DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Nyhedsanalyse

Offentliggjort 02/02 2010 14:00

Første måned af den nye byrådsperiode

Status efter at Byrådet og alle udvalg har holdt deres første møder

Af Michael Kjærgård


Så gik januar. Den første måned i den nye byråds­periode er et overstået kapitel. Både Byrådet og alle udvalgene er kommet fra start og har holdt deres første møder. Og hvordan er status så?

  Alle partierne har lagt ud med et par markeringer: Først fremme ved skranken var Beboerlisten, der som 'lovet' i valgkampen ville lade det første byrådsmøde forpligte sig på en ny skole i Romalt. Spørgsmålet kom ganske vist ikke på dagsordenen, det blev stallet i det forberedende møde i Økonomiudvalget, men var oppe igen på udvalgets møde i går. Forsinkelsen har ikke nogen praktisk betydning, alene af den grund at Be­boerlistens begrundelse - et 'valgløfte, som stort set alle partier og lister gav på et valgmøde i Romalt forud for byråds­valget i november 2009' - i høj grad er Be­boerlistens egen fortolkning, og først og fremmest til valgkamp-brug. Og i øvrigt et gratis valgløfte at over­holde.

Forslaget går i alt sin hjertegribende enkelhed ud på, at Byrådet skal love, 'at der senest 1. april 2010 skal træffes beslutning om, at der i Romalt skal bygges en 2-sporet folkeskole med årgangene fra 0. til og med 9. klasse'. Det er, kan man roligt sige, en ganske vidtgående tilkendegivelse at stange ud, uden hver­ken forundersøgelser, udviklingsprognoser eller sags­behandling i øvrigt, og derfor vil ingen af de andre partier naturligvis forpligte sig sådan uden videre. Og da slet ikke blot for at Beboerlisten kan sole sig i det. Men som politisk stunt betragtet ganske velplaceret i forhold til, hvad Beboerlistens vælgere må formodes at vente sig af deres parti, så meget mere som der nu bliver dannet en arbejdsgruppe til at gøre de forbe­redelser, Beboerlisten ville springe over.


OGSÅ MED TANKE på vælgertækkeligheden har både Blå Stue (V+K+DF) og borgmesterpartiet S været ude med konkrete forslag til, hvad en pulje penge på fi­nansloven - 5,7 mio. kr. til Randers - der er øremærket til øget service på ældreområdet, helt konkret skal bruges til. Blå Stue fulgte kommandovejen og frem­satte sit forslag i Sundheds- og Ældreudvalget, hvis ressort det er, mens S med større sans for iscenesæt­telsen lod sit forslag gå direkte til Byrådet. Som over­hovedet ikke realitetsbehandlede det, men straks sendte det til - ja, Sundheds- og Ældreudvalget, hvor det hører hjemme. Det er Socialdemokraterne natur­ligvis drevne nok til at vide, men skønt resultatet rent proceduremæssigt dermed ender med at blive det samme som for Blå Stues forslag, er opmærksomheds­værdien ikke så lidt mere iøjnefaldende for S-forslaget.

  I henseende til vælgertækkeligheden er der også langt mere tyngde i S' forslag end i Blå Stues.

V+K+DF's forslag går ud på, at de 5,7 mio. kr. skal overlades til Sundheds- og Ældreudvalget, som så skal bruge dem til at etablere et tryghedshotel på Randers Kollektivhus. S foreslår også at lade Sundheds- og Æl­dreudvalget disponere pengene, men først fra 2011.
I år skal de 5,7 mio. kr. suppleres med blandt andet et engangsbeløb, som kommunen fik i kassen i en helt anden anledning, således at der her og nu er 9 mio. kr. at gøre godt med. 9 mio. kr. som ifølge S-forslaget skal sendes direkte ud til de 9 områdecentre. Kort sagt 1 mio. kr. til hvert, at fordele efter hvert område­centers eget skøn. En forbedring der er til at forstå, og det på et område som på en god dag kan kaste 15.000 stemmer af sig til højestbydende.

  Bemærk i øvrigt, at der ikke hermed er taget stilling til den saglige substans i de to forslag - det ene kan være mere sagligt fornuftigt end det andet eller om­vendt, men her er de alene bedømt ud fra deres politiske effekt. Og hvad det angår, henter S en del flere point for sin performance end V+K+DF.


