I mandags voksede Maja Panduros chancer for genvalg til Folketinget ved meddelelsen om ikke-genopstillingen af Anne-Marie Meldgaard, en af Maja Panduros nærmeste rivaler til det yderste S-mandat i Østjylland. I dag steg de yderligere, da Århus-borgmester Nicolai Wammen meldte sig ind i kampen. Stemmesluger skal han nok blive, som hans parti forventer, men i den rolle vil han være en større trussel for sine med-kandidater i Århus end for Maja Panduro i Randers Syd-kredsen.
Maja Panduro, der blev S-folketingsmedlem for Randers Syd-kredsen ved Svend Aukens død for godt et år siden, stod indtil i mandags til at have en nogenlunde chance for at blive valgt ved førstkommende folketingsvalg, ifølge denne nyhedsanalyse her på DitRanders fra september sidste år. Siden dengang er forudsætningerne ændret på et par punkter:
1. Som nævnt genopstiller Anne-Marie Meldgaard ikke i Århus Syd-kredsen, og da hun jfr. analysen fra sidste år var en af de to andre kandidater, som Maja Panduro skal kæmpe med om det yderste S-mandat i Østjyllands Storkreds, tæller det alt andet lige til Maja Panduros fordel.
2. Jens Joel Nielsen - får det navn en klokke til at ringe hos nogen? Nej vel. Han er manden der blev Svend Aukens afløser i Århus Øst-kredsen, men han har gjort meget lidt væsen af sig, siden han blev opstillet som folketingskandidat i september sidste år - så lidt at det med sikkerhed ikke bliver ham, der overtager Aukens rolle som stemmesluger.
3. Det gør derimod Anne-Marie Meldgaards afløser i Århus Syd-kredsen, Nicolai Wammen — til dels. Han vil stensikkert blive valgt og det endda med pæne personlige stemmetal. Han vil næppe kunne nå Aukens tal, og da slet ikke uden for Århus — men i Århus vil han være et populært valg.
4. Netop dette vil gøre livet (det politiske) højst usikkert for de andre Århus-kandidater. Aukens afløser i Århus Øst-kredsen, Jens Joel Nielsen, vil sandsynligvis blive kørt fuldstændig over af Wammen, og det samme vil i endnu højere grad Århus Nord-kredsens kandidat Otto Ohrt, der afløste Hüseyin Arac efter at sidstnævnte ikke opnåede valg i 2007. Men heller ikke Århus Vest-kredsens S-MF’er, René Skau Björnsson, kan føle sig helt sikker. Med 2.093 personlige stemmer i egen kreds reddede han sig det næstyderste S-mandat i 2007, og med Wammen som konkurrent inden for Århus’ kommunegrænse kan hans mandat komme i fare.
5. Uden for Århus-kredsene er situationen derimod en anden. Nicolai Wammen køres allerede nu i stilling som Århus’ mand i Folketinget, og mens det vil være en styrke i Århus, er det ikke nødvendigvis noget plus udenfor. Måske i Favrskov-kredsen, og muligvis også i Skanderborg-kredsen hvor han var opstillet og valgt, sidst han var MF’er — og så alligevel ikke, for her er den nuværende S-MF’er Wammens forrige ekskæreste Kirsten Brosbøl, og den historik kan godt gå hen og styrke kredsens opslutning bag egen kandidat.
På Djursland og i de 2 Randers-kredse er man også vant til at tænke i sine egne lokale kandidater — en nødvendighed hvis man vil have dem valgt — så her skal Wammen nok ikke vente sig alverden. I hvert fald ikke i de 2 Randerskredse, hvor en stærk markedsføring som Århus-repræsentant bestemt ikke er nogen fordel, og hvor der derfor ligger mere end 2.000 personlige Auken-stemmer og venter på at blive samlet op af fx de to randrusianske S-kandidater. Endelig er der de to valgkredse, der er kommet til Østjyllands Storkreds sydfra, Horsens og Hedensted. Her hentede Auken ikke noget særligt, og der er ingen grund til at tro, at Wammen kan gøre det bedre.
Slutfacit er altså, at Nicolai Wammen helt sikkert bliver nyvalgt for Århus Syd, og Henrik Dam Kristensen (Horsens), Kirsten Brosbøl (Skanderborg), Torben Hansen (Randers Syd) og Leif Lahn Jensen (Djursland) står med stor sikkerhed til genvalg. Altså i alt 5 S-MF’ere fra Østjyllands Storkreds. I 2007 blev der valgt 7, så under den forudsætning at Socialdemokraterne ikke får valgt færre MF’ere i Østjylland næste gang, er der altså 2 pladser tilbage og 6 kandidater til at kæmpe om dem, nemlig René Skau Björnsson (Århus Vest), Jens Joel Nielsen (Århus Øst), Maja Panduro (Randers Syd), Iben Sønderup (Favrskov), Jan Friis (Hedensted) og Otto Ohrt (Århus Nord).
Ser vi på dem fra en ende af, så står René Skau Björnsson, skønt ikke helt sikker, så dog med en mere end hæderlig chance for genvalg. Glipper det for ham, vil det kunne tilskrives turbulensen i de personlige stemmer i de 4 Århus-kredse, der kan få tilfældigheder til at blive afgørende for, hvem af Århus-kandidaterne der bliver valgt sammen med Wammen. Hvis ikke det bliver René Skau Björnsson, bliver det formentlig Jens Joel Nielsen, men uanset hvem af dem det bliver, så bliver det næppe dem begge, og så er der 1 plads tilbage.
Til den er Maja Panduro klar favorit, målt på stemmetallene fra sidst. Stemmetal hun vel at mærke opnåede uden baggrund som MF’er — det er hun nu, hvilket alt andet lige giver et langt bedre afsæt. Kort sagt: Selv om Socialdemokraterne nu har fundet en østjysk MF-kandidat med et vist stemmesluger-potentiale, står Maja Panduro alligevel tilbage med større chance for genvalg.
Om den interne århusianske kritik af Wammens ’gæsteoptræden’ som borgmester, se fx Ekstra Bladets ganske underholdende/ondskabsfulde omtale, der udspringer af denne episode på Wammens pressemøde. Om de landspolitiske perspektiver af Wammens folketingskandidatur, se fx Jyllands-Postens omtale af pressemødet hvor Wammen annoncerede sit kandidatur, Berlingske Tidendes vurdering af Wammens betydning for S’ valgchancer og Altingets vurdering af Wammens opstilling som en karrieremæssig helgardering, uanset hvem der vinder næste folketingsvalg.
(20/10 2010)
Maja Panduro, MF (S)