og derfor forholdsvis selvskreven deltager alene på grund af emnet. Men han er også eksilrandrusianer med ganske pæn stemmehøst i sin gamle hjemby ved tidligere valg, så det kan meget vel være ham, der høster den største gevinst.

Valgkamp. Villy Søvndal, MF (SF)

Randers, nærmere bestemt Nellemanns forladte automobilhus, agerede også kulisse for en debatudsendelse på DR1, også med deltagelse af en partileder, nemlig Lars Barfod (K). De andre partier havde også sendt solide folk - Peter Christensen (V), Henrik Sass-Larsen (S), Kristian Thulesen-Dahl (DF), Ole Sohn (SF), Morten Østergaard (R), Frank Aaen (EL) og Simon Emil Ammitzbøl (LA), samt den mere ukendte Kristian Andersen fra Kristendemokraterne. En dag hvor landspolitikken var nærværende i Randers.


Meget apropos det dobbelte SF-topbesøg i Randers beskæftiger to af dagens bloggere, Troels Mylenberg og Niels Krause-Kjær, sig med SF og de problemer, som de begge er overbeviste om at partiet står enten over for eller midt i. Lidt i samme boldgade skriver Jarl Cordua om de bekendte 12 minutter.

Henrik Qvortup skriver om udviklingen i meningsmålingerne og Ralf Pittelkow om valgkampen generelt, og så leverer både Rasmus Nielsen og Peter Kurrild-Klitgaard en harsk kritik af DR’s præsentationsudsendelse om Liberal Alliance, eller måske snarere af studievært Jens Olaf Jersild. Valgkampe handler ikke kun om politisk substans, men mindst lige så meget om performance.

(31/08 2011)


© DitRanders
Hovedbiblioteket har 31/08
premiere på valgcafé. © DitRanders

Dag ÷16. Det daglige rugbrødsarbejde

Tirsdag 30/08: For kandidaterne er valgkampe i høj grad rugbrødsarbejde. De spektakulære mediebegivenheder er undtagelsen, hvis man da ikke lige er med i en parti-top, eller har fundet på noget usædvanligt.

Dørklokkestemning, brochureuddeling på befærdede steder, ophængning af bannere og udlevering af bilstreamers — det er dagligdagen og vil være det frem til 15/09, og i særdeleshed hvis man er lokal kandidat.

Er man heldig, kan en landspolitisk dagsorden give medløb en enkelt dag, indtil der kommer noget nyt på tapetet, men dagens S-melding om at fremrykke en Kattegatbro-afgørelse med et år giver ikke meget smæk for skillingen her i Østjylland, hvor det næppe lader sig gøre at opdrive en kandidat der vil tale imod. Men Kattegatkomiteen har naturligvis straks fulgt op på denne anledning til at forsøge at påvirke tvivlere blandt folketings­kandidater i hele landet.

Men det handler ikke om Kattegatbro alt sammen. På snart sagt alle andre områder mener kandidaterne fra de forskellige partier noget mere eller mindre forskelligt, og hvis man ikke har mødt den kandidat hvis holdninger man gerne vil vide noget mere om på gaden, får man måske chancen i Hovedbibliotekets valgcafé, der har premiere i morgen og fortsætter dagligt (på hverdage) frem til 15/09.


Nye blogs siden i går: Anders Krab-Johansen om ’forsigtighedsprincippet’, Jens Ringberg om ’udlændingekortet’, Elisabet Svane og Peter Mogensen om de radikale og de konservative (sidstnævnte mest om sidstnævnte), og Jarl Cordua om Dansk Folkepartis reaktion på den radikale-konservative tilnærmelse. Endvidere om mediernes rolle i valgkampen: Erik Valeur, Rasmus Nielsen og Ole Munk (om tv), Lars Holmgaard Christensen (om Facebook) og Journalisten (om pressefotos).

(30/08 2011)


Dag ÷17. Politisk pizza-konkurrence

Mandag 29/08: Hvad har pizzaer med folketingsvalg at gøre? Ingen verdens ting, men det er en sikker måde at komme i medierne.

’Photo Op(portunity)’ hedder det på marketing’sk, på dansk ’Det gælder om at komme i medierne’ til hvilket muligheden for nogle gode billeder er den bedste lokkemad at lægge ud. Og se! det virker jo også, ikke bare her på bloggen men også fx i Randers Amtsavis.

Valgkamp. Pizzakonkurrence

Når Maja Panduro (S) og Michael Aastrup Jensen (V) konkurrerer på at komponere pizzaer hos Kylling & Pizza Ekspressen, er det politiske indhold lig nul, men det er ikke useriøst af den grund. Begge bliver lagt mærke til, og måske er der en enkelt vælger et eller andet sted som derfor kan huske en af dem, den dag krydset skal sættes.

