DitRanders.dk
- det er DIT Randers

Blog

Offentliggjort 28/11 2009 00:00

Nu skal 'byttet' fordeles endeligt

På onsdag 02/12 kridtes banen op for byrådsarbejdet de næste 4 år

Af Michael Kjærgård


Randers har to byråd lige for tiden - dels det der har siddet siden 2006 (i det første år som 'sammenlæg­ningsudvalg'), og dels det der tiltræder ved årsskiftet. Det gamle byråd står for at styre kommunen året ud, og først derefter får det nye lov at komme til fadet.

  Men for ikke at spilde den første tid af sin funktions­periode med indledende øvelser, tyvstarter det nye byråd på onsdag 02/12 med et konstituerende møde - eller rettere en hel stribe konstituerende møder både i Byrådet og de faste udvalg. Byrådet kommer først, af den grund at det er forudsætningen for resten, og det allerførste der skal ske på det konstitu­erende byrådsmøde, er af samme grund, at det skal føres til protokols, hvilke 31 medlemmer der er valgt.

  På dette tidspunkt er der - i det nye Byråd - i prin­cippet ikke nogen borgmester, hvorfor mødet fra starten skal ledes af det byrådsmedlem, der har størst anciennitet, nemlig Berner Nielsen (S). Første punkt, konstateringen af hvem byrådet består af, er derfor hans opgave, og det er andet punkt også: valg af borgmester, hvilket sker som almindeligt flertalsvalg.


HELT SIKKER kan man jo aldrig være, før efter noget er sket, og da slet ikke når der findes underskrevne aftaler om, at (delvis) forskellige flertal vil stemme på to forskellige borgmesterkandidater, men mon alligevel ikke det ender med, at den nuværende borgmester Henning Jensen Nyhuus også bliver den kommende borgmester.

  Så snart valget er sket, overtager den nyvalgte borgmester mødeledelsen, og som det første punkt skal en teknikalitet overstås, nemlig en beslutning om størrelsen af vederlaget til 1. viceborgmester, før der foretages valg af 1. og 2. viceborgmester. Dette valg foretages under ét ved forholdstalsvalg, hvilket vil sige, at det samme flertal ikke kan sætte sig på begge poster. Typisk vil posten som 1. viceborgmester gå til samme flertal, som har valgt borgmesteren, mens oppositionen får posten som 2. viceborgmester.

  Derefter følger endnu en teknikalitet, nemlig anmel­delse af valggrupper, som skal bruges til fordelingen af poster i udvalgene. Disse valg foretages også som for­holdstalsvalg, således at byrådets partier (valggrupper) bliver repræsenteret i udvalgene i forhold til deres mandattal.


DER SKAL vælges 9 medlemmer til Økonomiudvalget og 7 medlemmer til hver af de andre udvalg: Miljø- og Teknikudvalget, Børn og Skoleudvalget, Socialudval­get, Sundheds- og Ældreudvalget, Arbejdsmarkeds­udvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.

  Valgene til udvalgene sker én ad gangen, hvilket indebærer, at det i princippet er de samme, der står bagest hver gang og ender med at få færre udvalgs­poster, end de ville have fået, hvis man havde fordelt det hele under ét. For at undgå dette, skal der om nødvendigt ske en omfordeling af udvalgspladser.

  Den eventuelle omfordeling gælder kun de faste ud­valg. Der skal nemlig også vælges medlemmer og sted­fortrædere til 3 andre udvalg/bestyrelser, der alle har det til fælles, at de også består af ikke-byrådsmedlem­mer, nemlig Børn og Unge-udvalget, Randers Havn og Randers Spildevand.

  Derefter resterer udelukkende nogle ikke-politiske beslutninger, nemlig dels en bemyndigelse til at under­skrive bestemte typer dokumenter på kommunens vegne, dels mødekalender mv. for 2010 og endelig som efterretningssag en oversigt over endnu flere poster, der ved en senere lejlighed skal besættes enten med byrådsmedlem­mer eller andre personer.


