Nyhedsanalyse
Offentliggjort 02/02 2010 14:00
Af Michael Kjærgård
Så gik januar. Den første måned i den nye byrådsperiode er et overstået kapitel. Både Byrådet og alle udvalgene er kommet fra start og har holdt deres første møder. Og hvordan er status så?
Alle partierne har lagt ud med et par markeringer: Først fremme ved skranken var Beboerlisten, der som 'lovet' i valgkampen ville lade det første byrådsmøde forpligte sig på en ny skole i Romalt. Spørgsmålet kom ganske vist ikke på dagsordenen, det blev stallet i det forberedende møde i Økonomiudvalget, men var oppe igen på udvalgets møde i går. Forsinkelsen har ikke nogen praktisk betydning, alene af den grund at Beboerlistens begrundelse - et 'valgløfte, som stort set alle partier og lister gav på et valgmøde i Romalt forud for byrådsvalget i november 2009' - i høj grad er Beboerlistens egen fortolkning, og først og fremmest til valgkamp-brug. Og i øvrigt et gratis valgløfte at overholde.
Forslaget går i alt sin hjertegribende enkelhed ud på, at Byrådet skal love, 'at der senest 1. april 2010 skal træffes beslutning om, at der i Romalt skal bygges en 2-sporet folkeskole med årgangene fra 0. til og med 9. klasse'. Det er, kan man roligt sige, en ganske vidtgående tilkendegivelse at stange ud, uden hverken forundersøgelser, udviklingsprognoser eller sagsbehandling i øvrigt, og derfor vil ingen af de andre partier naturligvis forpligte sig sådan uden videre. Og da slet ikke blot for at Beboerlisten kan sole sig i det. Men som politisk stunt betragtet ganske velplaceret i forhold til, hvad Beboerlistens vælgere må formodes at vente sig af deres parti, så meget mere som der nu bliver dannet en arbejdsgruppe til at gøre de forberedelser, Beboerlisten ville springe over.
OGSÅ MED TANKE på vælgertækkeligheden har både Blå Stue (V+K+DF) og borgmesterpartiet S været ude med konkrete forslag til, hvad en pulje penge på finansloven - 5,7 mio. kr. til Randers - der er øremærket til øget service på ældreområdet, helt konkret skal bruges til. Blå Stue fulgte kommandovejen og fremsatte sit forslag i Sundheds- og Ældreudvalget, hvis ressort det er, mens S med større sans for iscenesættelsen lod sit forslag gå direkte til Byrådet. Som overhovedet ikke realitetsbehandlede det, men straks sendte det til - ja, Sundheds- og Ældreudvalget, hvor det hører hjemme. Det er Socialdemokraterne naturligvis drevne nok til at vide, men skønt resultatet rent proceduremæssigt dermed ender med at blive det samme som for Blå Stues forslag, er opmærksomhedsværdien ikke så lidt mere iøjnefaldende for S-forslaget.
I henseende til vælgertækkeligheden er der også langt mere tyngde i S' forslag end i Blå Stues.
V+K+DF's forslag går ud på, at de 5,7 mio. kr. skal overlades til Sundheds- og Ældreudvalget, som så skal bruge dem til at etablere et tryghedshotel på Randers Kollektivhus. S foreslår også at lade Sundheds- og Ældreudvalget disponere pengene, men først fra 2011.
I år skal de 5,7 mio. kr. suppleres med blandt andet et engangsbeløb, som kommunen fik i kassen i en helt anden anledning, således at der her og nu er 9 mio. kr. at gøre godt med. 9 mio. kr. som ifølge S-forslaget skal sendes direkte ud til de 9 områdecentre. Kort sagt 1 mio. kr. til hvert, at fordele efter hvert områdecenters eget skøn. En forbedring der er til at forstå, og det på et område som på en god dag kan kaste 15.000 stemmer af sig til højestbydende.
Bemærk i øvrigt, at der ikke hermed er taget stilling til den saglige substans i de to forslag - det ene kan være mere sagligt fornuftigt end det andet eller omvendt, men her er de alene bedømt ud fra deres politiske effekt. Og hvad det angår, henter S en del flere point for sin performance end V+K+DF.
PERFORMANCE kan man ikke rigtig kalde det, i hvert fald ikke på eget initiativ, men Beboerlistens ejer Bjarne Overmark har haft en god januar takket være TV2 Østjylland. 01/11 2009 fik TV2-regionerne som bekendt en ny kanal at boltre sig på, og TV2 Østjylland bruger den blandt andet til et ugentligt magasinprogram, 'Vi ser tilbage'. En halv times feelgood-tv, hvor en inviteret gæst får lov at udlægge verden. I den sidste uge af januar var det Bjarne Overmark, der fik lov at se tilbage på sin stjernestund med personalesagerne for et årti siden, krydret med aktuelle kommentarer. Ubetaleligt. Se selv udsendelsen i kort version eller lang version.
Samme Overmark fik tidligere i januar også god plads i et andet af TV2 Østjyllands magasiner, debatprogrammet 'Ud med sproget' om de bekendte anbringelsessager og de besluttede besparelser på samme. Med sin formandspost for det udvalg, der forvalter anbringelserne, og sin modstand mod besparelserne, har Bjarne Overmark en central rolle i denne diskussion, om end hans rolle er mere nuanceret, end den som regel fremstilles.