Dét er hvad det handler om, og selv politikere kan vel i øvrigt have behov for engang imellem at foretage sig noget andet end at snakke politik.


Landspolitisk tiltrak S-SF sig i dag interesse med sit såkaldte ’forsigtigheds­princip’, som både Jarl Cordua og Kristian Madsen blogger om, og i dag var også dagen da en meningsmåling sendte Liberal Alliance under spærre­grænsen (hvor troværdigt det er, er vist mere end usikkert — men alligevel).

Altingets Rasmus Nielsen leverer et lidt alternativt syn på valgkampen i form af en den ellers næste uddøde genre tv-anmeldelse (af partilederdebat i TV2), og journalisternes fagblad Journalisten har indledt en ’Stuegang’ hos valgets aktører, i dag hos Kommunikationsforums redaktør Timme Bisgaard Munk, der — vel egentlig i strid med sit fags interesser — glæder sig over at valgkampen trods alt handler mest om politik. Endnu.

(29/08 2011)


Dag ÷18. Valgkamp uden hviledage

Søndag 28/08: Hviledage er der ikke noget der hedder i en valgkamp, derfor var kandidaterne også i sving i dag, søndag eller ej.

Der er kun én ting der tæller ved et valg: antallet af stemmer, og kandidaternes hovedmål i valgkampen er derfor at skaffe sig så mange personlige stemmer som muligt. Til den ende går de fra dør til dør for at træffe potentielle vælgere hjemme, så de kan overbevises om netop denne kandidats helt særlige kvaliteter. Og/eller kandidaterne anbringer sig selv på strategisk rigtige steder, hvor der kommer mange forbi, og/eller de er aktive på fx Facebook.

I sidstnævnte disciplin fører Maja Panduro (S) klart på antallet af venner (2.400), skarpt forfulgt af Michael Aastrup Jensen (V) med 2.055 venner, mens Torben Hansen (S) ligger noget lavere med 1.347 venner. Antallet af Facebook- venner er naturligvis kun mål for én eneste ting, nemlig hvor mange Facebook-venner man har — og måske indirekte et mål for hvilke vælgere man først og fremmest henvender sig til, og hvordan man prioriterer den tid man bruger på forskellige typer valgkamp-aktiviteter.


Skønt søndagen på ingen måde var hviledag for de lokale folketings­kandidater, så var det alligevel den landspolitiske dagsorden der dominerede i dag med den tilsyneladende forbrødring mellem radikale og konservative.

Det blogger Jarl Cordua, Jens Ringberg, Troels Mylenberg og Niels Krause-Kjær om, mens Peter Mogensen har valgt en anden vinkel. Og igen i dag er der en kommentator-kommentar om (andre) kommentatorers kommentarer. Ganske underholdende.

(28/08 2011)


Per Bøje (K)
Per Bøje (K) gjorde sig bemærket
med følgende kommentar til den
store forskel mellem de første
meningsmålinger på dagen for
udskrivelsen af valget: ’Fedt, fedt,
fedt, fedt! 4 timers valgkamp, og
vi har allerede hentet de røde!’.
© DitRanders

Dag ÷19. En politisk markedsplads

Lørdag 27/08: Valgkampe byder traditionelt på 3 lørdags-aktioner på Rådhustorvet, men selv om vi kun er nået til valgkampens andendag, virker det som om en vis træthed allerede har indfundet sig. Hos vælgerne.

Enhver der lagde vejen forbi Rådhustorvet i formiddags må have lagt mærke til det. Under valgkampe forvandler pladsen sig på lørdage til en slags politisk markedsplads, hvor man kan få holdninger og standpunkter med sig hjem fra shoppingturen i midtbyen, og under indtryk af den forestående afgørelsens time plejer der at være en vis oprømt/hektisk stemning over sceneriet. Men det lader sig ikke skjule, at interessen i dag var mere adspredt end sædvanligt under valgkampe.

Det kan selvfølgelig nå at komme, men om det gør, er måske lidt tvivlsomt. Det virker som om valgkampen i den formelle valgkampperiode allerede på forhånd er blevet nedslidt af det seneste halve års uofficielle (men reelle) valgkamp siden efterlønsopgøret blev introduceret i statsministerens nytårstale. I hvert fald var stemningen på Rådhustorvet mærkbart anderledes i dag end den fx var under byrådsvalgkampen i 2009.

Kandidaterne og deres supportere gjorde ikke desto mindre hvad de kunne. Socialdemokraterne og Venstre havde taget de gode pladser, hvor deres kandidater Torben Hansen og Maja Panduro hhv. Michael Aastrup Jensen havde størst chance for at indfange potentielle vælgere og uddele enten de traditionelle røde roser eller blå balloner.