ALT DETTE må forventes at forløbe ganske liden­skabsløst, eftersom fordelingsprincipperne er vel­kendte på forhånd, og resultatet derfor i store træk forudsigeligt for partierne/valggrupperne selv.

  Spænding, usikkerhed og eventuelle dramaer knyt­ter sig derimod til den interne fordeling af 'byttet' i de faste udvalg: de lønnede udvalgsformandsposter.

  Her kender vi navnene på to af dem: Bjarne Over­mark (BL) bliver også formand for Børn- og Skoleudval­get i det nye byråd, og Kasper Fuhr Christensen (SF) bliver formand for Miljø- og Teknikudvalget ifølge konstitueringsaftale nr. 2, der formodes at være den gældende. Ifølge samme konstitueringsaftale sætter Socialdemokraterne sig på resten, men der har været spekuleret i, om S kunne finde på at overlade en af dem til de konservative. Det kunne der være 2 gode grunde til - dels er det generelt godt at have allierede, dels vil en splittelse af Blå Stue ikke være S uvelkom­men.


SIDSTNÆVNTE kunne for de konservative være en grund at takke nej til et eventuelt tilbud fra S, men det er heller ikke umuligt at forstille sig, at det kunne være en grund til at takke ja.

  I givet fald ville K så naturligvis ikke kalde det borger­lig splittelse, men snarere at Grøn Stue træder ud af den blå skygge. Idet nemlig der godt kan spores en vis irritation på Blå Stue over den selvfølgelighed, hvor­med Venstre betragter sig som den fremmeste del af oppositionen, med konservative og Dansk Folkeparti som en slags 'datterselskaber'. For nok er V størst, klart størst endda, men de 2 små partiers og især de konservatives selvbevidsthed fejler heller ikke noget efter deres fremgang ved valget (og V's tilbagegang).


SÅ MÅSKE. Udelukket er det i hvert fald ikke, men om det tværtimod ligefrem er sandsynligt er nok at tage munden for fuld. Vi må vente og se.



Dagsordener for de konstituerende møder:
Alle udvalgsdagsordener er identiske (bortset fra Øko­nomiudvalget, hvor borgmesteren er 'født' formand). Foruden at vælge formand og næstformand skal ud­valgene også fastlægge mødekalender mv. for 2010.
 >  Randers Byråd

 >  Økonomiudvalget

 >  Miljø- og Teknikudvalget

 >  Børn og Skoleudvalget

 >  Socialudvalget

 >  Sundheds- og Ældreudvalget

 >  Arbejdsmarkedsudvalget

 >  Kultur- og Fritidsudvalget



Tilbage til Alt om byrådsvalget


© DitRanders

Valid HTML 4.01 Strict
Valid CSS Level 3


Tilføj kommentar:

Byrådssalen ©DitRanders
Byrådssalen. Her skal slaget slås. © DitRanders.dk





Spænding, usikker­hed og eventuelle dramaer knytter sig til den interne fordeling af 'byttet' i de faste udvalg: de lønnede udvalgs­formandsposter.


 
Stadionpresssemøde ©DitRanders
Rivalerne. Henning Jensen Nyhuus (S) og Erik Poulsen (up) - 3 måneder før valget, da alt endnu var godt mellem dem. © DitRanders
 
Valgkamp. SF-plakater ©DitRanders
Profetisk. Fra valgkampen da alt endnu var fryd og gammen i SF. På plakaterne
Erik Poulsen og Kasper Fuhr Christensen - og 'Spark i Løgsuppen'. © DitRanders
Dels er det generelt godt at have allie­rede, dels vil en splittelse af Blå Stue ikke være S uvel­kommen. Sidst­nævnte kunne for de konservative være en grund at takke nej til et eventuelt tilbud fra S, men det er heller ikke umuligt at forstille sig, at det kunne være en grund til at takke ja.


 
Det gamle rådhus ©DitRanders
Det gamle rådhus. © DitRanders
 
Sven Dalsgaards byport ©DitRanders
Sven Dalsgaards byport. © DitRanders