Udvalgsmødereferat
Opdateret 18/12 2009
Dagsorden med 10 sager.
01. Da Tjærbyvej var amtsvej, blev græsrabatterne/skrænterne slået i fuld bredde (op til 6 meter), men efter at vejen overgik til Randers Kommune efter kommunalreformen, er slåningen kun sket i ca. halv bredde. Det fik tilbage i februar Erik Bo Andersen (V) til at efterspørge en stillingtagen til spørgsmålet, men
i stedet blev det gjort til en del af 'overordnede kvalitetsbeskrivelser for drift og pleje af vejarealer', der dengang var på vej. Nu foreligger de, og de indebærer slåning i fuld bredde - dog ikke af lige præcis skråninger, der er mere end ca. 1 meter brede, hvilket vil sige, at den amtslige standard for Tjærbyvej-skråningerne er endeligt aflivet. En efterretningssag.
02. På budgettet for 2009 var der afsat 600.000 kr. til 'yderligere tiltag' på Østervold, bl.a. blev der en lang overgang arbejdet med tilførsel af nye siddemuligheder, se bloggen 16 siddepladser på Østervold til over 20.000 kr. stykket. Det blev imidlertid ikke til noget, og det overvejes nu, hvad man så skal bruge pengene til. 3 ideer er i spil: dels vindafskærmning af glas ved sejloverdækningen og ved området omkring cafeen i den sydlige ende, dels en let mobil scene til brug under sejloverdækningen, og dels forankringsbeslag syd for Fontænen til brug ved opstilling af fx et jazztelt i Randers Ugen uden at skæmme området med store betonklodser. Egentlige projektforslag vil først blive lavet senere. En efterretningssag, dog er Erik Bo Andersen (V) imod forslaget om glasafskærmning.
03. Et byfornyelsesprojekt i et par karreer på den østlige side af Østervold har ligget underdrejet siden kommunesammenlægningen, men genoptages nu. Der er afsat 3,65 mio. kr., der skal bruges til fx forbedring eller etablering af friarealer, gårdsammenlægninger, anlæg af stier, renovationsløsninger samt nedrivning af tomme baghuse i de 2 karreer. Den ene karré er det område, der afgrænses af Thorsgade i den ene ende, og Østergade og Sandgade på hver side frem til den gamle amtmandsgård, den anden er det område, der afgrænses af Østervold, Østergade, Thorsgade og Ved Volden. Der indkaldes nu til workshops med beboerne og andre interessenter. En efterretningssag.
04. Der er lavet en evaluering af offentlighedsfasen for Kommuneplan 2009, om hvilken der blev holdt stribevis af borgermøder i månederne august til oktober, langt de fleste af dem på lokalt (ikke-kommunalt) initiativ. Der er stor tilfredshed med dette, da det var et selvstændigt del-formål at stimulere til offentlig debat. Modellen med 'lav dit eget borgermøde' vil derfor også blive anvendt fremover, det samme gælder 'spillet om Randers'-modellen. Videresendes som efterretningssag til Økonomiudvalget.
05. Et kvalitetsstyringssystem for al behandling af sager inden for natur- og miljøområdet har gennemgået en godkendelsesprocedure med vellykket resultat, således at det nu kan certificeres (et lovkrav). En evalueringsrapport indgår heri. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
06. De tidligere spildevandsplaner for de hele og halve kommuner, der blev til (Ny) Randers Kommune, er skrevet sammen til én samlet spildevandsplan, der har været i offentlig høring unden afgørende kommentarer. Videresendes med en enkelt teknisk rettelse til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
07. Et nyt fælles fundament for fremtidens Miljø og Teknik har i nogen tid været under udarbejdelse og er nu på plads. En efterretningssag.
08. Her ved udgangen af byrådsperioden ønsker embedsmændene en evaluering af samarbejdet mellem dem og politikerne i Miljø- og Teknikudvalget. Åben drøftelse. Drøftet.
09. Der er ønske om, at det gøres muligt at køre med modulvogntog til Fragtmandscentralen på Engelsholmvej, hvilket kræver ombygning af motorvejsafkørsel 43, Sdr. Borup og vejen videre frem til Fragtmandscentralen. Et projekt er klar til at blive sendt til godkendelse hos Vejdirektoratet, der vil kunne behandle sagen i løbet af et par uger. Til gengæld har sagen været meget længe undervejs i Randers Kommune, hvorfor Jens Peter Hansen (V) foreslår, at der forlods, allerede nu, gives en anlægsbevilling, så man kan komme i gang med arbejdet, så snart Vejdirektoratets godkendelse foreligger. Projektet anslås at ville koste 1,1 mio. kr., hvilket netop er, hvad der i 2010 er afsat som rammebeløb til 'diverse vejprojekter'. Åben drøftelse. Miljø- og Teknikudvalget er velvilligt indstillet, men ønsker en nærmere belysning af finansieringsmulighederne.
Referater fra tidligere møder:
26/11 2009, 29/10 2009, 01/10 2009, 03/09 2009, 13/08 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Randers Station. © DitRanders |
Fra bilag til dagsordenens punkt 03, indbydelse til workshops: Tilbage i 2005 søgte Randers Kommune om støtte til områdefornyelse af Østervold. Der blev givet tilsagn om støtte på i alt 3,65 mio. kr. Arbejdet med Østervold er nu udført, men arbejdet med byfornyelse, herunder forbedringer af fx friarealerne, gårdsammenlægninger mm. i karreerne 168 og 169, beliggende på den østlige side af Østervold, mangler fortsat. På baggrund af tilsagnet fra Erhvervs- og Boligstyrelsen indledte Randers Kommune en forundersøgelse af området, hvor beboerne blev inddraget. På grund af andre presserende opgaver i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2006, blev planerne ikke realiseret. Randers Kommune vil gerne genoptage arbejdet med karreerne 168 og 169 og ønsker derfor at indlede en dialog med ejere, beboere og interessenter i de to karreer. Randers Kommune vil gerne invitere dig til to workshops, hvor muligheder drøftes på baggrund af dine ideer og forslag. | |
Den Blå Bro. © DitRanders | ||
Jens Otto Krag. Knud Nellemoses buste ved Laksetorvet. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 04, sagsfremstilling: I perioden har 'Spillet om Randers', almindelige borgermøder arrangeret af forvaltningen samt initiativet 'Lav dit eget borgermøde' resulteret i 17 møder rundt om i kommunen. Forvaltningen havde selv arrangeret fire almindelige borgermøder samt et møde på Prodan A/S for erhvervslivet i samarbejde med REU. Møderne som forsamlingshuse, borgerforeninger og eksempelvis Kronjysk Landboforening selv arrangerede, tiltrak mange deltagere. I alt har over 850 personer deltaget på de 17 møder, hvilket er et stort antal i forbindelse med en kommuneplan. Generelt var deltagerne på møderne 50+ og af hankøn. Deltagerrekorden blev sat i Tebbestrup Forsamlingshus 07/09, hvor 80 borgere var mødt op til forsamlingshusets møde. Her havde arrangørerne 25 deltagere, så der blev både hentet flere stole og øl rundt om i byen. Møderne har medvirket til en god dialog med borgerne, både om kommuneplanrelevante emner og om meget andet, som optager vores borgere. | |