Udvalgsmødereferat
Opdateret 02/12 2009
Dagsorden med 10 sager.
01. En budgetkontrol for hele det kommunale område - altså ikke kun Arbejdsmarkedsudvalgets - viser, at driftsudgifterne har været 16,3 mio. kr. højere end budgetteret. Til gengæld har anlægsudgifterne været 14,2 mio. kr. mindre end budgetteret. Begge afvigelser kræver formelle tillægsbevillinger, for anlægsudgifternes vedkommende en såkaldt 'negativ tillægsbevilling', idet pengene jo er sparet. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
02. Samme øvelse som i foregående punkt, men udelukkende bestående af omposteringer mellem forskellige bevillingsområder - udgiftsmæssigt er slutfacit det samme. Videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget.
03. Der er ønske om at etablere et Center for Kompetenceudvikling og Jobrotation, der, som navnet siger, skal fremme uddannelse af arbejdsstyrken og herunder øge anvendelsen af jobrotation i virksomhederne. Ønsket er begundet i, at der i Randers er en stor gruppe kortuddannede med et uddannelsesmæssigt efterslæb - en gruppe der kun langsomt bliver mindre. Den aktuelle situation med stigende ledighed og stærkere tendens til udflytning af arbejdspladser til udlandet, samt udsigten til at store dele af arbejdsstyrken inden for de nærmeste år forlader arbejdsmarkedet, gør det påkrævet at intensivere indsatsen med kompetenceudvikling. Den opgave skal Center for Kompetenceudvikling og Jobrotation løse. Centeret etableres i første omgang for en 3-årig periode med start 01/01 2010 med en forventet udgift det første år på 800.000 kr. Planen er, at Randers Kommune
i 2010 finansierer 80%, i 2011 65% og i 2012 30%. Resten af pengene - og fra 2013 100% - skal hentes andre steder fra, hvorfor det også bliver en af det nye centers opgaver at skaffe ekstern finansiering. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
04. Der er ønske om at etablere et Erhvervsskoleværksted, der skal bidrage til at få udsatte unge til at gennemføre en erhvervsuddannelse. Værkstedet bliver oprettet som et produktionsskoleværksted med lærer og mentor og etableres i regi af Randers Produktionshøjskole i samarbejde med Jobcenteret og områdets erhvervsskoler samt Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU). Eleverne rekrutteres via Jobcentret, UU, erhvervsskolerne eller direkte fra 9. eller 10. klasse. Initiativet finansieres i overvejende grad af Produktionshøjskolens ordinære midler, mens elevernes forsørgelsesgrundlag er skoleydelse, som er statsfinansieret. Derudover har Produktionshøjskolen søgt om 400.000 kr. til igangsætningen, men de penge spares allerede det første år, ved at eleverne overgår fra kommunalt finansieret kontanthjælp til den statsbetalte ydelse. Eksempelvis vil kommunen hvert år kunne spare 450.000 kr., hvis der konstant er 25 elever på Erhvervsskoleværkstedet, og halvdelen modtager kontanthjælp som hjemmeboende unge og den halvdelen som udeboende unge. Indstilles til godkendelse. Godkendt.
05. Center for Beskæftigelse og Revalidering (CBR) skal overflyttes fra at være Arbejdsmarkedsudvalgets ansvarsområde til at være Socialudvalgets. Derved undgås mulige tvivlsspørgsmål om organisatorisk sammenfald mellem Jobcenter Randers som bestiller og CBR-Randers som leverandør af ydelser på beskæftigelsesområdet (idet de to enheder så vil høre under hver sit udvalg). CBR vil da få status som 'anden aktør, hvilket giver mulighed for refusion fra staten. Denne mulighed træder i kraft fra 2010, hvorfor overflytningen mellem udvalgene passende kan ske i forbindelse med konstitueringen af den kommende Byråd og dets udvalg. En efterretningssag.
