DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Udvalgsmødereferat

Opdateret 30/10 2009

Miljø- og Teknikudvalget

Referat af møde 29/10 2009

Dagsorden med 9 sager.

01. Status for behandling af sager vedrørende husdyr­godkendelser. I 3. kvartal af 2009 er der afgjort 12 sager, dvs. efter 3 kvartaler er det samlede antal i år indtil nu oppe på 21 afgjorte sager - man havde for­ventet at nå mellem 32 og 48. Udsat.

02. Der er lavet en afløser for det nuværende 'gå­gaderegulativ', i sin hye skikkelse kaldet 'regulativ for brug af fodgængerarealer mv.', se bloggen Blandede bolsjer i politikværkstedet. De vigtigste ændringer er, at der fremover opkræves afgift for at opstille containere, stilladser mv., at der opkræves afgift for reklamer på stilladser og byggepladshegn, og at der opkræves afgift på udeservering hele året (og ikke kun i RandersUgen). Desuden at de arealer som handlende må bruge til udendørs udstillinger, skal mar­keres tydeligt med søm i vejbelægningen - dette af hensyn til fremkommeligheden og handicaptilgængelig­heden - og at der kommer begrænsninger på, hvilke typer inventar, der tillades ved udeservering, hvilket bl.a. dækker over et generelt forbud mod terrasse­varmere. Afgiftsændringerne på udeservering gør ingen økonomisk forskel i forhold til de nuværende afgifter i RandersUgen, og pengene går også fortsat
til Eventsekretariatet. Derimod kommer der nye penge ind på de øvrige typer afgifter, men de ventes alle sammen at gå til at administere ordningen. Videre­sendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet med enkelte ændringer (at stilladsreklamer m.v. ikke afgiftsbelægges, mens 'uvedkommende reklamer' på stilladser og byggepladshegn på vejareal til gengæld forbydes, og at stadeplads­afgifterne ikke forhøjes, som der ellers var lagt op til). Miljø- og Teknikud­valgets indstilling er resultat af en del ændringsforslag og afstemninger: Et forslag fra Jens Peter Hansen (V) om forbud mod ophængning af 'uvedkommende reklamer på stilladser og byggepladshegn på vejareal' blev vedtaget med 4 stemmer (V+R) mod 2 (S). Et forslag fra V om ikke at opkræve afgift for at opstille containere, stilladser mv. fik 3 stemmer for (V) og 3 imod (S+R, idet 1 S-medlem var fraværende). Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende, og derfor faldt forslaget. Jens Peter Hansen (V) fore­slog også, at de nuværende afgifter på udeservering og vareudstillinger skulle fastholdes, men det fik kun hans egen stemme, alle andre stemte imod. Modsat gik det med en tillægsbevilling - en ren teknikalitet, som registrerer den større afgiftsindtægt og den til­svarende større administrationsomkostning, idet det hele som nævnt ender med at gå lige op. Her stemte Jens Peter Hansen (V) som den eneste imod, alle andre stemte for. Resten var der enstemmighed om, herunder de nævnte ændringer ikke-afgift på stillads­reklamer m.v., og ikke-forhøjelse af stadeplads­afgifter.

03. Som en del af både projekt 'Nordiske cykelbyer' og Byrådets 'Vision 2016' arbejdes der på en cykel- og stiplan, som forventes i offentlig høring i foråret 2010. Et første udkast til planen har modtaget input fra borger- og andre møder og fra 2 to internet­baserede spørgeundersøgelser, hvoraf den ene specielt var rettet mod skoleveje. De fremkomne ønsker har foreløbig resulteret i 3 uprioriterede lister - en med forslag til cykelstier, en med forslag til fælles­stier og en med andre forslag - som indgår i det videre arbejde. En efterretningssag.

04. Boligforeningen Møllevænget & Storgaarden ønsker at ombygge/indrette 32 almene familieboliger i en eksisterende bygning, Møllehuset på Flyvervej. Møllehuset rummer i dag en ældreboligafdeling med
i alt 48 såkaldte døgnbemandede ældreboliger, som imidlertid er for små, utidssvarende og vanskelige at leje ud, og som Byrådet desuden allerede i foråret be­sluttede at nedlægge for at erstatte dem med ca. 50 almene plejeboliger Glarbjergvej. Kommunens andel af udgifterne ved nedlæggelsen af de 48 ældreboliger er på i alt 3 mio. kr. - som allerede er bevilget - mens projektet som helhed har en samlet anskaffelsessum på ca. 45,7 mio. kr., som hovedsagelig lånefinansieres, idet kommunen skal yde en 'grundkapitalstøtte' på ca. 3,2 mio. kr. og stille garanti for yderligere ca.
12,9 mio. kr. Videresendes til godkendelse i Økonomi­udvalget og Byrådet.