De konservative var følgelig henvist til periferien, hvor Per Bøje og hans hjælpere havde valgt den utraditionelle tilgang at uddele lakridspiber, vel sagtens fordi piberygning — med eller uden rette, og sammen med golf og jagt — regnes for særlige konservative dyder. Hverken de konservative eller SF’erne, som med Ann S. Pedersen var fortrukket helt til Erik Menveds Plads, blev overrendt. Det er de store der slås nu.

Valgkamp på Rådhustorvet

Som nævnt i går bød dagen for valgudskrivelsen på hele tre dugfriske menings­målinger, af hvilke den første (kl. 11.08) og den anden (kl. 12.02) viste et i forskellige grader komfortabelt rødt flertal, mens den tredje (kl. 14.40) pegede på næsten dødt løb. Det affødte følgende kommentar på Facebook fra den konservative kandidat: ’Fedt, fedt, fedt, fedt! 4 timers valgkamp, og vi har allerede hentet de røde!’.

Det kan godt være, at hans valgchancer er ikke-eksisterende (det er de), men han fortjener alligevel et par point for den bemærkning.

Valgkamp på Rådhustorvet


Dagens blogs: Lars Hovbakke Sørensen giver opskrifter på blå hhv. rød valg­sejr, Jarl Cordua kalder TV2-debatten mellem de to statsministerkandidater for Frøkenfodbold, og så er denne kommentator-kommentar om en (anden) kommentator-kommentar en påmindelse om, at politikindholdet ikke nødvendigvis er det vigtigste ved politik. Eller?

(27/08 2011)


Valgplakat. Torben Hansen, MF (S)
Torben Hansen (S) var først ude
med fotodokumentation for
ophængning af en valgplakat, til
gengæld hænger den efter billedet
at dømme ikke voldsomt langt væk
fra hans egen hoveddør.
Foto fra Facebook

Dag ÷20. Startskud til valgkampen

Fredag 26/08: Så skete det. Den længe forudsagte valgudskrivelse har nu fundet sted, og 20 dages benhård valgkamp ligger forude.

I Randers er folketingsmedlemmerne Torben Hansen (S), Michael Aastrup Jensen (V) og Maja Panduro (S) i spil, og DitRanders gætter på genvalg til dem alle. De to førstnævnte har solide personlige stemmetal bag sig fra flere tidligere valg, mens Maja Panduro først kom i Folketinget midt i indeværende valgperiode, idet hun som førstesuppleant overtog Svend Aukens plads da denne afgik ved døden i 2009.

Maja Panduros chancer for valg/genvalg må ikke desto mindre anses som gode, så meget mere som S står til fremgang. Det samme gælder naturligvis hendes partifælle Torben Hansen, men også Michael Aastrup skulle selv i tilfælde af V-tilbagegang kunne føle sig sikker.

Til gengæld er der ikke store chancer for at andre Randers-kandidater har en realistisk chance for at opnå valg, og når DitRanders går i valgkamp-mode med daglige opdateringer her på bloggen fra og med i dag, bliver det derfor først og fremmest med fokus på de 3 nævnte.

Kandidaterne har været i vekslende grader af valgkamp-alarmtilstand længe, ja vel nærmest siden statsministerens nytårstale. Siden dengang har valget været varslet stort set ugentligt af kommentatorer og såkaldte eksperter, så da det endelig blev udskrevet, gik der ikke mange minutter før alarm­tilstanden blev vekslet til handling.

Inden for en halv time var Michael Aastrup Jensen ude med en presse­meddelelse om de første valgplakater, og kort efter fulgte også Torben Hansen med en tilsvarende melding på Facebook, i modsætning til Aastrups ledsaget af fotodokumentation. Hvis plakat(er) der faktisk kom op først, får stå hen i det uvisse, men da DitRanders tjekkede ved selvsyn, førte Aastrup klart på plakatantal i Randers Midtby, mens Torben Hansens plakat efter billedet at dømme ikke hænger voldsomt langt væk fra hans egen hoveddør.


Som bekendt interesserer vi os kun for randrusiansk politik her på sitet. Den generelle landspolitiske armlægning lader vi andre om, men et par links til relevante nyheder og kommentarer skal ikke mangle.

Eksempelvis bringer Politiken straks fra starten lidt spænding ind i valgkampen med en meningsmåling, der viser at de blå haler ind på de røde, idet dog B.T. samtidig har en anden måling der viser det modsatte, og Berlingske har en der viser næsten dødt løb. Men så er der jo noget for kommentatorerne at kommentere, se fx hvad Jarl Cordua, Peter Mogensen og Niels Krause-Kjær mener i dag.

(26/08 2011)

DitRanders   ·   Uafhængigt lokalpolitisk website   ·   Kontakt: Redaktion@DitRanders.dk


Valid HTML 1.0 Strict   Valid CSS Level 3