PERFORMANCE kan man ikke rigtig kalde det, i hvert fald ikke på eget initiativ, men Beboerlistens ejer Bjarne Overmark har haft en god januar takket være TV2 Østjylland. 01/11 2009 fik TV2-regionerne som bekendt en ny kanal at boltre sig på, og TV2 Østjyl­land bruger den blandt andet til et ugentligt magasin­program, 'Vi ser tilbage'. En halv times feelgood-tv, hvor en inviteret gæst får lov at udlægge verden. I den sidste uge af januar var det Bjarne Overmark, der fik lov at se tilbage på sin stjernestund med per­sonalesagerne for et årti siden, krydret med aktuelle kommentarer. Ubetaleligt. Se selv udsendelsen i kort version eller lang version.

  Samme Overmark fik tidligere i januar også god plads i et andet af TV2 Østjyllands magasiner, debatpro­grammet 'Ud med sproget' om de bekendte anbrin­gelsessager og de besluttede besparelser på samme. Med sin formandspost for det udvalg, der forvalter anbringelserne, og sin modstand mod besparelserne, har Bjarne Overmark en central rolle i denne diskus­sion, om end hans rolle er mere nuanceret, end den som regel fremstilles.

  Således var overraskelsen åbenlys hos de to delta­gende fagforeningsrepræsentanter i debatprogram­met, da Bjarne Overmark ikke ville give dem ret i deres påstand om medarbejderflugt begrundet i besparel­serne. 'Ingen har henvendt sig til mig desangående', affærdigede han dem, og fik dermed samtidig sendt et klart signal til de ansatte under hans udvalgs res­sort, hvis de anden gang skulle være utilfredse med besparelser: man skal ikke forvente Bjarne Overmarks støtte, hvis man ikke går gennem ham. Se selv ud­sendelsen i kort version eller lang version.

  I sammenligning har SF, der også stemte imod be­sparelserne på anbringelsessagerne, været tilnærmel­sesvis usynligt i sammenhængen. Begge dele gælder
i øvrigt også ex-SF'er Erik Poulsen, og selv om det kan have en naturlig forklaring i, at hverken SF eller Poul­sen var med i det daværende Byråd, der besluttede besparelserne, kunne de nu godt have benyttet lej­ligheden til at markere sig lidt tydeligere, navnlig da i betragtning af, at de burde føle et stort behov for at positionere sig på noget andet end det kaotiske forløb i forbindelse med konstitueringen.

  Men det skete ikke, i hvert fald ikke i denne forbin­delse. Overmark og Beboerlisten tog hele scoren, mens SF til gengæld har været mål for drillerier fra Venstre, som i et syrligt indlæg på sin hjemmeside tværer lystigt rundt i en håndfuld valgplakater i Harrid­slev, som SF her mere end 2½ måneder efter valgdagen endnu ikke har fået taget sig sammen til at få pillet ned igen. Det gør det ikke mindre penibelt, at den ene tilbageværende SF'er i Randers Byråd, Kasper Fuhr, som bekendt fik en udvalgsformandspost i bytte for ex-partifællen Erik Poul­sens forliste borgmesterpost - og endda netop formandsposten for det Miljø- og Teknikudvalg, til hvis ansvar det hører at sørge for at bortfjerne efterladte valgplakater for det pågældende partis regning.

  Det er ikke sket, hvilket man kunne sige en del om. Og det gør Venstre så.


OGSÅ PÅ ANDEN VIS virker SF til at være faldet mere eller mindre sammen i udmattelse efter valget, hvad angår politisk servicering af sine vælgere. Men det er SF nu ikke ene om, skal det retfærdigvis tilføjes. Både Dansk Folkepartis hjemmeside og den konservative hjemmeside har bogstaveligt talt været urørt siden valget, og SF's hjemmeside har kun haft ganske få forkølede pip om aktuel randrusiansk politik, selv om man skulle tro, SF her efter valget har haft en del, der godt kunne tåle at få et par ord med på vejen.

  Det samme kan man sige om løsgænger Erik Poul­sens hjemmeside, hvor han forsat, og helt uanfægtet af det virkelige livs begivenheder, præsenteres som SF's spidskandidat.

  Den radikale hjemmeside er lidt bedre - men kun lidt, og kun den ene idet der er 2, og ingen af dem henviser til den anden (!)

