DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Udvalgsmødereferat

Opdateret 14/08 2009

Miljø- og Teknikudvalget

Referat af møde 13/08 2009

Dagsorden med 22 sager:

01. Status for behandling af sager vedrørende hus­dyrgodkendelser. I 1. halvår af 2009 er der afgjort 9 sager - man havde forventet at nå mellem 24 og 32. En efterretningssag. Se også bloggen V-markering
i husdyr­godkendelsessager
.

02. Byrådet skal hvert fjerde år beslutte en 12-årig af­faldsplan for den kommunale håndtering af affald med hovedvægten lagt på planens første 4 år. Affalds­plan 2009-2012 er den første siden dannelsen af (Ny) Ran­ders Kommune, og de overordnede målsætninger er 1. at fortsætte processen med at nedbringe mæng­den af produceret affald (affaldsforebyggelse), 2. at udnytte ressourcerne i affaldet bedst muligt (genan­vendelse), 3. at arbejde for at nedsætte miljøbelast­ningen fra affaldet, og 4. at øge kvaliteten i affalds­håndteringen. Det indstilles til Økonomiudvalget og Byrådet, at affaldsplanen godkendes og sendes i of­fentlig høring.

03. Der søges om støtte fra Vejdirektoratets Cykel­pulje til tre projekter, der skal få flere til at cykle for dels at forbedre folkesundheden, dels at få mere miljørigtig transport og dels at mindske trængselen i byen. De tre projekter er 'El-cykler - en genvej til flere cyklister', 'Markedsføring af Randers Cykelby' og 'Ran­ders Cykelby - byen i bevægelse'. Sidstnævnte er det dyreste: 6 mio. kr., der bl.a. skal gå til lyssignal i kryd­set Gl. Viborgvej/Fladbrovej, cykelparkeringsplads ved motorvejen, aflåst og overdækket cykelparkering ved busterminalen, elcykler i udvalgte landsbyer og op­landsbyer, og bycykler der dog forudsættes at blive reklamefinansieret. Det indstilles til Økonomiudvalget og Byrådet, dels at der ansøges om støtte fra Cykel­puljen, dels at der gives en anlægsbevilling på 6 mio. kr. til projektet 'Randers Cykelby - byen i bevægelse' (1 mio. kr. i 2009 og 2 mio. kr. i 2010 fra rådigheds­beløbet til vejprojekter, og 3 mio. kr. fra Vejdirekto­ratet), og dels at der fra og med 2011 afsættes 45.000 kr. årligt til drift af signalanlæg og bycykler.

04. Cykelsti til Stevnstrup. Anslås at koste 2 mio. kr.
i form af en kombination af cykelstier og cykelbaner, begge dele i begge sider af vejen (cykelbaner er bil­ligere, fordi der ikke er kantsten og niveauforskel til kørebanen). Der er enighed i udvalget, om at anlægs­arbejdet skal udføres, men ikke om hvordan. Flertallet bestående af R og S (hhv. Mogens Nyholm og Jørgen Bruno Andersen, Jan Helbo og Hugo Sørensen) fore­trak cykelbaner på Skovboulevarden på strækningen fra bygrænsen til skoven, og cykelstier i skoven og frem til Fladbrovej. Mindretallet - V (Jens Peter Hansen og Carl Damgaard Nielsen) foretrak den den omvendte løsning - cykelstier fra bygrænsen til skoven og cykel­baner i skoven og frem til Fladbrovej. Erik Bo Andersen (V) deltog ikke i mødet. Se også bloggen Ta' et kik ind i politikværkstedet.

05. Prioritering af trafiksaneringer og forbedringer på skoleveje i 2009 - en sag der tidligere har været be­handlet i både udvalg og byråd. Byrådet godkendte 11/06 2009 en anlægsbevilling på 1,3 mio. kr., men sendte et ændringsforslag fra Jens Peter Hansen (V) tilbage til fornyet behandling i Miljø- og Teknikudval­get. Ændringsforslaget gik ud på at etablere hastig­hedsdæmpning på Mariagervej i den nordlige ende af Hvidsten i stedet for en ellers planlagt hastigheds­dæmpning i Kondrup. Udvalget tilsluttede sig æn­dringsforslaget. De øvrige, tidligere vedtagne hastig­hedsdæmpninger udføres i Asferg, Havndal, Blenstrup, Årslev og Ålum.

