DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Blog

Offentliggjort 27/05 2010 12:45

Oves opskrift

RFC-cheftræner Ove Christensen på konference i rollen som erhvervs­leder, der vendte virksomhed i krise

Af Michael Kjærgård


Randers FC's ligamandskab har som bekendt skrevet både fodbold- og danmarkshistorie ved at trække sig selv op ved håret fra en tilsyneladende bundløs krise i efteråret til overlevelse i Superligaen. Ingen kan være i tvivl om, at det er den tilkalde cheftræner Ove Chri­stensens fortjeneste, men hvordan bar han sig ad? Det fortalte han om på en konference for randrusian­ske erhvervsfolk, arrangeret af Randers Erhvervs- og Udviklingsråd (REU) i samarbejde med en stribe andre arrangører.

  For at forstå det hele, skal man have udgangs­punktet på plads:

  'Jeg er vendelbo. Det er ikke noget jeg er stolt af, jeg er bare taknemmelig for det', slog Ove C. tonen an, og oversatte: 'Det er min indgang til arbejdet: yd­myghed med et glimt i øjet'.

  I arbejdet med RFC har han trukket på et helt livs erfaringer: 'Da jeg var barn, var det vigtigt at gå i skole, at være flittig og at være dygtig. I den nævnte rækkefølge. I den by hvor jeg boede som barn, spil­lede vi fodbold om sommeren og bordtennis om vin­teren. Det var de muligheder, der var. Selv startede jeg med bordtennis, jeg gik hen og blev Danmarks­mester, og senere blev jeg træner. Bordtennis lærte mig meget om fodbold. Når man har spillet i Kina med 10.000 tilskuere på lægterne, som kun var ude på at distrahere dig, så lærer man noget om betydningen af samarbejdet mellem spiller og træner', forklarede han.

  Da han kom til Randers FC i efteråret, var holdet på alle måder helt nede. 'Jeg var noget rystet, da jeg sendte dem på banen første gang. De havde ikke lyst. Der sad 1300 tilskuere, helt tavse, så det var ikke mærkeligt, at de ikke havde lyst, og der var nogle gange før jul, jeg sagde til mig selv: 'Det her er det ikke sikkert, du kan klare'.

  Men han sagde også til sig selv: 'Det skal blive løgn, vi vil have selvrespekten tilbage'.


'DET VAR IKKE planen, at vi skulle klare frisag. Hvad vi gjorde, var at tilpasse os til en tilværelse i 1. division. Vi fik solgt en spiller der ikke passede ind i mit koncept, og vi fik millioner for ham. Vi skilte os af med flere spil­lere. Vi både tjente og sparede penge ved at sælge. I stedet fik vi nye medarbejdere, der var sultne og op­satte på at præstere.'

  'Mange siger, at man skal have en homogen trup. Det er helt forkert. Man skal have mange personlig­heder, med mange kompetencer og mange forskellige baggrunde. Det er forskellighederne, der giver syn­ergien. Et fælles grundlag, men også individuelle kom­petencer. Holdet går forud for alt, men ikke på be­kostning af den enkelte. Respekt er et nøgleord. Målsætningen skal medarbejderne være med til at lave, den skal være realistisk og det skal kunne måles, om den følges. Ikke med resultatmål, men procesmål,' forklarede Ove C. om sin filosofi.

  Om sin arbejdsmetode:

  'Jeg stiller prognoser op: hvis vi gør det og det, hvad er så sandsynligheden for at opnå noget be­stemt.'

  'Jeg prioriterer: vi skal beskæftige os med det vi er gode til, noget der giver værdi. Alt andet lader vi ligge.'

  'Jeg lægger vægt på selvkendskab: hvad er jeg god til, og hvad skal jeg holde mig fra.'

  'Jeg planlægger og systematiserer - det er sådan man løfter bundniveauet. Ingen detalje måtte over­ses. Siden oktober har jeg kørt 20.000 kilometer for at se kommende modstanderes kampe, og jeg har gennemgået et utal af detaljer med spillerne.'

  'Jeg giver spillerne roller efter deres kompetencer. Så udvikler de sig. Og man skal altid anerkende spil­lerne, når de gør det godt. Så er det også nemmere at kritisere, når dét er nødvendigt.'

  'Jeg visualiserer målet: hvis vi gør sådan og sådan, så præsterer vi. Måske lykkes vi, men først og fremmest vil vi have vores selvrespekt tilbage. Udadtil holdt vi bevidst lav profil. Når det gik godt, var vi glade men beskedne, og vi kommenterede aldrig på de andres dumheder - det var der ingen grund til, de var jo åbenlyse. Vi var ydmyge.'


OM FREMTIDEN: 'Vi har en hård periode foran os. Man skal have armene ned i en fart, ikke hvile på laurbærrene. Det der var godt nok i søndags, er ikke godt nok i morgen. Det gælder hver eneste uge,' forklarede Ove C. de knap 100 tilhørere på konfe­rencen, der blev holdt i loungen på Essex Park.



Tilbage til Artikler fra 2010 (1)


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

RFC-cheftræner Ove Christensen ©DitRanders
Ledelse. RFC-cheftræner Ove Christensen var topnavn på REU-konferencen. © DitRanders





Mange siger, at man skal have en homo­gen trup. Det er helt forkert. Man skal have mange per­sonligheder, med mange kompetencer og mange forskellige baggrunde. Det er forskellighederne, der giver syn­ergien.
Ove Christensen, cheftræner, RFC


 
RFC-cheftræner Ove Christensen ©DitRanders
Ove C.: 'Det her er det ikke sikkert, du kan klare'. © DitRanders
 
RFC-cheftræner Ove Christensen ©DitRanders
Ove C.: 'Det skal blive løgn, vi vil have selvrespekten tilbage'. © DitRanders