DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Nyhedsanalyse

Offentliggjort 18/11 2009 14:05

– (Opdateret 18/11 2009 15:15)

Rød Stue genopstår

SF splittet. Erik Poulsen isoleret sammen med Blå Stue, Kasper Fuhr er gået sammen med S og BL Opdatering: Fintællingen bekræfter rødt flertal – men det var tæt på

Af Michael Kjærgård


Nattens sensation er forduftet. Efter en klar und­sigelse fra sit bagland af konstitueringsaftalen med de borgerlige fik det ene af SF's nyvalgte byrådsmed­lemmer, Kasper Fuhr Christensen, kolde fødder og fik i morges, med LO-formand Ejvind Clemmensens mel­lemkost, bragt et møde i stand med borgmester Hen­ning Jensen Nyhuus og Socialdemokraterne. Resul­tatet er en ny konstitueringsaftale, der cementerer Rød Stue med deltagelse af S, BL og ½ SF.

  Den anden halvdel af SF's byrådsgruppe, Erik Poul­sen er dermed udmanøvreret, og bliver alligevel ikke borgmester. Nyhuus fortsætter.

  Hvad der lignede en borgerlig næsten-sejr, er for­ vandlet til et totalt nederlag. Rød Stue rydder bordet, og der bliver ikke en eneste lønnet post til opposi­tionen. Foruden borgmesterposten til Nyhuus er for­mandsposten i Miljø- og Teknikudvalget aftalt givet til Kasper Fuhr Christensen, som oveni får plads i Økono­miudvalget, mens Bjarne Overmark fortsætter som formand for Børn og Skoleudvalget. Resten af posterne er endnu ikke fordelt, men konstituerings­parterne beholder dem for sig selv. Det vil sige et far­vel til Anders Buhl-Christensen som formand for Kultur- og Fritidsudvalget, og heller ikke til den hidtidige for­mand for Miljø- og Teknikudvalget, Mogens Nyholm (R), falder der noget af.


I SANDHED et bevæget forløb.

  Mindre end et halvt døgn holdt konstitueringen med En rød pædagog til Blå Stue, og fra at være de­signeret borgmester i nat er Erik Poulsen fra og med i dag en politisk set stendød mand i Byrådet. Med min­dre fintællingen flytter tilstrækkeligt med stemmer væk fra Beboerlisten - kun 46 skal der til, så mister BL et mandat til K, og så har Blå Stue igen flertal sammen med ½ SF. Men som det ser ud lige nu, er der tale om en konsolidering af Rød Stue. Som endda er ble­vet mere rød, idet R er skiftet ud med SF. For de borgerlige må fornemmelsen i dag være nogenlunde den samme, som den var for socialdemokraterne i nat. Snydt. Man kan ikke stole på nogen.

  LO's rolle i Kasper Fuhrs sideskift vil utvivlsomt kun lægge yderligere til de borgerliges vrede. Under valg­kampen var især Venstre helt oppe at køre over LO­aftalen med S, BL og SF, som ifølge de borgerlige gav LO en helt utilbørlig indflydelse på randrusiansk politik. Denne følelse kan ikke være blevet mindre udtalt med den seneste udvikling.


OG HVAD siger den midlertidige hovedperson Erik Poulsen så til det alt sammen? Ja, Kasper Fuhr ved det ikke, for han har ikke talt med sin partifælle siden den første konstituering. 'Erik kørte sololøb i nat, så kører jeg sololøb i dag', begrunder han den manglende ori­entering til sin medkandidat.

'Du skrev også under på den første konstituerings­aftale, så helt solo var det heller ikke'?

  'Det var solo på den måde, at jeg sad som ung og uerfaren i en proces, som jeg blev trukket ind i meget sent, og jeg følte mig presset til at skrive under,' lyder hans forklaring.

  Hvad angår uerfarenhed deler han den med sin partifælle Erik Poulsen, der tilsyneladende ikke havde sit bagland med sig, da han sagde ja til de borgerliges tilbud om borgmesterposten. Ifølge Kasper Fuhr Christensen, der foruden sit kommende byrådsmed­lemskab også er formand for SF Randers, var det en enig SF-bestyrelse, der underkendte nattens konstitu­eringsaftale.

  Havde Poulsen - og Fuhr selv, ikke at for­glemme - kendt spillets regler godt nok til at huske at spørge på forhånd, kunne de have sparet deres parti for meget. Også de borgerlige, der satsede alt og tabte alt på SF-eventyret, kunne være sparet for meget, og det samme gælder for den sags skyld Socialdemokraterne, der har været gennem hele følsesesregistret.

  Men nu er hvad S selv betragter som naturens orden, genoprettet, og også Beboerlisten kan kun være tilfreds. For Blå Stue, derimod - herunder i sær­deleshed dens nye medlem Mogens Nyholm (R) - kan det være starten på en lang, lang ørkenvandring. Byrådsperiodens 4 år kan blive lange nok, men selv om der er længe til, kommer der en valgkamp efter denne, og i 2013 vil intet være glemt.


Opdatering: Blå Stues og Erik Poulsens sidste spinkle håb om alligevel at komme til fadet er bristet. Fintæl­lingen er afslut­tet, og selv om der kun skulle flyttes ganske få stemmer, for at et mandat ville skifte fra BL til K, blev der blev ikke flyttet nok til at ændre valg­resultatet.

  Byrådets alleryderste mandat gik til BL, som dermed får 2, og sammen med S' 13 mandater og SF's ene er flertallet dermed bekræftet.



Tilbage til Alt om byrådsvalget


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Konstituering ©DitRanders
Kolde fødder. SF's nyvalgte byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen fik kolder fødder over konstitueringsaftalen med de borgerlige, der gjorde hans partilfælle, det ligeledes nyvalgte byrådsmedlem Erik Poulsen til borgmester. Det bliver han ikke alligevel. Kasper Fuhr Christensens fødder er varme igen, og Henning Jensen Nyhuus fortsætter. © DitRanders.dk
 
Sorteper ©DitRanders
Sorteper. Mens Anders Buhl-Christensen stadig var inde i forhandlingerne på borgmesterkontoret. I stedet gik han egne veje, men i dag er alt tabt på gulvet. © DitRanders.dk
Hvad der lignede en borgerlig næsten­sejr, er forvandlet til et totalt nederlag. Rød Stue rydder bordet, og der bliver ikke en eneste lønnet post til oppositionen


 
Blå Stue ©DitRanders
En rød pædagog til Blå Stue. Mens det endnu så ud til, at de borgerlige kunne spille S af banen. © DitRanders
 
Valgaften ©DitRanders
Valgaften. Mens det endnu kun var almindeligt spændende. Prognoserne blev fulgt i forhallen på Laksetorvet. © DitRanders