06. Midlertidig hastighedsdæmpning på Karetmagervej og Gørtlervej gøres permanent. Vedtaget.

07. Et forslag til kollektiv trafikplan har været i høring og er blevet godt modtaget. Indstilles til vedtagelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

08. Midttrafik har sendt budgetforslag for 2010 i hø­ring. Kommunen har administrativt meddelt, at man ikke har bemærkninger. Indstilles til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

09. En mulig køber et 'meget interesseret' i et erhvervsareal i Fårup ved den nuværende udstykning Butikstorvet, men har brug forbyggemodning af yderligere et areal Byggemodningen omfatter etablering af 100 meter vej med fortov i den sydlige side af vejen, kantsten samt ca. 35 parkeringspladser. Projektet anslås at koste 1,8 mio. kr., hvilket er inden for den ramme, der er reserveret til formålet. Desuden medfører byggemodningen årlige driftsudgifter på ekstra 12.000 kr. (gadebelysning etc.). Indstilles til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

10. Igangværende anlægsprojekter vedrørende Ran­ders Fjords Færgefart både i Udbyhøj og ved Voer­Mellerup er på vej til at overskride udgiftsrammen og kan derfor ikke færdiggøres uden tillægsbevillinger på i alt 3,6 mio. kr. (til deling mellem Randers Kommune og Norddjurs Kommune). Norddjurs har allerede bevil­get sin andel af Voer-Mellerup-delen af merudgiften, der skyldes, at færgelejerne her er mere medtagne end ventet og derfor dyrere at istandsætte. I Udby­høj er det et nyt billetteringsanlæg, der har sprængt rammen. Tillægsbevillinger til begge projekter indstilles godkendt i Økonomiudvalget og Byrådet. Se også bloggen Ta' et kik ind i politikværkstedet.

11. Der er brug for ekstra 25.000 kvadratmeter de­tailhandelsarealer i Paderup, hvilket kræver en ny lokal­plan. Samtidig med kvadratmeterudvidelsen hæver den nye lokalplan bebyggelsesprocenten for ejendom­mene, der anvendes til detailhandel, fra 40 procent til 60 procent, fordi flere eksisterende ejendomme er udnyttet til de 40 procent og derfor ikke har mulighed for at udvide. Det vurderes, at det ikke er nødvendigt med en miljøvurdering af lokalplanen. Udvalgsformand Mogens Nyholm (R) forsøgte at undgå, at sagen over­hovedet kom på dagsordenen, men det blev afvist af embeds­mændene som værende i strid med reglerne. Nyholm mente, at der manglede en detailhandelsana­lyse i beslutningsgrundlaget og stemte derfor imod, men resten af Miljø- og Teknikudvalget (S og V) be­sluttede at indstille til Økonomiudvalget og Byrådet, dels at der ikke udarbejdes nogen miljø­vurdering og at denne beslutning offentliggøres, dels at lokalplanen vedtages og offentliggøres. Se også bloggen Udvalgs­formand sat på plads for regelbrud.

12. Et lokalplanforslag for en mindre parcelhusudstyk­ning med lavenergihuse i Jebjerg har været i offentlig høring, uden at der er kommet reaktioner. Indstilles til endelig vedtagelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

13. Orientering om status på vindmølleplanlægningen og behandling af de konkrete ansøgninger om opstil­ling af vindmøller. En temaplan for vindmøller er under udarbejdelse (skal først være færdig om et år), og der er indtil ansøgt om opstilling af i alt 11 vindmøller på 3 lokaliteter. En efterretningssag, idet V (Jens Peter Hansen og Carl Damgaard Nielsen) ønsker, at behand­lingen af de tre ansøgninger skal fremmes, så de evt. kan godkendes med et kommuneplantillæg, inden temaplanen er helt færdig.

14. Byggesagsgebyrer for gylletanke er ifølge gæl­dende takster afhængige af tankenes størrelse, og det har for 5 gylletanke på Overgaard Gods betydet så høj gebyrer (i alt 284.790 kr.), at embedsmændene af egen drift satte beløbet ned til 176.314 kr. Alligevel klagede Overgaard Gods til Statsforvaltningen Midtjyl­land, som også fandt det reducerede beløb for højt i forhold til den faktiske udgift til sagsbehandling. Derfor foreslås taksterne nu gjort uafhængige af gylletanke­nes størrelse, og gebyret pr. stk. foreslås fastsat til 12.000 kr. I givet fald kommer det samlede beløb for de 5 tanke på Overgaard Gods altså ned på 60.000 kr. Der er mindst 1 byggesag mere af samme slags, hvor der i så fald skal betales penge tilbage. Miljø- og Tek­nikudvalget har ikke taget stilling til sagen, men sender den videre til Økonomiudvalget og Byrådet, som så må afgøre, om taksterne skal sættes ned som foreslået, og i hvilket omfang en evt. takstnedsættelse skal slå igennem på regningen til Overgaard Gods.

