DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Blog

Offentliggjort 23/03 2010 00:30

Der varmes op til en sparerunde

Kommunens 2009-regnskab har afsløret et hul på 36 mio. kr.

Af Michael Kjærgård


Randers Kommune overskred sit 2009-budget, viser det endelige regnskab nu. Med hvor meget kan reg­nes ud på flere måder, fordi overskridelsen består af både deciderede merudgifter og flytninger af bevil­linger fra ét år til et andet - altså at der dels er brugt penge, man ikke har, ikke har haft og ikke vil få, dels er der brugt penge, man har haft eller vil få på et an­det tidspunkt.

  Førstnævnte er det værste. Det udgør 36 mio. kr., og det er det værste, fordi det er 36 mio. kr., der med en vis sandsynlighed også vil være (mindst) 36 mio. kr. næste år, og næste igen. Ergo er man nødt til at gøre noget ved det.

  Borgmesteren sagde det sådan her på Byrådets mø­de 22/03: 'Vi vil følge udviklingen nøje, så vi sikrer, at der bliver bedre balance i 2010'. Med den tilføjelse, at han nu vil indkalde til et ekstraordinært Økonomiud­valgsmøde, 'hvor vi i et bredt samarbejde kan drøfte de handlemuligheder, vi har'.

  Oversat til politisk ikke-kodesprog: Der skal spares. Et varsel til kommunens borgere - og ansatte - om at de bør belave sig på en runde med beskæringer.

  De 36 mio. kr. i 'varigt merforbrug', som det kaldes, fordeler sig med 25 mio. kr. på handicapområdet og 11 mio. kr. til pasning af væsentlig flere børn end for­ventet.

  Der er flere problemer i det end blot pengene, især vedrørende handicapområdet, hvor det konsta­teres som 'meget utilfredsstillende', at man ikke har kunnet se det komme. Én ting er at mangle pengene, noget andet at man først opdager der bagefter, når regnskabet er færdigt. Også det vil der blive set på, men det forhindrer ikke, at der også skal findes bespa­relser. Tidsplanen siger, at det skal ske i løbet af april, dvs. i praksis efter påske og frem til den første uge af maj, idet 2009-regnskabet skal godkendes formelt på Byrådets møde 10/05.



 >  DOKUMENTATION: Orientering til Byrådet



Tilbage til Artikler fra 2010 (1)


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3

Henning Jensen Nyhuus ©DitRanders
Borgmesteren: Der skal spares. © DitRanders





'Lige nu har vi likviditeten, så vi kan tåle underskuddet. Men i 2010 skal vi finde nye veje for at undgå, at situationen gentager sig'
Henning Jensen Nyhuus, borgmester (S)


 
Det gamle Rådhus ©DitRanders
Det gamle rådhus. Byrådet blev orienteret 22/03 2010. © DitRanders