05. Boligforeningen Lejerbo ønsker at opføre 60 almene ungdomsboliger i form af tæt-lavt byggeri ved Minervavej i Paderup. Den samlede anskaffelsessum er beregnet til ca. 57 mio. kr., som hovedsagelig låne­finansieres, idet kommunen skal yde 'grundkapital­støtte' på ca. 4 mio. kr. og stille garanti for yderligere ca. 39,4 mio. kr. Videresendes til godkendelse i Øko­nomiudvalget og Byrådet.

06. Økonomiudvalget (et flertal - Bjarne Overmark (BL) stemte imod) har sendt et forslag til nye økono­mistyringsregler til høring. Det nye består i, at områ­det for ikke-rammebelagte udgifter reduceres med 0,7 mia. kr., fra 1,7 mia. kr. til 1 mia. kr. De 0,7 mia. kr. (til udsatte børn og unge samt voksen/­handicap­området) gøres rammebelagte. Åben drøftelse. Som supplement til Økonomiudvalgets forslag foreslår Miljø- og Teknikudvalget, at det fremover blot skal håndtere 2 bevillinger: 1 bevilling for det skattefinansierede om­råde og 1 for det brugerfinansierede område.

07. Der arbejdes med et nyt fælles fundament for fremtidens Miljø og Teknik. I den anledning er der gennemført 10 fokusgruppeinterviews for at få et indtryk af interne og eksterne brugeres og samar­bejdsparters holdninger og synspunkter. Disse indgår
i det videre arbejde. En efterretningssag.

08. Erik Bo Andersen (V) foreslår at færdiggøre Torupdalvej, herunder at der afsættes det nødven­dige beløb til arbejdet (der er tidligere lavet et over­slag på 1,7 mio., kr.). Baggrunden for forslaget er, at de sidste ca. 500 meter af Torupdalvej (fra Jadedalen til Udbyhøjvej) endnu ikke er færdiggjort, selv om om­rådet har været fuldt udbygget siden 2003, og alle sideveje er færdiggjort og overdraget til de respektive grundejerforeninger. Åben drøftelse. Da forslaget ikke er sagsbehandlet af embedsmændene, skal dette ske inden næste udvalgsmøde, hvor sagen tages op igen.

09. Gensidig orientering



 >  Det officielle referat


Referater fra tidligere møder:
01/10 2009, 03/09 2009, 13/08 2009



Tilbage til Politikværksted Classic


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Nøglen ved Værket ©DitRanders
Nøglen. Skulptur af Sven Dalsgaard ved Værket. © DitRanders





Fra dagsordenens punkt 02, sagsfremstilling:
I forbindelse med imple­mentering af det nye regu­lativ for brug af fodgæn­gerarealer mv. i Randers bymidte foreslår forvaltnin­gen, at taksterne hæves, og at der indføres takster på råden over offentligt vejareal (fx stilladser) samt på ophængning af reklamer på stilladser og byggeplads­hegn. Forslaget til takster er bl.a. lavet med bag­grund i et ønske om, at satserne skal afspejle de administrative omkostnin­ger i forvaltningen vedr. drift og håndhævelse af ordningen. I mange af de byer vi normalt sammen­ligner os med (fx Vejle, Esbjerg, Horsens og Viborg) er der ikke afgifter på denne form for råden over offentligt vejareal. I Aalborg er der afgifter på udeser­vering (1000 kr./m2
i indre by). I Århus er der differentierede takster for vareudstillinger i midtbyen (658–1839 kr./m2).
 
Randers Regnskov ©DitRanders
Randers Regnskov. © DitRanders
 
Fontænen på Østervold ©DitRanders
'Fontæne'. Ingvar Cronhammars nyeste værk på Østervold. I baggrunden 'Redfall' af samme kunstner. © DitRanders
Fra dagsordenens punkt 01, sagsfremstilling:
10 sager er godkendt men
med forsinkelse, fordi for­valtningen har måttet ven­te på supplerende oplys­ninger fra ansøger (land­mand og/eller konsulent).
- 3 sager forsinket 2-4 uger
- 3 sager forsinket 6-7 uger
- 4 sager forsinket 12 uger
I 6 sager venter forvaltnin-
gen på supplerende oplys­ninger fra ansøger (land­mand og/eller konsulent). De hidtidige forsinkelser kan opgøres til:
- 2 sager forsinket 16 uger
- 4 forsinket 28-30 uger
I 10 sager er sagsbehand-
lingen blevet genoptaget efter at have afventet sup­plerende oplysninger fra ansøger (landmand og/eller konsulent). Forsinkelserne fordeler sig således:
- 5 sager forsinket 4-9 uger
- 2 forsinket 16-18 uger
- 3 forsinket 24-30 uger
I 2 sager har manglende
svar fra nabokommune for­sinket hhv. 8 og 20 uger.
5 sager er forsinket 4-10
uger pga. ny bekendt­gørelse fra Miljøministeriet (ændrede grundlaget for sagsbehandlingen) eller på grund af lange svartider hos Miljøstyrelsen ved af­klaring af tvivlspørgsmål.
 
Bækkestien ©DitRanders
Bækkestien. © DitRanders