06. Randers Kommune ønsker - sammen med lokale virksomheder, arbejdsmarkedets parter, uddannelsesudbydere, Region Midtjylland og kommuner i Vestjylland - at ansøge Globaliseringsfonden om midler til at støtte afskedigede medarbejdere inden for fødevareindustrien og jern- og metal-området i målrettede uddannelsesforløb, som kan gen-integrere dem på arbejdsmarkedet. Region Midtjylland er tovholder på projektet, der foreløbig er i ansøgningsfasen. Hvis/når det falder på plads, vil det medføre en ikke nærmere opgjort besparelse på kommunens aktiveringsbudget. En efterretningssag.
07. Jobcenter Randers har i et år frem til oktober 2009 været medinteressent i 'Projekt 4K, et forsøgsprojekt for unge under 30 år', er en såkaldt virksomhedsnær indsats for skrøbelige unge med det formål at sluse unge med de svageste forudsætninger ind på arbejdsmarkedet. Projektet var igangsat under en 3-årig forsøgsordningen vedr. virksomhedscentre, som nu gøres permanent, og Jobcenter Randers har nu søgt om 490.000 kr. fra en pulje på 17 mio. kr., som Arbejdsmarkedsstyrelsen har afsat hertil. Virksomhedscentrene er et samarbejde mellem Jobcentret og private eller offentlige virksomheder, der stiller et antal praktikpladser og evt. også en mentorfunktion til rådighed. Målsætningen med den permanente ordning er at øge antallet af kontanthjælpsmodtagere fra matchgruppe 4, som er i virksomhedspraktik, og Jobcentrene kan få tilskud ud fra opgavens størrelse. For Jobcenter Randers' vedkommende er målsætningen at øge antallet af virksomhedspraktiker med 120 fra 54 til 174 ved udgangen af maj 2011. De ansøgte 490.000 kr. er det maximale beløb, der kan søges om, og hvis pengene bevilges, skal de bruges til at frikøbe en jobkonsulent til at være tovholder. En efterretningssag.
08. Anvendt Kommunal Forskning (AKF), det tidligere 'Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut' har lavet en analyse af effekten af efteruddannelse af voksne. En efterretningssag.
09. Status for ledighed og indsats på arbejdsmarkedsområdet. En efterretningssag.
Referater fra tidligere møder:
03/11 2009, 06/10 2009, 08/09 2009
Tilbage til Politikværksted Classic
Redfall. © DitRanders | Fra dagsordenens punkt 06, sagsfremstilling: Globaliseringsfonden (Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen) administreres i Bruxelles. Den kan finansiere aktive arbejdsmarkedstiltag for at hjælpe ansatte, der mister jobbet som følge af globaliseringen. (...) Det er en grundbetingelse, at aktiviteterne omfatter en virksomhed, som har afskediget i alt mindst 500 personer. Dette er den direkte årsag til, at Region Midtjylland har henvendt sig til Randers Kommune, idet det så er muligt at kombinere lukningen af Danish Crowns slagteri i Holstebro med lukningen af Tulip Food Company i Sdr. Borup ved Randers. På sidstnævnte virksomhed er varslet ca. 180 medarbejdere afskediget med virkning fra 03/12 2009. Og det er samtidig muligt at udvide med beslægtede brancheområder, hvorfor jern- og metalområdet, som er særligt hårdt ramt i Randers-området, er relevant. | |
Randers Havn. I forgrunden til venstre 'Jens Ove'. © DitRanders | ||
Udbyhøjvej. © DitRanders |
Fra dagsordenens punkt 07, sagsfremstilling: 'Projekt 4K' har været afviklet fra september 2008 til oktober 2009, og der har været 57 deltagere tilknyttet projektet i kortere eller længere perioder. 4 deltagere fortsætter i virksomhedscenter, og 11 er langtidssyge. Af de øvrige er 2 i uddannelse, 2 i ordinær beskæftigelse, 1 i løntilskud, 25 i andet tilbud, 5 i socialpsykiatrisk behandling og 7 afmeldt til 'andet' - barsel, kontanthjælp stoppet mv. Projektet har været delvist finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen med 30.000 kr. pr. plads, i alt 600.000 kr. | |
Hadsundvejens Skole. Forrest den nye del, der er ved at blive indrettet, og længere oppe ad bakken den nuværende/hidtidige skolebygning. © DitRanders | ||