DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Blog

Offentliggjort 15/02 2010 00:00

S-triumf i ældrepolitik – de borgerlige tæt på teknisk knockout

Helt uforståeligt endte DF med at stemme blankt til et forslag, partiet selv var medforslagsstiller til

Af Michael Kjærgård


En knockout-sejr til Socialdemokraterne er det vel lige knap nok, men tæt på og i hvert fald en klar sejr på point i den første egentlige politiske markering mellem borgmesterpartiet og oppositionen i det nye Byråd.

  Det er servicen på ældreområdet, det gælder. På finansloven for i år står der 5,7 mio. kr. til Randers, øremærket til 'et kvalitetsløft i ældreplejen', og både S og V+K+DF fandt de penge velegnede til at profi­lere sig over for en attraktiv vælgergruppe.

  Som beskrevet i nyhedsanalysen Første måned af den nye byrådsperiode lagde Socialdemokraterne bedst fra land ved at præsentere sit forslag i Byrådet - formelt i strid med sædvanlig procedure, men et smart træk i henseende til opmærksomhedsværdien, også selv om det eneste, Byrådet foretog sig, var at ekspedere forslaget det rigtige sted hen, nemlig til Sundheds- og Ældreudvalget. Det udvalg, hvis område det er, og det udvalg hvor V+K+DF korrekt havde præsenteret sit forslag til, hvordan pengene skulle bruges. Proceduremæssigt korrekt, og endda med et par dages forspring foran S' forslag, men ikke desto mindre mere upåagtet, da udvalget jo kun er et ud­valg og ikke Byrådet.

  1-0 til S.


INDHOLDSMÆSSIGT er der også mere punch i S-for­slaget, rent vælger- og budskabsmæssigt. Ved at spæde til med andre penge bringes beløbet op på 9 mio. kr., og da der er 9 områdecentre i Randers Kom­mune, kan de hver få en million til at gøre godt med. Her og nu, og med Socialdemokraternes underskrift på fra-kortet på gaven.

  V+K+DF foreslog derimod at bruge de øremærkede finanslovs-penge, og kun dem, til at etablere et tryg­hedshotel på Randers Kollektivhus. Om det ene forslag rent sagligt er mere fornuftigt end det andet, eller omvendt, er en politisk vurdering, så det holder vi os langt væk fra her på sitet, men som budskab til væl­gerne er S-forslaget ikke så lidt mere rent i snittet.

  En rund million til hver områdecenter - det er noget, der er til at forstå. 2-0 til S.


I TORSDAGS nåede begge forslag så frem til realitets­behandling i Sundheds- og Ældreudvalget. V var klar over, hvad vej vinden blæste, og forsøgte, om lidt af vinden i det mindste ikke kunne tages ud af S-forsla­get ved at begrænse det til de 5,7 mio. kr. fra finans­loven - altså ikke suppleret op med andre penge. 630.000 kr. til hvert områdecenter er dog, når det nu er uundgåeligt, et mindre klart S-signal end en hel million.

  Men S har ikke for ingenting 5 af de 9 pladser i Sundheds- og Ældreudvalget, så ændringsforslaget blev nedstemt med S' stemmer - ikke mod alle andre, men mod V's 2. At R stemte blankt var ikke andet, end man kunne vente - R har ingen i aktier i hverken det ene eller andet forslag - men at også DF stemte blankt, forekommer der ikke umiddelbart at være nogen oplagt grund til.

  En ren walkover for S. 3-0.


OG BEDRE blev det ikke for de borgerlige, da V+K+DF-forslaget skulle behandles, lige efter at S' forslag var blevet vedtaget.

  Man kunne sige, at nu var pengene jo brugt, og så var der ikke mere at gøre, men hvis man ikke kan få sit eget igennem, kan man i det mindste sørge for at få udstillet, hvem det var, der ikke ville være med. Men den overvejelse kender de også i S, som derfor fremsatte et slags afværgeforslag, gående ud på at V+K+DF's forslag skulle udskydes til budgetforhand­lingerne for 2011. Så kan det blive aflivet til den tid, hvilket ingen formentlig vil lægge mærke til i den store sammenhæng, men så har S ikke sagt nej, i hvert fald ikke formelt.

  Manøvren lykkedes dog kun delvis, for V forlangte at få sit eget og de andre borgerliges forslag til af­stemning først, så S blev alligevel nødt til at stemme nej. Trods det blev afstemningen en total triumf for Socialdemokraterne, for hvem stemte for? Igen stod V's 2 stemmer alene imod S', mens Dansk Folkeparti - som medforslagsstiller - stemte blankt. Til sit eget for­slag! S-medlemmerne må have siddet på deres hæn­der for ikke at bryde ud i bifald, og efter det var det kun en detalje, at R stemte sammen med S for at ud­skyde/begrave V+K+DF-forslaget i 2011-budgetfor­handlingerne, hvortil V+DF nøjedes med at stemme blankt.

  4-0 til S. Tættere på teknisk knockout kan man vist ikke komme.



Tilbage til Artikler fra 2010 (1)


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Byporten ved Østergade/Rosenørnsgade ©DitRanders
Byporten ved Østergade/Rosenørnsgade. Skulptur af Jens Flemming Sørensen. © DitRanders





Afstemningen blev en total triumf for Socialdemokraterne, for hvem stemte for? Igen stod V's 2 stemmer alene imod S', mens Dansk Folkeparti - som medforslagsstiller - stemte blankt. Til sit eget forslag! S-medlemmerne må have siddet på deres hænder for ikke at bryde ud i bifald


 
Laksetorvet ©DitRanders
Laksetorvet. Skulptur af Per Arnoldi. © DitRanders
 
Redfall ©DitRanders
'Redfall' på Østervold. Skulptur af Ingvar Cronhammar. © DitRanders
En klar S-sejr på point i den første egentlige politiske markering mellem borgmesterpartiet og oppositionen i det nye Byråd