Således var overraskelsen åbenlys hos de to deltagende fagforeningsrepræsentanter i debatprogrammet, da Bjarne Overmark ikke ville give dem ret i deres påstand om medarbejderflugt begrundet i besparelserne. 'Ingen har henvendt sig til mig desangående', affærdigede han dem, og fik dermed samtidig sendt et klart signal til de ansatte under hans udvalgs ressort, hvis de anden gang skulle være utilfredse med besparelser: man skal ikke forvente Bjarne Overmarks støtte, hvis man ikke går gennem ham. Se selv udsendelsen i kort version eller lang version.
I sammenligning har SF, der også stemte imod besparelserne på anbringelsessagerne, været tilnærmelsesvis usynligt i sammenhængen. Begge dele gælder
i øvrigt også ex-SF'er Erik Poulsen, og selv om det kan have en naturlig forklaring i, at hverken SF eller Poulsen var med i det daværende Byråd, der besluttede besparelserne, kunne de nu godt have benyttet lejligheden til at markere sig lidt tydeligere, navnlig da i betragtning af, at de burde føle et stort behov for at positionere sig på noget andet end det kaotiske forløb i forbindelse med konstitueringen.
Men det skete ikke, i hvert fald ikke i denne forbindelse. Overmark og Beboerlisten tog hele scoren, mens SF til gengæld har været mål for drillerier fra Venstre, som i et syrligt indlæg på sin hjemmeside tværer lystigt rundt i en håndfuld valgplakater i Harridslev, som SF her mere end 2½ måneder efter valgdagen endnu ikke har fået taget sig sammen til at få pillet ned igen. Det gør det ikke mindre penibelt, at den ene tilbageværende SF'er i Randers Byråd, Kasper Fuhr, som bekendt fik en udvalgsformandspost i bytte for ex-partifællen Erik Poulsens forliste borgmesterpost - og endda netop formandsposten for det Miljø- og Teknikudvalg, til hvis ansvar det hører at sørge for at bortfjerne efterladte valgplakater for det pågældende partis regning.
Det er ikke sket, hvilket man kunne sige en del om. Og det gør Venstre så.
OGSÅ PÅ ANDEN VIS virker SF til at være faldet mere eller mindre sammen i udmattelse efter valget, hvad angår politisk servicering af sine vælgere. Men det er SF nu ikke ene om, skal det retfærdigvis tilføjes. Både Dansk Folkepartis hjemmeside og den konservative hjemmeside har bogstaveligt talt været urørt siden valget, og SF's hjemmeside har kun haft ganske få forkølede pip om aktuel randrusiansk politik, selv om man skulle tro, SF her efter valget har haft en del, der godt kunne tåle at få et par ord med på vejen.
Det samme kan man sige om løsgænger Erik Poulsens hjemmeside, hvor han forsat, og helt uanfægtet af det virkelige livs begivenheder, præsenteres som SF's spidskandidat.
Den radikale hjemmeside er lidt bedre - men kun lidt, og kun den ene idet der er 2, og ingen af dem henviser til den anden (!)
Derimod har Beboerlistens hjemmeside gjort et behjertet forsøg på at stramme sig an. Her var der virkelig også potentiale til forbedring i forhold til sidst (indtil Beboerlisten fik valg-indhold på sin hjemmeside her i efteråret, var der i flere år sket absolut intet). Men efter dette valg lagde partiet ud med dels en udlægning af konstitueringen, dels en optakt til byrådsmødet i december 2009 inkl. et løfte om opfølgning efter byrådsmødet. Den blev nu ikke til noget alligevel, men den næste optakt til næste byrådsmøde i januar blev dog opdateret til en slags opfølgning, om end med stort set samme indhold som optakten (besparelserne på anbringelsessagerne). Et forsøg på at meddele sig via en Facebook-gruppe er tilsyneladende løbet ud i sandet, i hvert fald er der ingen aktivitet her.
TILBAGE ER, nu som før valget, de to store partier Socialdemokraterne og Venstre, hvis hjemmesiders brugere nyder godt af en vis jævnlig opdatering med stort og småt. Venstres hjemmeside ligger som regel på en lidt højere opdateringsfrekvens, men Socialdemokraternes hjemmeside følger pænt med.
Begges kommunikation ligger klasser over de andre partiers. For så vidt blot en understregning af det velkendte fænomen, at der skal bruges tid for at få arbejde gjort, og jo flere man er, jo mere kan det blive til.
Tilbage til Artikler fra 2010 (1)
Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3
Tilføj kommentar:
SF-plakat i Harridslev, mere end 2½ måneder efter valget. En forsømmelse som udpensles udførligt i et indlæg på Venstres hjemmeside.© Venstre |
Skønt resultatet rent proceduremæssigt ender med at blive det samme som for Blå Stues forslag, er opmærksomhedsværdien ikke så lidt mere iøjnefaldende for S-forslaget V+K+DF's forslag (fra referatet af Sundheds- og Ældreudvalgets møde 13/01). Se også V's egen omtale på sin hjemmeside S' forslag (fra referatet af Byrådets møde 18/01) Se også S' egen omtale på partiets hjemmeside | |
Randers Havn. © DitRanders | ||
Tronholmen. © DitRanders |
Bjarne Overmark fik lov at se tilbage på sin stjernestund med personalesagerne for et årti siden, krydret med aktuelle kommentarer. Ubetaleligt 'Vi ser tilbage' Fra TV2 Østjylland Net-tv (2 udsendelser), kort version ca. 8 min., lang version ca. 28 min. 'Ud med sproget' Fra TV2 Østjylland Net-tv (2 udsendelser), kort version ca. 7½ min., lang version ca. 28½ min. | |
Skøjtebanen på Østervold. © DitRanders | ||
> Links til de viste > SF > Radikale (den ene) > Radikale (den anden) > Venstre | ||
Randers Regnskov. © DitRanders | ||