15. Med baggrund i ovennævnte sag fra Overgaard Gods ønsker embedsmændene for at formalisere den hidtidige praksis nogle redaktionelle ændringer i det takstblad, der beskriver, hvilke takster der gælder i hvilke tilfælde. Indstilles til godkendelse i Økonomiud­valget og Byrådet.

16. Der er ønske om en plan for, hvor i kommunen der kan gives tilladelse til støjende fritidsaktiviteter (motocross og speedway, som allerede findes ved hhv. Brusgaard og Fladbro, samt gokart, skydebaner m.m.). I maj blev det besluttet at undersøge, om et område ved Brusgård kan udpeges til formålet, og det foreslås nu at nedsætte en arbejdsgruppe og udar­bejde en præcis beskrivelse af arbejdsgruppens opga­ver. Indstilles til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.

17. Ejeren af en bevaringsværdig udlænge på en 4­længet gård i Bjergby har søgt om nedrivningstilla­delse. I den offentlige høring er der ikke kommet ind­sigelser, og heller ikke Bevaringsudvalget har indven­dinger. Godkendt. Samtidig bemyndiges embedsmæn­dene til at behandle fremtidige ansøgninger admini­strativt, hvis Bevaringsudvalget ikke har indvendinger.

18. Boligforeningen, Møllevænget og Storgården an­søger om godkendelse af renovering af 66 boliger på Platanvej i Randers. Renoveringen er besluttet af et beboerdemokratisk flertal, men da den medfører en huslejestigning på mere end 15 pct. (850 kr. pr. måned), skal den også godkendes af udvalget. God­kendt.

19. Af miljøhensyn skal der etableres udstyr til røggas­rensning på krematoriet på Nordre Kirkegård. Det er i den forbindelse nødvendigt at nedkøle røgens tem­peratur, hvilket i praksis skal ske ved enten at lukke varmen ud, fx via et køleanlæg på taget af kremato­riet, eller ved at lede den til fjernevarmenettet. Sidst­nævnte foreslås, og dertil kræves en anlægsbevilling på 4,9 mio. kr. Indstilles til godkendelse i Økonomiud­valget og Byrådet, idet Mogens Nyholm (R) og Jørgen Bruno Andersen (S) tog forbehold.

20. Kultur- og Fritidsudvalget har sendt et forslag til kulturpolitik til høring. Miljø- og Teknikudvalget tilslut­ter sig.

21. Økonomiudvalget har sendt et udkast til Integra­tionspolitik til høring. Miljø- og Teknikudvalget tilslutter sig udkastet.

22. Gensidig orientering.



 > Det officielle referat



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Dytmærsken ©DitRanders
Dytmærsken. © DitRanders





Fra dagsordenens punkt 01, sagsfremstilling:
Forvaltningen gav i notat af 22/06 2009 en foreløbig status for forvaltningens behandling af husdyrgod­kendelsessager, herunder for de opståede forsinkel­ser i sagsbehandlingen. Den endelige status viser, at der i 1. halvår er afgjort 9 sager mod forventet 24-32.
Manglende oplysninger fra ansøger, lange svartider hos Miljøstyrelsen og andre forhold har givet betyde­lige forsinkelser i sagsbe­handlingen.
Forudsætningerne for for­valtningens handleplan for afvikling af sagspukkel ved­rørende ansøgninger om tilladelse/godkendelse af husdyrbrug fra oktober 2008 er på en række punkter endnu ikke op­fyldt. Forvaltningen forven­ter dog, at man vil kunne leve op til handle­planens målsætninger for sags­behandlingstiden fra 2010.
 
Gether-anlægget - øverste del ©DitRanders
Gether-anlægget - øverste del. © DitRanders
 
Gether-anlægget - nederste del ©DitRanders
Gether-anlægget - nederste del. © DitRanders
 
Den Blå Bro ©DitRanders
Den Blå Bro. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 11, udtalelse fra Mogens Nyholm (R):
Udvalgsformanden øn­skede ikke 'Forslag til lokal­plan 549, Detailhandel i Paderup' skulle på udval­gets dagsorden dags dato, da beslutningsgrundlaget ikke er fyldestgørende; der mangler en detailhandels­analyse at tage beslutning ud fra.
Forvaltningen afviser, at udvalgsformanden kan nægte at en sag fremsæt­tes; med henvisning til den kommunale styrelses­lov.
Udvalgsformanden øn­skede følgelig, at udvalgs­formandens modstand til sagens optagelse på dags­ordenen skulle fremgå af sagen.
Forvaltningen afviser ud­valgsformandens ønske desangående; med hen­visning til den kommunale styrelseslov.
 
Torvegade ©DitRanders
Torvegade. © DitRanders
 
Hobrovejens Skole ©DitRanders
Hobrovejens Skole. © DitRanders