  Derimod har Beboerlistens hjemmeside gjort et be­hjertet forsøg på at stramme sig an. Her var der virke­lig også potentiale til forbedring i forhold til sidst (indtil Beboerlisten fik valg-indhold på sin hjemmeside her i efteråret, var der i flere år sket absolut intet). Men efter dette valg lagde partiet ud med dels en udlæg­ning af konstitueringen, dels en optakt til byrådsmø­det i december 2009 inkl. et løfte om opfølgning ef­ter byrådsmødet. Den blev nu ikke til noget alligevel, men den næste optakt til næste byrådsmøde i januar blev dog opdateret til en slags opfølgning, om end med stort set samme indhold som optakten (besparel­serne på anbringelsessagerne). Et forsøg på at med­dele sig via en Facebook-gruppe er tilsyneladende lø­bet ud i sandet, i hvert fald er der ingen aktivitet her.


TILBAGE ER, nu som før valget, de to store partier Socialdemokraterne og Venstre, hvis hjemmesiders brugere nyder godt af en vis jævnlig opdatering med stort og småt. Venstres hjemmeside ligger som regel på en lidt højere opdateringsfrekvens, men Socialde­mokraternes hjemmeside følger pænt med.

  Begges kommunikation ligger klasser over de andre partiers. For så vidt blot en understregning af det velkendte fænomen, at der skal bruges tid for at få arbejde gjort, og jo flere man er, jo mere kan det blive til.



Tilbage til Artikler fra 2010 (1)


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3


Tilføj kommentar:

SF-plakat ©Venstre
SF-plakat i Harridslev, mere end 2½ måneder efter valget. En forsømmelse som udpensles udførligt i et indlægVenstres hjemmeside.© Venstre





Skønt resultatet rent proceduremæssigt ender med at blive det samme som for Blå Stues forslag, er opmærksomheds­værdien ikke så lidt mere iøjnefaldende for S-forslaget


V+K+DF's forslag
(fra referatet af Sundheds- og Ældre­udvalgets møde 13/01). Se også V's egen omtale på sin hjemmeside


S' forslag
(fra referatet af Byrådets møde 18/01)
Se også S' egen omtale på partiets hjemmeside


 
Randers Havn ©DitRanders
Randers Havn. © DitRanders
 
Tronholmen ©DitRanders
Tronholmen. © DitRanders
Bjarne Overmark fik lov at se tilbage på sin stjernestund med personalesagerne for et årti siden, krydret med aktuelle kom­mentarer. Ubetaleligt


tv
'Vi ser tilbage'
Fra TV2 Østjylland
Net-tv (2 udsendelser), kort version ca. 8 min., lang version ca. 28 min.


tv
'Ud med sproget'
Fra TV2 Østjylland
Net-tv (2 udsendelser), kort version ca. 7½ min., lang version ca. 28½ min.


 
Skøjtebanen på Østervold ©DitRanders
Skøjtebanen på Østervold. © DitRanders
 
Parti-hjemmesider ©DitRanders

Links til de viste
parti-hjemmesider:

 >  Dansk Folkeparti

 >  Konservative

 >  SF

 >  Erik Poulsen

 >  Radikale (den ene)

 >  Radikale (den anden)

 >  Beboerlisten

 >  Venstre

 >  Socialdemokraterne



 
Randers Regnskov ©DitRanders
Randers Regnskov. © DitRanders
 
Partiernes hjemmesider. DF og K har bogstaveligt talt ikke rørt deres hjemmesider (øverst) siden valget - faktisk dagen før valget, for at være præcis. I næste række er det for SF kun blevet til enkelte forkølede pip om aktuel randrusiansk politik, selv om man skulle tro, at netop SF har (haft) en del at gøre rede for. Heller ikke løsgænger Erik Poulsen har brugt megen tid på sin hjemmeside, der stadig præsen­terer ham som SF-spidskandidat. R har hele 2 hjemmesider (herover), hvilket godt kun­ne give skyts til et par ærkeradikale vitser, mens BL her ved siden af trods alt har gjort et behjertet forsøg på at oppe sig med sin hjemme­side, der var sørgeligt statisk indtil kort før valget. V og S (nederst) er de eneste, der opdaterer deres hjemmesider nogenlunde regelmæssigt.